
Snabblänkar
Importtillstånd för sprit
Importtillstånd för sprit
Enligt alkohollagen (1102/2017) är import av sprit tillståndspliktig verksamhet, dvs. import får endast bedrivas av den som av Valvira har beviljats importtillstånd för sprit. Den som har beviljats tillverkningstillstånd för sprit har rätt att importera sprit.
Importtillståndet inkluderar rätt till partihandel med sprit samt tillverkning av denaturerad etanol.
Ansökan om importtillstånd för sprit
Ansökan bör lämnas in i tillräckligt god tid innan tillverkningsverksamheten inleds. Handläggningstiden för ansökan varierar från fall till fall. Den uppskattade handläggningstiden är dock cirka tre månader. Valvira kan vid behov inspektera lagerlokalen tillsammans med en representant för den som ansöker om tillstånd för att bedöma om lagret uppfyller förutsättningarna i alkohollagen. Under tillståndsprocessen gås dessutom frågor i anknytning till ansökan, lagstiftningen, egenkontrollen och rapporteringen igenom tillsammans med den som ansöker om tillstånd.
Handläggningsavgiften för tillståndsbeslutet bestäms utifrån Social- och hälsovårdsministeriets förordning.
Tillståndets giltighet
Tillståndet beviljas tills vidare, om inte sökanden har ansökt om tillstånd för viss tid, om inte verksamheten är tidsbegränsad till sin karaktär eller om inte tillståndsmyndigheten av grundad anledning anser att tillståndet ska beviljas för högst ett år för att det ska gå att kontrollera att sökanden eller den tillståndspliktiga verksamheten har de förutsättningar som behövs eller ge akt på konsekvenserna av verksamheten.
Ett tillstånd som gäller tills vidare är giltigt så länge som tillståndshavaren anses uppfylla förutsättningarna för att få tillverkningstillstånd eller tills tillståndshavaren meddelar Valvira att tillståndet/verksamheten avslutas.
Allmänna förutsättningar för beviljande av tillstånd
Tillstånd beviljas en sammanslutning (till exempel ett aktiebolag eller andelslag som har införts i handelsregistret eller ett grundat personbolag för vilket en grundanmälan har gjorts till registermyndigheten) eller en person (firma) med rättshandlingsförmåga som bedöms ha de förutsättningar och den tillförlitlighet som krävs för denna verksamhet. Tillståndsansökningarna registreras enbart med FO-nummer. Därför förutsätts att sökanden har ett FO-nummer redan då ärendet anhängiggörs.
Tillstånd beviljas en sökande som inte har försatts i konkurs och i fråga om sin förmögenhet förmår sköta verksamheten och se till att de lagstadgade skyldigheterna uppfylls och som är känd som tillförlitlig och till sina personliga egenskaper är lämplig för uppgiften. Ett hinder för beviljande av tillstånd är att sökandens eller personens tidigare verksamhet som helhet betraktad visar att sökanden eller personen är uppenbart olämplig att bedriva näringsverksamhet enligt denna lag.
Vid bedömningen av tillförlitligheten och lämpligheten beaktas bl.a. huruvida sökanden eller dennas ansvariga personer upprepade gånger och i betydande grad har försummat att betala skatter eller andra offentliga avgifter, vid utmätning annat än tillfälligt har konstaterats vara medellös, under de fem senaste åren har fått ett tillstånd enligt alkohollagen återkallat, under de senaste fem åren har dömts till straff för ett sådant uppsåtligt brott i anslutning till utövande av näringsverksamhet som kan leda till fängelse eller det på grundval av brott eller förseelser som begåtts i berusat tillstånd eller gripanden enligt 2 kap. 2 § i polislagen (872/2011) till följd av berusning kan anses att personen missbrukar berusningsmedel.
Plan för egenkontroll enligt alkohollagen
En förutsättning för att beviljas tillstånd är att tillståndshavaren har utarbetat en skriftlig plan för att säkerställa att verksamheten är lagenlig (plan för egenkontroll). Planen ska iakttas och hållas uppdaterad, och det ska föras bok över genomförandet av den. Planen ska överlämnas till Valvira som bilaga till ansökningsblanketten för importtillstånd, men ska i första hand hållas framlagd för de personer som ska verkställa den på tillverkningsstället.
Planen för egenkontroll ska innehålla en beskrivning av vilka riskerna är för de negativa effekter som avses i 1 § i alkohollagen, hur det övervakas att lagen iakttas, hur de risker som är förknippade med kritiska situationer hanteras och hur upptäckta brister åtgärdas. Närmare bestämmelser om utarbetandet av en plan för egenkontroll och om dess innehåll och genomförande utfärdas genom förordning av Social- och hälsovårdsministeriet.
Särskilda förutsättningar för import – lagret och krav på detta
Lagringen av sprit ska ordnas på så sätt att effektiv övervakning är möjlig. Ett importlager för sprit är samtidigt även ett skattefritt lager. En ansökan om skattefritt lager ska lämnas in till Skatteförvaltningen. Valvira godkänner importtillståndet först när Skatteförvaltningen har godkänt sökanden som upplagshavare enligt 22 § i punktskattelagen (182/2010), registrerad mottagare enligt 52 § i ovannämnda lag eller tillfälligt registrerad mottagare enligt 53 § i ovannämnda lag.
I samband med handläggningen av ett nytt importtillstånd gör Valvira vid behov en förhandsinspektion av lagret för att bedöma om lagerlokalerna uppfyller de krav som ställs på dem.
Den ifyllda blanketten Lager/tillverkningsställe ska som bilaga bifogas ansökningsblanketten för importtillstånd för sprit. På blanketten redogörs för tillverknings-/lagerlokalernas och andra förvaringsutrymmens art och uppbyggnad samt deras läge.
Tillståndshavarens skyldigheter och ansvar
Försäljning
Tillståndshavaren får sälja sina produkter endast till innehavare av ett tillstånd som har beviljats av Valvira. I fråga om kunder med användningstillstånd övervakas även att inköpskvoten i tillståndet inte överskrids.
Anmälan/ansökan om ändringar i tillståndspliktig näring
Medan importtillståndet är i kraft ansvarar tillståndshavaren för att denna har de nödvändiga förutsättningarna och den tillförlitlighet som krävs för verksamheten.
Tillståndshavaren är skyldig att meddela Valvira om förändringar i tillståndshavarens information och verksamhet. Om tillståndshavaren beslutar att väsentligt förändra verksamhetens karaktär eller omfattning, så att det beviljade tillståndet inte längre täcker den förändrade verksamheten, ska tillståndshavaren hos Valvira ansöka om ändring av tillståndet innan ändringen genomförs. Ändringen får inte genomföras förrän Valvira har godkänt ändringen av tillståndet.
Till de uppgifter som ska anmälas hör bl.a. ändringar i tillståndshavarens namn- och kontaktuppgifter, ändringar i tillståndshavarens bestämmande inflytande (till exempel ändringar i ägarskapet till bolaget och de ansvariga personerna), nedläggning av verksamhet samt namnändringar i fråga om tillverknings- eller lagerstället.
Till ändringsanmälan/-ansökan ska bifogas nödvändiga bilagor gällande ändringarna.
Om tillståndshavarens lager flyttas till en annan adress eller om tillståndshavaren grundar ett nytt lager ska en tillståndsansökan gällande denna ändring lämnas in till Valvira på ändringsblanketten.
Om tillståndshavaren överlåter affärsverksamheten till ett annat bolag eller en annan enskild näringsidkare eller om aktörens FO-nummer ändras, ska den som fortsätter tillverkningsverksamheten ansöka om ett nytt tillverkningstillstånd. Den nya företagaren får inte importera sprit förrän han eller hon har beviljats ett nytt tillstånd för verksamheten.
Produktanmälan och rapportering
Den som importerar sprit är skyldig att anmäla de importerade produkterna till Valviras produktregister. Produktförsäljningen ska rapporteras till Valvira månatligen. Närmare anvisningar om rapporteringen finns i Valviras anvisning.
Tillsynsavgift för partihandel med sprit
För tillsynen av partihandeln med sprit uppbärs en årlig tillsynsavgift. Avgiften bestäms enligt alkohollagen (1102/2017) och består av en fast grundavgift och en tilläggsavgift som bygger på verksamhetens omfattning. Grundavgiften uppbärs även av de tillståndshavare hos vilka tillståndet är i kraft under den aktuella tillsynsavgiftsperioden. Tillsynsavgiften uppgår till minst 250 euro om året och högst 26 500 euro om året.
Handläggningstiden varierar från fall till fall. Den uppskattade handläggningstiden är dock cirka tre månader. Tillverknings- och lagerlokalerna kan vid behov inspekteras under tillståndsprocessen, och frågor i anknytning till ansökan, lagstiftningen och rapporteringen gås igenom tillsammans med den som ansöker om tillstånd.
Anvisningar
Se även
Kontakt
Solja Kotiranta
Administrativ medarbetare
tfn 0295 209 426
fornamn.efternamn@valvira.fi
- Import av alkoholdrycker för servering eller detaljhandel
Keskimäki Markku
Överinspektör
tfn 0295 209 516
fornamn.efternamn@valvira.fi
- Importrätt för innehavare av användningstillstånd
- Importtillstånd för sprit