
Pikalinkit
Usein kysyttyä
Usein kysyttyä
Huomioitavaa toimintayksikön vastuuhenkilöä valittaessa
Vastuuhenkilön kelpoisuuden arviointi perustuu sosiaalihuoltolain 46 a §:n 3 momentin mukaisiin vaateisiin: tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Alan tuntemuksella lupaviranomainen tarkoittaa ko. toimintayksikön palvelualan tuntemusta, esimerkiksi vanhustenhuoltoon valittavalla vastuuhenkilöllä tulee olla työkokemusta sosiaalihuollosta vanhusten parissa vähintään n. 2 vuotta. Valvira katsoo esimerkiksi työskentelyn terveyskeskuksen vuodeosastolla ainoastaan alan tuntemusta täydentävänä, ei sitä kokonaan korvaavana. Riittävällä johtamistaidolla lupaviranomainen tarkoittaa joko tutkintoon sisältyviä tai erillisinä opintoina (JYET tai erilaiset lähiesimiestyön erikoisammattiopinnot) tai työkokemuksen kautta hankittua johtamisosaamista. Työkokemuksen kautta hankittu johtamisosaaminen voi olla muultakin alalta ja riittäväksi katsotaan noin kahden vuoden kokemus.
Lupaviranomainen katsoo, että lähtökohtaisesti jokaisella toimintayksiköllä tulee olla oma vastuuhenkilö, jotta hän voi vastata yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 5 §:n mukaisista vaateista. Vain poikkeustapauksissa sama vastuuhenkilö voidaan hyväksyä kahteen eri toimintayksikköön, kuten pienissä toistensa välittömässä läheisyydessä (pihapiiri) sijaitsevissa yksiköissä. Mikäli esitettävä henkilö on siirtymässä yksiköstä toiseen, tulee mukaan liittää tieto aiemman työsuhteen päättymisestä.
Ilmoitusta vireille saattaessa on hyvä tarkistaa, että liitteenä on kaikki arviointiin liittyvät todistukset ja mahdolliset selvitykset. Puutteellisista ilmoituksista aiheutuu turhia selvityspyyntöjä ja lisätyötä molemmin puolin. Tämä hidastaa ilmoitusten sujuvaa käsittelyä. Toisaalta ilmoitukseen ei tarvitse liittää mukaan sellaisia työtodistuksia, joilla ei ole merkitystä arvioitaessa vastuuhenkilön kelpoisuutta tehtävään, kuten muun alan työtodistukset ja erilaiset lyhyet kurssitodistukset. Mikäli henkilön työtodistuksesta ei käy ilmi tarkemmin tehtävien luonne (esim. voimassa oleva työsuhde), pyydämme tarkentamaan tätä cv:llä tai erillisellä selvityksellä.
Pyydämme huomioimaan, että vastuuhenkilön vaihdosta koskevat ilmoitukset tulee saattaa vireille ennen kuin valittu vastuuhenkilö aloittaa tehtävässään. Käsittelyä nopeuttaa, mikäli toimitatte ilmoituksen sähköisen asioinnin kautta. Neuvomme mielellämme sen käytössä. Vastuuhenkilön vaihtumisesta tulee ilmoittaa lupaviranomaiselle sijaisuuden kestäessä pitempään (yli 3 kk). Lyhyet määräaikaisuudet ovat hoidettavissa normaalein sijaisuusjärjestelyin. Lupaviranomaiselle on hyvä ilmoittaa sähköpostilla, mikäli vastuuhenkilö on esimerkiksi irtisanoutunut ja rekrytointi on yksikössä käynnissä, mutta erillistä ilmoitusta vastuuhenkilön vaihtumisesta ei tarvitse tehdä.
Pyydämme liittämään ilmoitukseen mukaan lisäselvitystä esimerkiksi tilanteissa, joissa paikkaa täytettäessä on ollut rekrytointihaasteita eikä valittu vastuuhenkilö täytä SHL 46 a §:n edellytyksiä. Tällöin on hyvä selvittää, että millä tavoin tehtävä on ollut haettavissa, kuinka paljon hakijoita on ollut, onko ollut kelpoisuudet täyttäviä hakijoita sekä että millä perusteella esitetty vastuuhenkilö on valittu tehtävään.
Lupaviranomainen käyttää tapauskohtaista harkintavaltaa ilmoituksia käsitellessään. Ymmärrämme rekrytointihaasteet esimerkiksi tietyillä alueilla. Tästä syystä lupaviranomainen on joutunut hyväksymään myös henkilöitä, jotka eivät täysin täytä kelpoisuusehtoja. Tällöin on edellytetty puuttuvan osa-alueen osaamisen täydentämistä riittävän laajoilla opinnoilla, joihin on hakeuduttava välittömästi. Tämä on kuitenkin poikkeus ja palvelujen tuottajan tulee ensisijaisesti pyrkiä saamaan kelpoisuusehdot täyttävä vastuuhenkilö yksikköihin. Vastuuhenkilön rooli on keskeistä asiakasturvallisuuden ja palvelun hyvän laadun toteutumisen kannalta.
Varmistathan tarvittaessa tapauskohtaisesti, kuinka tulee menetellä.
Uuden toimintayksikön lupahakemuksen vireille saattaminen
Uutta toimintayksikköä perustettaessa ei yleensä lupahakemuksen vireille saattamisvaiheessa ole vielä kaikkia lupahakemukseen vaadittavia liitteitä käytettävissä. Pyydämme kuitenkin toimittamaan hakemuslomakkeiden yhteydessä toimintayksikön toimintasuunnitelman ja tarkat pohjakuvat. Näiden asiakirjojen myötä Valvira voi lähettää toimintayksikön tarkastuspyynnön aluehallintovirastolle. Palvelujen tuottajan ei tarvitse itse lähettää asiakirjoja aluehallintovirastolle, vaan Valvira toimittaa tarvittavat tiedot.
Kotipalvelu ja kotipalvelun tukipalvelut - ilmoituksen tekeminen
Yksityisinä sosiaalipalveluina tuotettu kotipalvelu ja kotipalvelun tukipalvelut (*) ovat asiakkaan kotiin annettavia sosiaalipalveluita.
Kun uusi aloittava yritys ryhtyy tuottamaan kotipalvelua tai kotipalvelun tukipalveluita, tulee sen tehdä ilmoitus toiminnan aloittamisesta.
Toiminnan käynnistämiseen liittyvä ilmoitus osoitetaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle, joka voi olla esimerkiksi kunnan tai kaupungin sosiaalilautakunta, perusturvalautakunta tai sosiaali- ja terveyslautakunta. Jos palvelua tuotetaan usean kunnan alueella, tulee ilmoitus tehdä jokaiseen kuntaan erikseen.
Ilmoitus tehdään yksityisten sosiaalipalveluiden tuottamiseen liittyvillä lomakkeilla. Lisätietoja voi kysyä kunnasta tai aluehallintovirastosta.
* Käsitteitä siten kuin ne on määritelty sosiaalihuoltolaissa ja -asetuksessa:
Kotipalvelu on sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua, jolla tarkoitetaan asiakkaan asumiseen, henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen sekä muuhun tavanomaiseen ja totunnaiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista ja niissä avustamista asiakkaan kotona. Kotipalvelua järjestetään kodinhoitajan tai kotiavustajan antamana asiakkaan kodissa tapahtuvana asiakkaan ja perheen työapuna, henkilökohtaisena huolenpitona ja tukemisena.
Kotipalvelun tukipalveluita ovat ateria-, vaatehuolto-, kylvetys-, siivous-, kuljetus-, saattaja- sekä sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut
Arvonlisävero yksityisissä sosiaalipalveluissa
Yksityisistä sosiaalipalveluista ei pääsääntöisesti makseta arvonlisäveroa.
Tarkempia tietoja Verohallinnosta.
Kevytyrittäjänä toimiminen
Kevytyrittäjänä toimiminen sosiaali- ja terveydenhuollon alalla ei ole mahdollista ilman Y-tunnusta
Kevytyrittäjällä tarkoitetaan henkilöä, joka tekee töitä omiin nimiinsä ja laskuttaa tekemästään työstään laskutuspalvelun avulla. Kevytyrittäjä on laskutuspalveluyrityksen asiakas ja hänen on mahdollista toimia ilman omaa Y-tunnusta.
Palvelujen tuottaminen sosiaali- ja terveydenhuollon alalla on säädetty luvan- tai ilmoituksenvaraiseksi toiminnaksi, jota viranomaiset valvovat. Luvan hakeminen tai ilmoituksen tekeminen edellyttää omaa Y-tunnusta.
Sote-palvelujen luvan- tai ilmoituksenvaraisuus
Sote-palveluiden tuottaminen on säädetty luvan- tai ilmoituksenvaraiseksi toiminnaksi, jotta toimintaa voidaan valvoa ja siten varmistaa asiakas- ja potilasturvallisuuden toteutuminen.
Sote-palveluissa lupa tulee olla sillä taholla, joka palveluita tuottaa. Vastaavasti ilmoituksen toiminnasta voi tehdä vain se taho, joka tuottaa palvelua. Laskutuspalveluyrityksen ei ole mahdollista saada yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain tai yksityisistä sosiaa-lipalveluista annetun lain mukaista lupaa, sillä se ei itse tuota sosiaali- tai terveydenhuollon palvelua.
Sote palvelujen tuottajan on mahdollista huolehtia laskutuksesta haluamallaan tavalla esimerkiksi laskutuspalvelua käyttämällä. Tämä ei kuitenkaan poista palvelujen tuottajan velvollisuutta tehdä ilmoitus toiminnasta tai hakea toiminnalle lupaa.
Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista ohjaava lainsäädäntö
Yksityisten terveydenhuollon palvelujen antamista säätelee laki yksityisestä terveydenhuollosta (152/1990). Terveydenhuollon palvelujen tuottaminen on mahdollista joko palvelujen tuottajana tai itsenäisenä ammatinharjoittajana.
Palvelujen tuottajalla tarkoitetaan sellaista yksittäistä henkilöä taikka yhtiötä, osuuskuntaa, yhdistystä tai muuta yhteisöä taikka säätiötä, joka ylläpitää terveydenhuollon palveluja tuottavaa yksikköä, sekä sairaankuljetuspalveluja tarjoavaa itsenäistä ammatinharjoittajaa. Itsenäisellä ammatinharjoittajalla tarkoitetaan sellaista terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 2 §:n 1 momentissa tarkoitettua terveydenhuollon ammattihenkilöä, joka harjoittaa itsenäisesti ammattiaan.
Yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottajalla on oltava lupaviranomaisen myöntämä lupa terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Itsenäisen ammatinharjoittajan on puolestaan tehtävä kirjallinen ilmoitus toiminnastaan aluehallintovirastolle ennen sen aloittamista.
Yksityisten sosiaalihuollon palvelujen antamista ohjaava lainsäädäntö
Yksityisten sosiaalipalvelujen antamista sääntelee laki yksityisistä sosiaalipalveluista (922/2011).
Yksityisillä sosiaalipalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:ssä mainittuja sosiaalihuollon palveluja sekä niiden järjestämiseen liittyvää sosiaalialan ammatillista ohjausta ja neuvontaa, joita yksityinen henkilö, yhteisö tai säätiö taikka julkisyhteisön perustama liikeyritys tuottaa korvausta vastaan liike- tai ammattitoimintaa harjoittamalla.
Yksityisistä sosiaalipalveluista annetussa laissa luvanvaraisiksi sosiaalipalveluiksi on säädetty ne palvelut, joita tuotetaan jatkuvasti ympärivuorokautisesti. Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajan, joka tuottaa muita kuin ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja, tulee tehdä kirjallinen ilmoitus toiminnasta kunnalle, jossa palveluja tuotetaan.
Y-tunnuksesta
Y-tunnuksen vaatimus johtuu elinkeinon harjoittamisen oikeudesta annetusta laista (122/1919) ja kaupparekisterilaista (129/1979). Elinkeinotoimintaa harjoittavan tulee ennen elinkeinotoiminnan aloittamista tehdä ilmoitus toiminnastaan rekisteriviranomaiselle (Patentti- ja rekisterihallitus). Tässä yhteydessä elinkeinonharjoittajalle annetaan Y-tunnus.
Toimeksiantosuhteisen perhehoidon tukipalvelu ja palvelun rekisteröinti
Yksityisen palveluntuottajan tuottama toimeksiantosuhteinen perhehoidon tukipalvelu on yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain mukaista ilmoituksenvaraista sosiaalipalvelua. Palvelu rekisteröidään Valviran ja aluehallintovirastojen yhteiseen Valveri-rekisteriin, mikäli palvelujen tuottamiseen liittyvät toimintaedellytykset täyttyvät. Asiasta on uutisoitu 4.3.2022: Toimeksiantosuhteisen perhehoidon ohjaus- ja neuvontapalvelut valvontaviranomaisten rekisteriin (valvira.fi).
Rekisteröinti koskee perhehoitajalle, perhehoidettavalle ja tämän läheiselle tarjottavaa ammatillista ohjausta ja neuvontaa perhehoitosijoituksen aikana. Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät perhehoidon järjestämiseen sisältyvät erilaisten palkkioiden ja korvausten maksatus sekä perhehoitajien ennakkovalmennukseen liittyvät tehtävät.
Toimeksiantosuhteisen perhehoidon tukipalvelun tuottaminen ja rekisteröinti edellyttää yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain mukaisen ilmoituksen tekemistä. Palveluntuottajan tulee tehdä ilmoitus siihen kuntaan tai niihin kuntiin, joissa palvelua on tarkoitus tuottaa. Ilmoituksessa palvelu merkitään muuksi sosiaalihuollon asiantuntijatoiminnaksi tarkennuksella ”toimeksiantosuhteisen perhehoidon tukipalvelu”. Kunta toimittaa ilmoituksen edelleen aluehallintovirastoon, jossa tuotettavan palvelun rekisteröinnin edellytykset arvioidaan. Lupaviranomainen vie palvelun rekisteriin, mikäli palvelun tuottamiseen liittyvät toimintaedellytykset täyttyvät.
Asiakasturvallisuuden ja palvelun hyvän laadun varmistamiseksi yhden toimintayksikön palvelutuotannon tulisi lähtökohtaisesti kohdistua vain yhden aluehallintoviraston alueelle. Toimintayksikön toimintaedellytysten arvioinnissa kiinnitetään huomiota yksikön palvelutoiminnan laajuuteen ja mahdollisuuksiin tuottaa palvelua laadukkaasti myös toisen aluehallintoviraston alueella. Tällöin lupaviranomainen arvioi tapauskohtaisesti, voiko yksikkö tuottaa palvelua laadukkaasti ja asiakasturvallisesti myös toisen aluehallintoviraston alueella. Jos palvelua tuotetaan vain yhdessä toimintayksikössä, mutta useamman aluehallintoviraston alueella, voidaan joutua arvioimaan sitä, pitäisikö rekisteröitäväksi ilmoitetun toimintayksikön toiminta jakaa useamman toimintayksikön toiminnaksi.
Yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain mukaan toimintayksiköllä tulee olla vastuuhenkilö, joka vastaa siitä, että toimintayksikössä tuotettavat palvelut täyttävät niille asetetut vaatimukset. Vastuuhenkilön kelpoisuudesta säädetään sosiaalihuoltolaissa. Lupaviranomaiset katsovat, että toimeksiantosuhteisen perhehoidon tukipalvelu on vaativaa sosiaalihuollon asiantuntijatyötä, jolloin toimintayksikön vastuuhenkilöltä voidaan edellyttää soveltuvana korkeakoulututkintona ylempää korkeakoulututkintoa, joka antaa sosiaalityöntekijän kelpoisuuden. Lisäksi vastuuhenkilöllä tulisi olla riittävä alan tuntemus, joka esimerkiksi lastensuojeluun kohdistuva perhehoidon osalta tarkoittaa vankkaa osaamista lastensuojelusta tai perhetyöstä tai molemmista. Riittävä alan tuntemus arvioidaan aina palvelualakohtaisesti.
Toimeksiantosuhteisen perhehoidon tukeen liittyvä ohjustyö on vaativaa sosiaalihuollon ammatillista työtä, joka edellyttää työntekijöiltä hyvää ammatillista osaamista. Tuki- ja ohjaustyötä tekevillä työntekijöillä tulisi lähtökohtaisesti olla joko sosiaalityöntekijän tai sosionomin (amk) koulutus. Lisäksi työntekijöillä tulee olla vankka alan osaaminen, joka lastensuojeluun kohdentuvassa perhetyössä tarkoittaa hyvää lastensuojelun ja perhetyön tuntemusta. Henkilöstöä tulee olla riittävästi suhteessa toimintayksikön palvelutoiminnan laajuuteen ja asiakasmäärään.
Katso myös
Yhteyshenkilöt
Yksityisen sosiaalihuollon lupa-asioihin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen yshluvat@valvira.fi.
Sähköisen asioinnin teknisissä ongelmissa ota yhteyttä tietohallinto@valvira.fi
Antikainen Jari
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 240
Iinatti Minna
Assistentti
puhelin 0295 209 343
Kankaanpää Ville
Ylitarkastaja
puhelin 0295 209 399
Kokkoniemi Ilkka
Ylitarkastaja
puhelin 0295 209 367
Ojaniemi Pekka
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 355
Tulkki Anssi
Ylitarkastaja
puhelin 0295 209 347
Oinas-Soudunsaari Eine
Ryhmäpäällikkö, terveydenhuoltoneuvos
puhelin 0295 209 331
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@valvira.fi