
Pikalinkit
Vanhustenhuolto
Vanhustenhuolto
Valtakunnallinen ohjaus ja valvonta varmistaa vanhustenhuollon palvelujen asiakkaan oikeusturvaa, heidän saamiensa palvelujen asianmukaisuutta ja laatua sekä tasapuolista ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaa kohtelua.
Valvira ohjaa aluehallintovirastoja yhdenmukaistaakseen lupahallinnon ja valvonnan ja toimintaperiaatteita, menettelytapoja ja ratkaisukäytäntöjä. Tavoitteena on varmistaa, että vanhukset saavat sellaista hoitoa ja hoivaa, jota lait, asetukset ja vanhustenhuollosta annetut suositukset edellyttävät.
Vanhuspalvelulain toteutumisen seuranta ja valtakunnallinen valvonta
Vanhuspalvelulaki tuli voimaan 2013. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Valvira toteuttivat sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta vanhuspalvelulain toteutumisen seuraamiseksi kaksivaiheisen kyselyn. Ensimmäisellä kyselyllä keväällä 2013 kartoitettiin tilannetta kunnissa ennen lain voimaan tuloa. Kyselyn uusinnalla selvitettiin tilannetta vuosi vanhuspalvelulain voimaantulon jälkeen syyskuussa 2014.
Kyselyissä saatujen vastausten perusteella Valvira ja aluehallintovirasto käynnistivät valtakunnallisen valvonnan sen varmistamiseksi, että vanhusten saama hoito kunnissa toteutettu lain tarkoittamalla tavalla.
Vanhuspalvelulain tavoitteet
Vanhuspalvelulain tarkoituksena on tukea ikääntyneen väestön hyvinvointia, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista, vahvistaa ikääntyneiden osallistumista sekä väestö- että yksilötasolla sekä parantaa palvelujen saatavuutta. Laissa säädetään järjestämisvastuussa olevan kunnan velvollisuuksista, palvelutarpeen selvittämisestä ja niihin vastaamisesta sekä laadun varmistamisesta.
Valtakunnallisena tavoitteena on tukea ikääntyneiden asumista omassa kodissaan. Tavoitteena on järjestää kaikkina vuorokaudenaikoina tarvittavat palvelut ensisijaisesti asiakkaan kotona tai muutoin kodinomaisissa olosuhteissa. Muutoksen toteutuminen edellyttää kunnilta panostusta ikääntyneen toimintakyvyn ylläpitämiseen sekä kotihoidon ja kotona asumista tukevien palvelujen saatavuuteen.
Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi
Kunnan on laadittava suunnitelma toimenpiteistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon kehittämiseksi. Suunnitelmassa tulee pyrkiä turvaamaan ikääntyvän väestön asuminen kodeissaan palvelujen ja kuntouttavien toimenpiteiden avulla.
Suunnitelman laatii kunnanvaltuusto osana kunnan strategista suunnittelua. Suunnitelma on tarkistettava valtuustokausittain.
THL:n kyselyn (2014) mukaan 2014 suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi löytyy 80 % kunnista.
Odotusaikojen julkaiseminen
Kunnan on julkaistava ainakin puolivuosittain tiedot siitä, missä ajassa iäkäs henkilö voi saada hakemansa sosiaalipalvelut. Tiedot on julkaistava niin, että ne ovat tosiasiallisesti iäkkäiden henkilöiden saatavilla.
THL:n kyselyn mukaan palvelujen odotusaikojen julkaisemisessa oli vielä puutteita kunnissa. Joissain kunnissa ei niiden antamien vastausten mukaan julkaista odotusaikoja lainkaan, tai ne julkaistaan harvemmin kuin puolivuosittain. Toisaalta osa kunnista julkistaa odotusajat tiheämmin kuin puolivuosittain.
Katso myös
Ohje 27.10.2020: Välittömän ja välillisen asiakastyön määrittely vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon yksiköissä (pdf)
Ohjauskirje 17.12.2020: Vanhuspalvelulain muutokset edellyttävät välittömiä toimia. (pdf)
Oikeusasiamiehen päätös 15.12.2021: Laitos- ja palveluasumisen laadun valvonta koronavirusepidemian aikana vanhustenhuollossa (eoa.fi)
Perusoikeuksien toteutuminen ja tartuntojen ehkäisy sosiaalihuollossa (pdf)
Kyselyn tuloksia: asiakkaiden itsemääräämisoikeus ja rajoitustoimenpiteet vanhustenhuollon ympärivuorokautissa yksiköissä Covid 19 -pandemian aikana marras-joulukuussa 2020 (pdf)
Valviran selvityksiä 1/2016: Kaltoinkohtelu ympärivuorokautisissa vanhustenhuollon yksiköissä työntekijöiden havainnoimana -loppuraportti
Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi. (STM, julkaisuja 2020:29)
Usein kysyttyjä kysymyksiä vanhuspalvelulaista (STM.fi)
Valviran määräys 1/2014: Yksityisten sosiaalipalvelujen ja julkisten vanhuspalveluiden omavalvontasuunnitelmasta
Esitteemme: Vanhustenhuollon omavalvonta (pdf)
Yhteyshenkilöt
Lantto Marja-Leena
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 283
Saramaa Mari
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 342
Uusitalo Elina
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 334
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi[at]valvira.fi