
Tällä sivulla
Yksityisen sosiaalihuollon luvat
Sosiaalihuoltolain ja vanhuspalvelulain muutokset
Sivulla on vanhentunutta tietoa. Päivitämme sisällön niin pian kuin mahdollista. Löydät ajantasaisen 1.1.2023 voimaan tulleen sosiaalihuoltolain ja vanhuspalvelulain muutosten mukaisen tiedon tästä ohjeesta (pdf).
Yksityisen sosiaalihuollon luvat
Yksityisten ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottajalla on oltava yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain mukainen lupa palvelujen tuottamiseen. Ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja ovat esimerkiksi eri asiakasryhmille tarkoitetut ympärivuorokautiset asumispalvelut sekä lastensuojelun laitoshoidon palvelut.
Muiden kuin edellä mainittujen ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottaminen edellyttää palvelujen tuottajalta yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain mukaisen ilmoituksen tekemistä.
Yksityisillä sosiaalipalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain 14 §:n mukaisten sosiaalipalvelujen tuottamista liike- ja ammattitoimintaa harjoittamalla. Palvelujen tuottajalla tarkoitetaan esimerkiksi yhtiömuotoista yritystä, säätiötä tai yhdistystä. Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajana ei voi toimia kevytyrittäjä, jolla ei ole Y-tunnusta.
Yhden aluehallintoviraston alueella toimivalle palvelujen tuottajalle lupaviranomainen on aluehallintovirasto. Kahden tai useamman aluehallintoviraston alueella toimivalle palvelujen tuottajalle lupaviranomainen on Valvira.
Toimintaa ei saa aloittaa ennen kuin lupa on myönnetty
Ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tarjoaminen edellyttää lupaviranomaisen myöntämää lupaa. Uuden toimintayksikön lisääminen olemassa olevaan lupaan edellyttää muutosluvan hakemista, eikä uuden toimintayksikön toimintaa saa aloittaa ennen kuin muutoslupa on myönnetty. Myös toiminnan olennainen muuttaminen edellyttää, että toiminnan muuttamiseen on myönnetty lupa. Toiminnan aloittaminen ennen luvan myöntämistä on lain vastaista.
Luvan myöntämisen edellytykset
Yksityisiä sosiaalihuollon palveluja annettaessa toimintayksikössä tulee olla riittävät ja asianmukaiset toimitilat ja varusteet sekä toiminnan edellyttämä henkilöstö. Tilojen tulee olla terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan hoidolle, kasvatukselle ja muulle huolenpidolle sopivat. Henkilöstön lukumäärän tulee olla riittävä palvelujen tarpeeseen ja asiakkaiden lukumäärään nähden. Toimintayksiköllä tulee olla vastuuhenkilö, joka vastaa siitä, että toimintayksikössä toteuttavat palvelut täyttävät niille asetetut vaatimukset.
Lupa myönnetään palvelujen tuottajalle, jos sen toimintayksiköt täyttävät edellä mainitut säädetyt edellytykset ja joka kykenee asianmukaisesti vastaamaan taloudellisista velvoitteistaan. Lupaan voidaan liittää asiakasturvallisuuden varmistamiseksi välttämättömiä ehtoja palvelujen määrästä, henkilöstöstä, tiloista ja laitteista ja tarvikkeista sekä toimintatavoista.
Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajien on laadittava toiminnan asianmukaisuuden varmistamiseksi omavalvontasuunnitelma, joka kattaa kaikki palvelujen tuottajan tarjoamat sosiaalipalvelut. Valvira on antanut määräyksen omavalvontasuunnitelman sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta. Uusien luvanvaraisten palvelujen tuottajien on laadittava omavalvontasuunnitelma ennen toimintayksikön toiminnan aloittamista. Palveluntuottajan velvollisuus on valvoa myös alihankintana tilattua palvelua.
Muutokset toiminnassa
Palvelujen tuottajan on saatava ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja tuottavan toimintayksikön toiminnan olennaiseen muuttamiseen lupaviranomaisen lupa.
Olennaisilla muutoksilla tarkoitetaan esimerkiksi: uusiin toimitiloihin siirtyminen toiminnan laajentaminen uusia toimintayksiköitä perustamalla, henkilöstön määrän huomattava lisäys tai vähennys, henkilöstörakenteen muuttuminen tai yritysmuodon muuttuminen. Tällöin palvelujen tuottaja laittaa lupa-asian vireille, ennen suunnitellun muutoksen toteuttamista.
Lupaviranomaiselle on myös ilmoitettava muun muassa seuraavista muutoksista toimintayksikössä: palvelujen vastuuhenkilön vaihtuminen, toimintayksikön lopettaminen ja keskeyttäminen, muutoksia palvelujen tuottajan tiedoissa, kuten toimitusjohtaja tai muutoksia yhteystiedoissa. Myös palvelujen tuottajaa koskevat tiedot on pidettävä ajantasaisina lupaviranomaisessa. Ilmoitettavia asioita ovat muun muassa muutokset yhteyshenkilöissä tai –tiedoissa.
Toimintayksikön toiminnan keskeyttämisestä ja jatkamisesta, katso ohjeet Usein kysyttyä -sivulta.
Käsittelyaika ja maksut
Lupahakemuksen keskimääräinen käsittelyaika on noin 4-5 kuukautta. Lupa- ja vuosimaksut perustuvat voimassa olevaan sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen Valviran maksullisista suoritteista.
Sähköinen asiointipalvelu
Asiointipalvelu on tarkoitettu yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajien ja itsenäisten ammatinharjoittajien lupa- ja ilmoitusasioille. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi -tunnistautumisella. Palvelu ohjeistaa käyttäjää hakemusten ja ilmoitusten täyttämisessä.
Sähköisen asioinnin kautta voi helposti seurata hakemuksen tai ilmoituksen käsittelyn tilannetta.
Asioinnin kautta voi:
- hakea uutta lupaa tuottaa yksityisiä sosiaalihuollon palveluja
- tehdä luvan muutosta koskevia hakemuksia
- tehdä lupaan liittyviä ilmoituksia
- seurata helposti hakemuksen tai ilmoituksen käsittelyn tilannetta
- myös päätökset ja tiedot rekisteröinnistä tulevat sähköiseen järjestelmään
Ilmoituksenvaraisiin sosiaalipalveluihin liittyviä ilmoituksia ei kuitenkaan voi tehdä sähköisen asioinnin kautta, vaan ilmoitus tulee jatkossakin tehdä kirjallisesti hyvinvointialueelle, jossa palveluja tuotetaan.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen asioinnin ohje (pdf)
Sähköisen asioinnin sosiaalipalvelujen lupahakemuksen ohje (video)
Asioi verkossa
Valviran sähköinen asiointi
Yksityishenkilöille: ammattioikeusasiat, itsenäisen ammatinharjoittamisen ilmoitukset sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kantelut
Yrityksille: yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien lupa- ja ilmoitusasiat
Jos Y-tunnuksella asioinnissa on ongelmia, katso ohjeet valtuuksien lisäämiseen.
Toimintakertomukset toimitetaan Valveri-toimintakertomuspalvelun kautta.
Lomakkeet
Jatkossa toivomme hakemuksia ensisijaisesti sähköisen asioinnin kautta. Tarvittaessa voitte asioida myös paperitse.
Lupahakemus ja siihen liittyvä toimintayksikkökohtainen liitelomake on täytettävä huolellisesti. Suosittelemme tarvittaessa käyttämään lomakkeen lisätietokohtaa. Puutteellisesti täytetty hakemus viivästyttää asian käsittelyä. Annamme mielellämme ohjausta hakemuksen täyttämiseen liittyvissä kysymyksissä.
Hakemus ympärivuorokautisten yksityisten sosiaalipalvelujen tuottamiseen (word)
Liite: toimintayksikköä koskevat tiedot (word)
Lupahakemuksen täyttöohje (pdf) ja palvelualojen määrittely (pdf) OHJEITA PÄIVITETÄÄN
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen asioinnin ohje (pdf)
Ilmoitus yksityisten sosiaalipalvelujen vastuuhenkilön vaihtumisesta (word)
Ilmoitus yksityisten sosiaalipalvelujen lopettamisesta (word)
Ilmoitus yksityisten sosiaalipalvelujen keskeyttämisestä (word)
Muu ilmoitus (word)
Hakemus liitteineen lähetetään kirjaamo@valvira.fi tai osoitteella Valvira, PL 43, 00521 Helsinki.
Säädökset
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus yksityisistä sosiaalipalveluista (finlex.fi)
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 (finlex.fi)
Lastensuojelulaki 417/2007 (finlex.fi)
Yhteyshenkilöt
Yksityisen sosiaalihuollon lupa-asioihin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen yshluvat@valvira.fi.
Sähköisen asioinnin teknisissä ongelmissa ota yhteyttä tietohallinto@valvira.fi
Antikainen Jari
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 240
Iinatti Minna
Assistentti
puhelin 0295 209 343
Kankaanpää Ville
Ylitarkastaja
puhelin 0295 209 399
Karhu Anu
Lakimies
puhelin 0295 209 202
Keskitalo Niina
Lakimies
puhelin 0295 209 377
Kokkoniemi Ilkka
Ylitarkastaja
puhelin 0295 209 367
Ojaniemi Pekka
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 355
Tulkki Anssi
Ylitarkastaja
puhelin 0295 209 347
Oinas-Soudunsaari Eine
Ryhmäpäällikkö, terveydenhuoltoneuvos
puhelin 0295 209 331
Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi@valvira.fi