
Ulkomailla tutkinnon suorittaneet
Sosamha ulkomailla tutkinnon suorit_pääsisältö
Sosiaalihuollon ammattihenkilönä työskenteleminen Suomessa edellyttää Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta tai ammattinimikkeen käyttöoikeutta. Valvira myöntää hakemuksesta ammatinharjoittamisoikeuksia ja nimikesuojauksia myös ulkomaisten tutkintojen perusteella.
Ammattioikeushakemuksen tekeminen
Jos olet suorittanut tutkintosi jossain muussa Euroopan unioniin tai Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa kuin Suomessa, löydät hakemusohjeet verkkosivulta EU-/ETA-valtioissa tutkinnon suorittaneet.
Jos olet suorittanut tutkintosi Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolella, löydät hakemusohjeet verkkosivulta EU-/ETA-valtioiden ulkopuolella tutkinnon suorittaneet.
Jos olet toiminut kyseisessä ammatissa vähintään kolmen vuoden ajan siinä EU/ETA-maassa, jossa sinulle on myönnetty oikeus harjoittaa ammattia tai käyttää ammattinimikettä, voidaan hakemuksesi käsitellä kuten EU-/ETA-maassa suoritettu koulutus. Tämä koskee EU-kansalaisia tai niihin rinnastettavia henkilöitä.
Sosiaalihuollon ammattihenkilöt
Sosiaalityöntekijänä, sosionomina, geronomina ja kuntoutuksen ohjaajana työskenteleminen Suomessa edellyttää Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta. Laillistettavien sosiaalihuollon ammattihenkilöiden tehtävissä saa toimia vain Valviran myöntämän laillistuksen saanut henkilö.
Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa Suomessa sosiaalityöntekijän, sosionomin, geronomin ja kuntoutuksen ohjaajan ammattia laillistettuna ammattihenkilönä henkilölle, jolle on jossakin muussa valtiossa kuin Suomessa suoritetun koulutuksen perusteella myönnetty tutkintotodistus tai muu asiakirja, joka kyseisessä valtiossa vaaditaan kyseiseen ammattiin.
Lähihoitaja, kodinhoitaja ja kehitysvammaistenhoitaja ovat nimikesuojattuja sosiaalihuollon ammattinimikkeitä Suomessa. Nimikesuojattuja ammattinimikkeitä saavat työssä käyttää ainoastaan Valviran rekisteriin merkityt kyseisen nimikesuojauksen saaneet henkilöt.
Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden käyttää Suomessa lähihoitajan ammattinimikettä henkilölle, jolle on jossakin muussa valtiossa kuin Suomessa suoritetun koulutuksen perusteella myönnetty tutkintotodistus tai muu asiakirja, joka kyseisessä valtiossa vaaditaan kyseiseen ammattiin. Suomessa ei voi enää nykyisin suorittaa kodinhoitajan ja kehitysvammaistenhoitajan tutkintoja. Näitä nimikesuojauksia ei myönnetä ulkolaisen tutkinnon perusteella.
Nimikesuojattujen ammattihenkilöiden ammateissa voivat toimia muutkin henkilöt, joilla on hoitamaansa tehtävään riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito. Ilman Valviran myöntämää rekisteröintiä heillä ei kuitenkaan ole oikeutta käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Valvira katsoo, että myös nimikkeen epäsuora käyttäminen ei ole hyväksyttävää.
Korvaavat toimenpiteet
Valvira selvittää hakemuksen perusteella, johtaako hakijan koulutus samaan ammattiin kuin suomalainen koulutus. Vertailussa voidaan ottaa huomioon lisäksi työkokemus ja lisä- tai täydennyskoulutus. Nämä voivat korvata koulutusten välisiä eroja. Valvira voi tarvittaessa pyytää ammattipätevyydestä asiantuntijalausuntoa, joka on hakijalle maksullinen.
Jos hakijan suorittaman koulutuksen ja suomalaisen koulutuksen välillä on olennaisia eroja, Valvira antaa ehdollisen ammattipätevyyden tunnustamispäätöksen. Ehdollisessa tunnustamispäätöksessä määrätään korvaavat toimenpiteet erojen kompensoimiseksi. Korvaavia toimenpiteitä ovat kelpoisuuskoe tai sopeutumisaika. Ammatinharjoittamisoikeus voidaan myöntää vasta sen jälkeen, kun hakija on suorittanut hänelle määrätyn korvaavan toimenpiteen hyväksytysti. Lopullista ammatinharjoittamisoikeutta on haettava uudelleen korvaavan toimenpiteen suorittamisen jälkeen.
Kelpoisuuskoe
Kelpoisuuskokeen tarkoituksena on arvioida hakijan ammatillista osaamista ja kykyä harjoittaa kyseistä ammattia Suomessa. Kokeen toteuttaa suomalainen oppilaitos, joka järjestää vastaavaa tutkintoon johtavaa koulutusta. Oppilaitos perii kelpoisuuskokeen suorittamisesta maksun. Lisätietoja maksun suuruudesta saa oppilaitokselta. Kelpoisuuskokeen pääasiallinen sisältö ja toimeenpanija määrätään Valviran ehdollisessa tunnustamispäätöksessä.
Sopeutumisaika
Sopeutumisaikana hakija harjoittaa ammattia ammattihenkilön ohjauksessa ja valvonnassa. Sopeutumisaikaa suorittavan hakijan tulee olla suoraan toimintayksikön ylläpitäjän palveluksessa. Sopeutumisaikaan voi sisältyä täydennyskoulutusta, joka toteutetaan työnantajan täydennyskoulutuksena tai tavanomaisesti työssä oppimisena. Hakijan on itse järjestettävä sopeutumisajaksi työpaikka. Työnantaja voi maksaa sopeutumisajasta palkkaa.
Valvira määrää ehdollisessa tunnustamispäätöksessä sopeutumisajan pituuden ja ne tehtävät, joissa sopeutumisaika voidaan täyttää. Työnantaja vastaa hakijan riittävän kielitaidon varmistamisesta ennen sopeutumisajan aloittamista.
Hakija ja työnantaja tekevät sopeutumisajasta sopimuksen, jonka Valvira hyväksyy. Sopeutumisajan sopimuksella työnantaja ja ohjaaja sitoutuvat vastaamaan siitä, että sopimuksessa mainitut ehdot voidaan täyttää hyväksytysti sopeutumisaikana. Jos sopeutumisaikaa suoritetaan jaksoissa eri toimintayksikössä tai eri ohjaajien ohjauksessa, jokaisesta jaksosta on laadittava erillinen sopimus.
Ohjaajan on seurattava, ohjattava ja valvottava hakijan toimintaa sopeutumisajan aikana sekä viivytyksettä puututtava siinä mahdollisesti ilmeneviin epäkohtiin. Sopeutumisajan päätyttyä ohjaaja arvioi hakijan osaamisen sekä antaa Valviralle lausunnon hakijan kyvystä ja taidosta harjoittaa ammattiaan. Lausunnossa tulee mainita, jos joitain olennaisia eroja tai puuttuvia aihealueita ei ole saatu suoritettua hyväksytysti sopeutumisaikana.
Jos asiakasturvallisuus voi vaarantua sopeutumisaikana hakijan toiminnan takia, ohjaajan on ilmoitettava siitä viivytyksettä Valviralle. Valvira voi määrätä sopeutumisajan keskeytettäväksi. Ohjaajan tulee antaa lausunto myös, jos sopeutumisaika on keskeytynyt tai keskeytetty.
Hakija voi aloittaa sopeutumisajan suorittamisen vasta, kun hänellä on tehtävien vaatima riittävä kielitaito ja Valviran rekisteröintitodistus sopeutumisajasta.
Valviran rekisteröintiin tarvitaan:
- Ehdollinen tunnustamispäätös Valviralta
- Sopeutumisajan sopimuslomake (pdf) sosiaalihuollon ammattihenkilön sopeutumisajasta. Hakija täyttää lomakkeen yhdessä työnantajan kanssa ja toimittaa sen Valviraan vähintään kolme viikkoa ennen suunniteltua aloitusajankohtaa.
Ammatinharjoittamisoikeus korvaavan toimenpiteen suorittamisen jälkeen
Hae oikeutta harjoittaa ammattia, kun olet suorittanut korvaavan toimenpiteen kokonaan hyväksytysti.
Voit lähettää hakemuksen Valviraan postitse käyttämällä Hakemuslomaketta (pdf). Voit tehdä hakemuksen myös sähköisen asiointipalvelun kautta, jos sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaan tunnistautumista. Voit myös hakea vapaamuotoisella hakemuksella. Tällöin ilmoita mitä ammattioikeutta haet ja mainitse lisäksi nimesi ja yhteystietosi asian hoitamiseksi. Liitä mukaan selvitys korvaavan toimenpiteen hyväksytystä suorittamisesta.
Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvityksiä ja varmistaa tarvittaessa riittävän kielitaitosi (suomi tai ruotsi).
Asiamiehen tai avustajan käyttäminen
Asioimme hakemusasioissa vain hakijan itsensä kanssa. Hakija voi kuitenkin valtuuttaa asiamiehen tai avustajan toimimaan hänen puolestaan hakemusasiassa. Tällöin asiamiehen tai avustajan tulee esittää valtakirja oikeudestaan toimia hakijan asioissa. Valtakirjaksi hyväksytään hakijan lähettämä sähköposti tai paperinen valtakirja, jossa hakija valtuuttaa kyseisen henkilön toimimaan puolestaan hakemusasiassa. Asianajajien ja julkisten oikeusavustajien ei kuitenkaan tarvitse esittää asiakirjaa kuin vain pyydettäessä.
Yhteystiedot
Yhteydenotot sosiaalihuollon ammattioikeusasioissa:
Ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen suosikki(at)valvira.fi
Ammattioikeusryhmän puhelinajat ovat ma-ti sekä to-pe klo 10.00–11.00 puh: 0295 209 550