
Toimeentulotuki
Toimeentulotuki
Jokaisella Suomessa oleskelevalla henkilöllä on oikeus saada toimeentulotukea, jos on tuen tarpeessa, eikä pysty hankkimaan toimentuloaan omalla työllään, varoillaan, etuuksilla tai muulla tavalla. Toimeentulotuki muodostuu perustoimeentulotuesta, täydentävästä toimeentulotuesta ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.
Vuoden 2017 alusta lukien perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Kela ratkaisee asiakkaan oikeuden perustoimeentulotukeen. Kunnan sosiaalipalvelutoimistosta haetaan edelleen täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Sinulla tulee olla Kelan antama päätös perustoimeentulotuesta, kun haet täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea kunnasta. Kiireellisessä tapauksessa tai eritystilanteissa asia voidaan käsitellä ilman Kelan perustoimeentulotukipäätöstä. Näin turvataan avun saanti myös akuuteissa kriisitilanteissa.
Kelasta ja kunnasta saa neuvoja toimeentulotukeen liittyvissä kysymyksissä ja hakemuksen täyttämisessä.
Hakemukset on käsiteltävä määräajassa Kelassa ja kunnassa
Toimeentulotukiasiat on käsiteltävä toimeentulotukilaissa säädetyssä määräajassa. Kiireellisessä tilanteessa päätös on tehtävä heti eli käytännössä jo samana tai seuraavana arkipäivänä hakemuksen saapumisesta.Muussa kuin kiireellisessä tilanteessa päätös pitää tehdä viivytyksettä ja viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Määräaikaan ei lasketa sitä päivää, jona hakemus on jätetty. Esimerkiksi perjantaina jätetyn hakemuksen määräaikaa aletaan laskea vasta seuraavasta maanantaista lukien.
Työntekijä voi joutua pyytämään lisäselvityksiä toimeentulotukiasian selvittämiseksi. Hänen on ratkaistava asia viivytyksettä, viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä siitä, kun hän on saanut tarvittavat selvitykset.
Päätöksessä on muutoksenhakuohjeet – Valviralla ei ole toimivaltaa muuttaa päätöksiä
Kelan on annettava perustoimeentulotuen ja kunnan täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemukseen kirjallinen päätös tuen myöntämisestä tai epäämisestä. Päätös on perusteltava, ja siitä on käytävä selkeästi ilmi, mihin hakija on oikeutettu tai miksi hakemus on evätty.
Päätökseen on liitettävä aina muutoksenhakuohjeet. Kelan antamaan toimeentulotukipäätökseen haetaan muutosta tekemällä oikaisuvaatimus Kelan toimeentulotuen oikaisuvaatimuskeskukselle. Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti 30 päivän kuluessa siitä, kun henkilö on saanut päätöksen tiedoksi. Kunnan tekemään toimeentulotukipäätökseen haetaan oikaisua kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon/perusturvalautakunnalta 30 päivän kuluessa päätöksen saamisesta. Sekä Kelan oikaisuvaatimuskeskuksen että kunnan lautakunnan antamasta päätöksestä voi valittaa edelleen hallinto-oikeuteen.
Aluehallintovirasto tai Valvira eivät voi kantelun perusteella muuttaa kunnan viranhaltijan, lautakunnan tai hallinto-oikeuden tekemää päätöstä. Valvontaviranomaiset eivät myöskään voi ottaa kantaa siihen, mihin kuluihin tai kuinka paljon yksittäiselle kuntalaiselle tulisi myöntää toimeentulotukea. Valvira ja aluehallintovirastot eivät valvo Kelan toimintaa. Kelan toiminnasta voi kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle tai oikeuskanslerille.
Tarvittaessa voit kysyä neuvoa oman kuntasi sosiaaliasiamieheltä, kun kyse on täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta tai muista sosiaalihuollon palveluista. Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on neuvoa sosiaalihuollon asiakkaita heidän oikeuksistaan. Sosiaaliasiamiehen yhteystiedot saat sosiaalipalvelutoimistosta ja usein ne löytyvät myös kunnan omilta verkkosivuilta.
Perustoimeentulotukeen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Kelaan, joka ohjaa ja neuvoo perustoimeentulotuen hakijoita.
Säädökset
Katso myös
Yhteyshenkilöt
Lilli Autti
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 605
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi