
EU-/ETA-valtioiden ulkopuolella tutkinnon suorittaneet
Sosamha EU/ETA-valtioiden ulkopuolella tutkinnon suorittaneet_pääsisältö
Sosiaalityöntekijänä, sosionomina, geronomina ja kuntoutuksen ohjaajana työskenteleminen Suomessa edellyttävät Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta. Lähihoitajan, kodinhoitajan ja kehitysvammaistenhoitajan nimikkeen käyttäminen työssä edellyttävät nimikesuojauksen rekisteröintiä Valviran rekisteriin. Valvira myöntää hakemuksesta ammatinharjoittamisoikeuksia ja nimikesuojauksia myös ulkomaisten tutkintojen perusteella.
Oikeutta harjoittaa ammattia haetaan Valviralle osoitetulla hakemuksella. Hakemuksessa on kerrottava, mitä ammattioikeutta haet. Jos haet useampaa kuin yhtä ammattioikeutta, täytä jokaista ammattioikeutta varten oma hakemus.
Hakemuksen toimittaminen
Voit lähettää hakemuksen Valviraan postitse käyttämällä hakemuslomaketta (pdf). Voit myös hakea vapaamuotoisella hakemuksella, josta käy ilmi mitä ammattioikeutta haet. Mainitse lisäksi nimesi ja yhteystietosi asian hoitamiseksi. Voit tehdä hakemuksen myös sähköisen asiointipalvelun kautta, jos sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa tunnistautumista.
Toimita alla luetellut asiakirjat virallisesti oikeaksi todistettuina jäljennöksinä. Tämä tarkoittaa, että liitteet tulee lähettää postitse.
Virallisesti oikeaksi todistettuja jäljennöksiä antaa julkinen notaari Suomessa tai muussa EU-/ETA-valtiossa, tai Suomen edustusto ulkomailla. Myös ulkomaisen viranomaisen antamat Apostille tai Grand Legalisation -merkinnöillä varustetut jäljennökset hyväksytään. Jäljennökset tulee toimittaa julkisen notaarin tai edustuston alkuperäisellä leimalla ja allekirjoituksella.
Lähetä postitse seuraavat liiteasiakirjat virallisesti oikeaksi todistettuina jäljennöksinä:
1) Passi, henkilökortti, muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja (henkilöllisyyden ja kansalaisuuden todistava asiakirja).
Henkilöllisyyden ja kansalaisuuden todistavaa asiakirjaa ei tarvitse toimittaa, jos teet hakemuksen Valviran sähköisessä asiointipalvelussa
2) Tutkintotodistus
Ilmoita oppilaitoksesi yhteystiedot (maapostiosoite ja virallinen sähköpostiosoite), jotta Valvira voi tarkastaa tutkintosi oikeellisuuden
TAI
Alkuperäinen tutkintotodistus (diplomi) pyydetään laillistamaan Apostille- tai Grand Legalisation -menettelyllä koulutusvaltiossa. Menettelyn tulee todistaa tutkintotodistuksen allekirjoittaneen henkilön asema ja oikeus allekirjoittaa kyseinen asiakirja.
Varmistaaksesi, miten tutkintotodistus tulisi laillistaa koulutusmaassasi, ota yhteys koulutusmaasi ulkoministeriöön tai vastaavaan tahoon.
Lisätietoja Apostille- ja Grand legalisation menettelystä (Valvira.fi)
3) Tutkintotodistuksen liite (esim. diploma supplement, academic transcript).
4) Oppilaitoksen antama selvitys, josta käy tarkemmin ilmi tutkintosi kurssien osaamistavoitteet, sisällöt ja tuntimäärät sekä harjoittelujen toimintaympäristöt ja tehtävät.
Mikäli oppilaitos toimittaa koulutusta koskevan yleisen opinto-ohjelman, on oppilaitoksen erikseen vahvistettava, että olet suorittanut kyseiset opintojaksot. Oppilaitos voi toimittaa selvityksen sähköpostitse Valviralle. Mahdollisimman tarkkojen koulutustietojen toimittaminen on etusi mukaista, kun Valvira vertaa suoritetun koulutuksen sisältöä vastaavaan suomalaiseen koulutukseen.
5) Työtodistukset ammatissa toimimisesta valmistumisen jälkeiseltä ajalta. Työtodistusten on oltava työnantajan laatimia ja niistä on käytävä ilmi vähintään hakijan työnimike, työtehtävät ja työsuhteen kesto.
6) Todistus ammattiin liittyvästä lisä- ja täydennyskoulutuksesta.
7) Korkeintaan kolme kuukautta vanha todistus siitä, ettei oikeuttasi harjoittaa ammattia ole rajoitettu tai poistettu. Esimerkiksi Certificate of Current Professional Status. Jos ammatinharjoittamisoikeus on myönnetty useassa eri maassa, todistus on toimitettava kaikista maista. Jos olet harjoittanut ammattia sellaisessa maassa, joka ei rekisteröi kyseisiä ammatinharjoittajia, toimita edellä mainitun maan toimivaltaisen viranomaisen todistus siitä, ettei maa rekisteröi kyseisiä ammatinharjoittajia tai muu luotettava selvitys asiasta.
8) Suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset kaikista yllä mainituista asiakirjoista. Käännösten on oltava Suomessa tai muussa EU/ETA -valtiossa virallisen tai auktorisoidun kielenkääntäjän kääntämiä.
• Suomessa auktorisoidut kääntäjät: http://www03.oph.fi/kaantajat/
9) Vapaamuotoinen suostumus sille, että Valvira voi tarvittaessa toimittaa hakemusasiakirjasi suomalaiseen oppilaitokseen asiantuntijalausuntoa varten, joka on sinulle maksullinen (200-600 euroa).
Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä. Huomaathan, että Valvira ei palauta asiakirjoja eikä Valvirassa kopioida asiakirjoja.
Valvira voi pyytää sinulta todistuksen riittävästä suomen tai ruotsin kielen taidosta, kun haet lopullista ammatinharjoittamisoikeutta. Katso verkkosivultamme lisätietoja kielitaidon osoittamisesta.
Jos olet toiminut kyseisessä ammatissa vähintään kolmen vuoden ajan siinä EU/ETA-maassa, jossa sinulle on myönnetty oikeus harjoittaa ammattia tai käyttää ammattinimikettä, voidaan hakemuksesi käsitellä kuten EU/ETA-maassa suoritettu koulutus. Tämä koskee EU-kansalaisia tai niihin rinnastettavia henkilöitä.
Käsittelyaika
Jos olet suorittanut tutkintosi Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolella ja haet ammatinharjoittamisoikeutta Suomessa, hakemuksesi käsittelyaikaa Valvirassa on vaikea arvioida ennalta. Usein käsittelyaika on vähintään neljä kuukautta. Käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan.
Päätös ja maksu
Ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia, ja maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta.
Mahdollisia maksuja ovat:
• Koulutuksen arvioimiseksi pyydetystä korkeakoulun tai oppilaitoksen antamasta lausunnosta peritty maksu
• Ehdollinen tunnustamispäätös
• Laillistaminen ja nimikesuojauksen rekisteröiminen sopeutumisajan tai kelpoisuuskokeen suorittamisen jälkeen
• EU-/ETA-alueen ulkopuolelta tulevan ammattihenkilön laillistaminen ja nimikesuojaus
Päätös ammatinharjoittamisoikeudesta annetaan suomen- tai ruotsinkielisenä. Lasku lähetetään erillisenä postilähetyksenä päätöksenteon jälkeen.
Lisätietoja
-
Päivitämme sisältöä.
-
-
Päivitämme sisältöä.
Säädökset
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä, 817/2015 (finlex.fi)
Asetus sosiaalihuollon ammattihenkilöistä, 153/2016 (finlex.fi)
Yhteystiedot
Yhteydenotot sosiaalihuollon ammattioikeusasioissa:
Ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen suosikki(at)valvira.fi
Ammattioikeusryhmän puhelinajat ovat ma-ti sekä to-pe klo 10.00–11.00 puh: 0295 209 550