
Valvonta-asioiden käsittely
Valvonta-asioiden_käsittely_pääsisältö
Vireille tulo
Sosiaalihuollon ammattihenkilön ammattitoiminnan valvonta voi käynnistyä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- Sosiaalihuollon palvelusta tehdään kantelu
- Työnantaja, poliisi tai muu taho tekee sosiaalihuollon ammattihenkilön toiminnasta ilmoituksen
- Valvira tai aluehallintovirasto ottaa valvonta-asian oma-aloitteisesti käsiteltäväksi muuta kautta saamansa tiedon perusteella (esimerkiksi julkisuudessa käsitelty tapaus)
- Käräjäoikeus ilmoittaa Valviralle ammattitoiminnassa tehdyn rikoksen johdosta annetusta tuomiosta
Ammattihenkilöä koskeva valvonta-asia käsitellään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnassa silloin, kun ammattihenkilöstä tehty ilmoitus johtaa ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamiseen tai poistamiseen, ammattinimikkeen käyttöoikeuden kieltämiseen tai kirjalliseen varoitukseen.
Silloin, kun ammattihenkilön toiminnassa ilmenevät puutteet eivät anna aihetta kirjalliseen varoi-tukseen tai ammatinharjoittamisen rajoittamiseen, voidaan ammattihenkilölle antaa hallinnollista ohjausta. Tällöin ammattihenkilöä voidaan ohjata kiinnittämään huomiota asianmukaiseen toiminta-tapaan, kehottaa korjaamaan hänen ammattitoiminnassaan todetun puutteen tai annetaan huomautus vastaisen ammattitoiminnan varalle.
Selvitysten hankkiminen
Valvira hankkii asian selvittämiseksi tarpeelliset saatavilla olevat tiedot ammattihenkilöltä itseltään, hänen työnajaltaan sekä tarvittavassa laajuudessa muilta viranomaisilta.
Valvira voi hankkia sosiaalihuollon ammattihenkilön terveydentilaa koskevia selvityksiä sekä ammattihenkilö voidaan velvoittaa lääkärintarkastukseen tai sairaalatutkimuksiin silloin, kun on perusteltua syytä epäillä, että ammattihenkilö ei sairauden, päihteiden väärinkäytön tai heikentyneen toimintakyvyn tai muun vastaavan syyn vuoksi kykene toimimaan ammatissaan.
Valvira voi velvoittaa sosiaalihuollon ammattihenkilön ammattitaitojen tai –tietojen tutkimiseksi työkokeiluun, työnäytteeseen tai kuulusteluun silloin, kun on perusteltua syytä epäillä sosiaalihuollon ammattihenkilön ammatinharjoittamistaidoissa tai ammattitiedoissa puutteita.
Valvira voi asiakasturvallisuuden niin vaatiessa väliaikaisesti rajoittaa laillistetun ammattihenkilön ammatinharjoittamisoikeutta tai kieltää laillistettua ammattihenkilöä harjoittamasta ammattia tai kieltää väliaikaisesti nimikesuojattua ammattihenkilöä käyttämästä sosiaalihuollon ammattihenkilön ammattinimikettä siksi ajaksi kun ammattihenkilön ammatinharjoittamista koskeva asia on selvitettävänä.
Valvonta-asian arvioiminen ja ratkaiseminen
Sosiaalihuollon ammattihenkilön toimintaa arvioidaan kaiken asiassa saadun selvityksen ja tiedon perusteella. Asian vakavuuden ja kiireellisyyden harkinnassa keskeinen kriteeri on asiakasturvallisuuden varmistaminen. Päätöksessä todetaan asiassa hankittu selvitys, tehdään johtopäätökset palvelun/ammattitoiminnan asianmukaisuudesta, sekä esitetään perustelut. Päätöksessä todetaan valvontaviranomaisen ratkaisu asiassa. Ratkaisuna voi olla, ettei ammattihenkilön toiminnassa voida todeta epäasianmukaisuutta.
Jos ammattihenkilöä koskevan valvonta-asian yhteydessä syntyy epäily siitä, että toimintayksikkö toimii epäasianmukaisesti, voidaan toimintayksikköä koskeva valvonta-asia ottaa erikseen selvitettäväksi.
Valvonta-asian seuraamukset
Silloin, kun sosiaalihuollon ammattihenkilö on toiminut epäasianmukaisesti tai virheellisesti, seuraamuksena voi olla:
- hallinnollinen ohjaus: käsityksen ilmaiseminen, huomion kiinnittäminen, kehotus puutteen korjaamiseksi, huomautus
- kirjallinen varoitus
- ammatinharjoittamisoikeuden rajoittaminen
- ammatinharjoittamisoikeuden poistaminen
- nimikesuojatun ammattinimikkeen käyttöoikeuden kieltäminen
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin merkitään tiedot henkilön ammattitoiminnassa saadusta huomautuksesta, kirjallisesta varoituksesta, sakko- tai vankeusrangaistuksesta tai viraltapanosta sekä väliaikaisesta turvaamistoimenpiteestä. Tiedot poistetaan rekisteristä kymmenen vuoden kuluttua päätöksen antamisesta. Tilapäisesti toimivalle opiskelijalle tai muulle laillistetun ammattihenkilön ammatissa toimivalle tehdään rekisteriin merkintä, jos Valvira on antanut valvontatoimenpiteenä huomautuksen, kirjallisen varoituksen tai turvaamistoimenpiteen.
Muutoksenhaku
Valviran ja aluehallintoviraston sosiaalihuollon ammattihenkilölle antamaan huomautukseen tai huomion kiinnittämiseen (hallinnollinen ohjaus) ei voi hakea muutosta valittamalla.Valviran päätökseen, jolla on rajoitettu tai poistettu ammattihenkilön ammatinharjoittamisoikeus tai päätöksestä, jolla nimikesuojattua ammattihenkilöä on kielletty käyttämästä sosiaalihuollon ammattihenkilön ammattinimikettä, voidaan valittaa hallinto-oikeuteen. Ammattihenkilö, joka on saanut kirjallisen varoituksen, voi myös hakea päätökseen muutosta hallinto-oikeudelta. Päätökset on valituksesta huolimatta pantava heti täytäntöön.