
Servering vid tillställningar och evenemang
Förbud mot förtäring av alkoholdrycker och cateringverksamhet
Den nya alkohollagen innehåller ingen bestämmelse om tillfälligt serveringstillstånd. För evenemang som festivaler kan serveringstillstånd sökas för viss tid. Vid tillställningar kan servering även förekomma efter anmälan, men detta förutsätter att området på förhand har godkänts som serveringsområde av områdets ägare eller innehavare.
En evenemangs-, mötes- eller festlokal och ett motsvarande område kan på ansökan av lokalens eller områdets ägare eller innehavare godkännas som serveringsområde. På ett sådant godkänt serveringsområde kan serveringsverksamhet bedrivas av en aktör som tidigare beviljats serveringstillstånd.
Tillståndsmyndigheten ska underrättas om serveringen senast tre dygn innan evenemanget inleds. Om serveringen anknyter till turismtjänster får tillståndshavarens serveringstillställningar anmälas för högst ett år åt gången med angivande av de planerade rutterna.
Serveringstillstånd kan beviljas en sökande som inte har ett serveringsställe, om avsikten är att bedriva servering efter anmälan vid tillställningar på ett godkänt serveringsområde eller vid servering i samband med turismtjänster för slutna sällskap som deltar i en utfärd.
Det är enligt alkohollagen förbjudet att förmedla alkoholdrycker mot arvode. På cateringtillställningar som ordnas i kundens egna lokaler eller i andra lokaler, som inte är serveringsområde eller förplägnadsrörelse, ska man vid anskaffning och servering av alkoholdrycker beakta alkohollagens stadganden om förmedling av alkoholdrycker.
Det är ett brott mot alkohollagen om ett cateringföretag på arrangörens begäran skaffar alkoholdryckerna till en tillställning och tar ut ett arvode för leveransen av alkoholdryckerna eller servering av dem. I allmänhet uppstår inga problem om den som ordnar tillställningen själv skaffar alkoholdryckerna och cateringföretaget serverar dryckerna i samband med den övriga serveringen. Cateringföretaget får debitera arrangören av tillställningen för personalanvändningen, till exempel per timme.
Om ett cateringföretag har en lokal där företaget regelbundet ordnar avgiftsbelagda fest- och cateringtillställningar, är det fråga om en förplägnadsrörelse där servering av alkoholdrycker kräver ett serveringstillstånd.
Anvisningar
- Servering av alkoholdrycker PDF, 489 kt (16.5.2018)
- Anvisning om marknadsföring av alkohol PDF, 705 kt (20.2.2018)
Kontakt
Tillstånds- och tillsynsärenden för servering
Styrning av regionförvaltningsverken
E-post: alkoholi(at)valvira.fi
Kunnas Kari
Enhetschef
tel. 0295 209 610
förnamn.efternamn@valvira.fi
Nieminen Juuso
Överinspektör
tel. 0295 209 614
förnamn.efternamn@valvira.fi
Hulkkonen Janne
Överinspektör
tel. 0295 209 625
förnamn.efternamn@valvira.fi
Halme Aleksi
Överinspektör
tel. 0295 209 118
förnamn.efternamn@valvira.fi
Väkinen Iina
Inspektör
tel. 0295 209 657
förnamn.efternamn@valvira.fi