
Snabblänkar
Servering vid tillställningar och evenemang
Servering vid tillställningar och evenemang
För evenemang som festivaler kan serveringstillstånd sökas för viss tid. Vid tillställningar kan servering även förekomma efter anmälan, men detta förutsätter att regionförvaltningsverket på förhand har godkänts området som serveringsområde på ansökan av områdets ägare eller innehavare.
En evenemangs-, mötes- eller festlokal och ett motsvarande område kan på ansökan av lokalens eller områdets ägare eller innehavare godkännas som serveringsområde. På ett sådant godkänt serveringsområde kan serveringsverksamhet bedrivas av en aktör som tidigare beviljats serveringstillstånd.
Regionförvaltningsverket ska underrättas om serveringen senast tre dygn (72 timmar) innan evenemanget inleds. Om serveringen anknyter till turismtjänster får tillståndshavarens serveringstillställningar anmälas för högst ett år åt gången med angivande av de planerade rutterna. Gör en anmäl om servering i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst. Gå till Allus e-tjänst.
Serveringstillstånd kan beviljas en sökande som inte har ett serveringsställe, om avsikten är att bedriva servering efter anmälan vid tillställningar på ett godkänt serveringsområde eller vid servering i samband med turismtjänster för slutna sällskap som deltar i en utfärd.
Det är enligt alkohollagen förbjudet att förmedla alkoholdrycker mot arvode. På cateringtillställningar som ordnas i kundens egna lokaler eller i andra lokaler, som inte är serveringsområde eller förplägnadsrörelse, ska man vid anskaffning och servering av alkoholdrycker beakta alkohollagens stadganden om förmedling av alkoholdrycker.
Det är ett brott mot alkohollagen om ett cateringföretag på arrangörens begäran skaffar alkoholdryckerna till en tillställning och tar ut ett arvode för leveransen av alkoholdryckerna eller servering av dem. I allmänhet uppstår inga problem om den som ordnar tillställningen själv skaffar alkoholdryckerna och cateringföretaget serverar dryckerna i samband med den övriga serveringen. Cateringföretaget får debitera arrangören av tillställningen för personalanvändningen, till exempel per timme.
Om ett cateringföretag har en lokal där företaget regelbundet ordnar avgiftsbelagda fest- och cateringtillställningar, är det fråga om en förplägnadsrörelse där servering av alkoholdrycker kräver ett serveringstillstånd.
Anvisningar
Kontakt
Tillstånds- och tillsynsärenden för servering
Regionförvaltningsverken (avi.fi)
Styrning av regionförvaltningsverken
E-post: alkoholi(at)valvira.fi
Nieminen Juuso
ledande expert
tel. 0295 209 614
förnamn.efternamn@valvira.fi
Hulkkonen Janne
överinspektör
tel. 0295 209 625
förnamn.efternamn@valvira.fi
Halme Aleksi
överinspektör
tel. 0295 209 618
förnamn.efternamn@valvira.fi
Hyvärinen Iina
jurist
tel. 0295 209 371
förnamn.efternamn@valvira.fi