
Alkoholpreparat
Alkoholpreparat Huvudtext
Den nya alkohollagen (1102/2017) trädde i kraft den 1 mars 2018. I och med den nya alkohollagen är import av och partihandel med alkoholpreparat inte tillståndspliktig verksamhet. Därför har Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) i alkoholnäringsregistret registrerat alla partihandelstillstånd för alkoholpreparat som avslutade den 28 februari 2018. Valvira skickar ett brev till tillståndshavarna om att tillståndet har upphört.
Alkoholpreparat får inte tillverkas, importeras, införas eller säljas i förtäringssyfte.
Lindrigt denaturerat alkoholpreparat
Lindrigt denaturerade alkoholpreparat får säljas till konsumenter endast för tvätt- och rengöringsändamål och annan teknisk användning. De får alltså inte tillverkas, importeras, införas eller säljas i förtäringssyfte. Om lindrigt denaturerade alkoholpreparat säljs på ett sådant sätt att det finns grundad anledning att befara att ämnena används i berusningssyfte, får Valvira meddela ytterligare krav i fråga om denatureringen.
Alkoholpreparat som ska användas som livsmedel eller kosttillskott
Huvudregeln är att alkoholpreparat inte får tillverkas, importeras, införas eller säljas i förtäringssyfte. Detta gäller dock inte alkoholpreparat som ska användas som livsmedel eller kosttillskott. Den som tillverkar, importerar, för in eller säljer ett sådant alkoholpreparat får inte befrämja eller framställa att ämnet används i berusningssyfte.
Produkter som innehåller alkohol, exempelvis glass och choklad
Fasta alkoholpreparat som innehåller högst 2,8 viktprocent etylalkohol, till exempel chokladkonfekt och glass, får säljas fritt. Detaljhandel med samt servering och marknadsföring av starkare produkter än så berörs av alkohollagens bestämmelser om alkoholdrycker, såsom åldersgränser.
Detaljhandel med och servering av alkoholdrycker som innehåller mer än 2,8 volymprocent förutsätter tillstånd, och detaljhandel med alkoholdrycker som innehåller mera än 5,5 volymprocent omfattas av alkoholbolagets ensamrätt. Vid tillämpning av alkohollagen betraktas ett preparats alkoholhalt i viktprocent som dess alkoholhalt i volymprocent.
Anvisningar om försäljning och placering av alkoholpreparat som förutsätter detaljhandelstillstånd bereds som bäst.Kontakt
Markku Keskimäki
Överinspektör
tfn 0295 209 516
Eeva Saari
Enhetschef
tfn 0295 209 515
fornamn.efternamn@valvira.fi