
Sosionomin ja geronomin hakemusohjeet
Sosionomin ja geronomin hakemusohjeet
Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa sosionomin tai geronomin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä henkilöille, jotka ovat suorittaneet sosiaalialalle soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon Suomessa.
Sosiaalialalle soveltuvia korkeakoulututkintoja ovat:
- sosionomi (AMK) -tutkinto
- geronomi (AMK) -tutkinto
- sosionomin tai geronomin tutkintoa edeltäneenä kokeiluaikana suoritetut amk-tutkinnot
Valvira myöntää oikeuden harjoittaa sosionomin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä myös henkilöille, jotka ovat suorittaneet ammattikorkeakoulututkintoja edeltävän opistotasoisen tutkinnon. Opistotasoiset tutkinnot, jotka täyttävät sosionomin laillistukselle asetetut koulutusvaatimukset ovat:
- sosiaalikasvattaja ja sosiaalikasvattajan tutkintoon rinnastuva opistotasoinen lähikasvattaja
- sosiaaliohjaaja
- kehitysvammaisten ohjaaja tai kehitysvamma-alan ohjaaja
- sosiaalialan ohjaaja
- diakonin tutkinto, johon sisältyy sosiaaliohjaajan koulutus
Lisäkoulutusmerkinnät
Ammattioikeuden lisäksi voit hakea rekisterimerkintää seuraavista lisäkoulutuksista:
- sosiaalialan ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK)
- korkeakoulutettujen erikoistumiskoulutus
Korkeakoulutettujen erikoistumiskoulutuksella tarkoitetaan koulutuksia, joista säädetään yliopistolain 7 c §:ssä ja ammattikorkeakoululain 11 a §:ssä. Nämä säännökset ovat tulleet voimaan 1.1.2015, joten sosiaalihuollon ammattihenkilörekisteriin merkittäviä korkeakoulutettujen erikoistumiskoulutuksia on voinut suorittaa vasta tämän jälkeen. Näin ollen aiemmin suoritettuja ja lainsäädännössä sääntelemättömiä erikoistumiskoulutuksia, erikoistumisopintoja tai täydennyskoulutuksia ei merkitä rekisteriin. Korkeakoulutettujen erikoistumiskoulutuksista ylläpidetään julkista luetteloa.
Lisäkoulutuksen merkitseminen rekisteriin ei luo uutta ammattioikeutta sosiaalihuollon ammattihenkilölle, joten lisäkoulutusmerkinnän hakeminen on vapaaehtoista. Kun lisäkoulutuksen merkintä pyydetään tekemään rekisteriin ammatinharjoittamisoikeuden hakemisen yhteydessä, tästä ei peritä erillistä maksua. Muutoin merkinnästä peritään maksuasetuksen mukainen maksu.
Sähköisen hakemuksen tekeminen
Jos olet suorittanut sosionomi (amk) -tutkinnon, voit oletettavasti tehdä ammattioikeushakemuksen Valviran sähköisen asioinnin kautta. Asiointipalveluun pääset sivulta Sähköinen asiointi.
Valviran sähköinen asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista. Mahdollisia tunnistustapoja ovat pankkitunnistus, mobiilivarmenne ja organisaatiokortti. Voit tehdä sosiaalihuollon ammattioikeushakemuksen sähköisesti, jos sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa tunnistautumista ja jos sosionomi (amk) -tutkintosi (tutkintonimike, oppilaitos, valmistumisvuosi) näkyy asioinnissa. Palvelussa perustat itsellesi asiointitilin, johon voit tarvittaessa myöhemminkin kirjautua. Tili täytyy käydä aktivoimassa sähköpostiin lähetetyn linkin kautta kirjautumalla.
Täytettyäsi asiointipalvelussa asiointikielesi ja yhteystietosi pääset tekemään hakemusta. Saat ohjeita hakemuksen tekemiseen kullakin asiointisivulla. Yleensä sinun ei tarvitse toimittaa todistusjäljennöksiä Valviraan. Jos tutkintotiedot kuitenkin poikkeavat jotenkin tutkintotodistuksen tiedoista, skannaa tutkintotodistuksesi (pdf tai jpeg) ja liitä se asiointipalvelussa hakemuksen liitteeksi. Saat vahvistuksen hakemuksen lähettämisestä merkitsemääsi sähköpostiosoitteeseen.
Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä ja tarkistaa liiteasiakirjan oikeellisuuden sen myöntäneeltä taholta. Sähköisen asioinnin teknisissä ongelmissa ota yhteyttä Kansalaisneuvontaan (kansalaisneuvonta.fi).
Paperihakemuksen tekeminen
Jos olet suorittanut opistotasoisen tutkinnon, voit hakea ammattioikeutta paperihakemuksella ja paperisilla liitteillä. Avaa hakemuslomake (pdf). Täytä molemmat sivut, tulosta ja postita hakemus liitteineen: Valvira, PL 43, 00521 Helsinki .
Toimita hakemuksen liitteinä:
- Jäljennös tutkintotodistuksesta
- Jäljennös henkilöllisyyden osoittavasta asiakirjasta (passi tai henkilökortti) tai hakemukseen tieto suomalaisesta henkilötunnuksesta (VTJ)
Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä ja tarkistaa liiteasiakirjan oikeellisuuden sen myöntäneeltä taholta.
Yhteystiedot
Yhteydenotot sosiaalihuollon ammattioikeusasioissa:
Ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen suosikki(at)valvira.fi
Ammattioikeusryhmän puhelinajat ovat ma-ti sekä to-pe klo 10.00–11.00 puh: 0295 209 550