
Pikalinkit
Vammaispalvelut
Vammaispalvelut
Vammaispalvelut ovat vammaisuuden tai sairauden perusteella henkilölle järjestettäviä palveluja ja tukitoimia. Niiden tarkoituksena on parantaa vammaisten henkilöiden tasa-arvoa ja mahdollisuuksia elää kuten muutkin kansalaiset.
Vammaispalveluja ja tukitoimia ovat esimerkiksi asunnon muutostyöt, henkilökohtainen apu, päivätoiminta tai kuljetuspalvelut. Aluehallintovirastot ja joissain tapauksissa Valvira valvovat vammaispalvelujen toimintaa.
Kunta päättää vammaispalvelujen myöntämisestä
Vammaispalvelut ovat kunnan vastuulle kuuluvaa sosiaalihuoltoa. Päätöksen vammaispalvelujen myöntämisestä kunnassa tekee sosiaalialan ammattihenkilö vamman tai sairauden aiheuttaman toimintakyvyn alenemisen perusteella. Vammaispalvelujen myöntäminen ei perustu yksinomaan lääkärin lausuntoon, diagnoosiin tai vakuutusyhtiön määrittelemään haitta-asteeseen.
Vammaispalveluilla ei korvata vammaisuuden tai sairauden aiheuttamia taloudellisia menetyksiä tai makseta korvausta tapaturmasta. Vammaispalvelujen saaminen ei perustu henkilön taloudelliseen tilanteeseen.
Palvelutarpeen selvitys seitsemässä arkipäivässä – päätös palveluista kolmessa kuukaudessa
Kunnan on aloitettava palvelujen ja tukitoimien tarpeen selvittäminen viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä sen jälkeen, kun vammainen henkilö tai joku muu on ottanut yhteyttä kuntaan palvelujen saamiseksi.
Palvelujen tarvetta koskevan selvityksen perusteella vammaiselle henkilölle on tehtävä palvelusuunnitelma. Kunnan on tehtävä päätös palvelusuunnitelmassa olevista vammaispalvelulain mukaisista palveluista ja tukitoimista viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun vammainen henkilö tai hänen edustajansa on esittänyt palvelua tai tukitointa koskevan hakemuksen.
Miten vammaispalvelua koskevasta päätöksestä voi valittaa?
Vammaispalvelua koskevaan kirjalliseen päätökseen on liitettävä muutoksenhakuohje. Muutoksenhaku kunnan viranhaltijan tekemään päätökseen osoitetaan kunnan monijäseniselle toimielimelle, yleensä sosiaalilautakunnalle tai vastaavalle. Toimielimen päätöksestä voi edelleen valittaa hallinto-oikeuteen. Muutoksenhakeminen ja valittaminen hallinto-oikeuteen on maksutonta.
Aluehallintovirastoilla tai Valviralla ei ole toimivaltaa muuttaa viranhaltijan tai hallinto-oikeuden tekemää päätöstä. Ne eivät voi myöskään ottaa kantaa siihen, tulisiko henkilölle myöntää palveluja ja tukitoimia vammaisuuden perusteella.
Kohteluunsa tai saamiinsa palveluihin tyytymätön henkilö tai esimerkiksi hänen omaisensa voi tehdä muistutuksen sosiaalihuollon toimintayksikön vastuuhenkilölle tai sosiaalihuollon johtavalle viranhaltijalle. Aluehallintovirastot valvovat vammaispalvelujen toimintaa kunnissa. Niille voi tehdä vammaispalvelujen toimintaa koskevan kantelun. Joissain tapauksissa (esimerkiksi vakavat hoitovirheet, valtakunnalliset tai periaatteellisesti merkittävät asiat) aluehallintovirasto voi siirtää kantelun Valviran ratkaistavaksi.
Säädökset
Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 (finlex.fi)
Sosiaalihuoltolaki 710/1982 (finlex.fi)
Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 380/1987 (finlex.fi)
Laki kehitysvammaisten erityishuollosta 519/1977 (finlex.fi)
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (finlex.fi)
Katso myös
Vammaispalveluiden käyttäjien asiakasareena Rovaniemellä 23.1.2018
Vammaispalvelujen käsikirja (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL)
Lisätietoja muutoksenhausta, muistutuksesta ja kantelusta (Vammaispalvelun käsikirja)
Vammaispalveluista sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla (stm.fi)
Yhteyshenkilöt
Saramaa Mari
Ylitarkastaja
puhelin 0295 209 342
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi