
Pikalinkit
Sosiaalihuollon tehtävissä toimiminen
Sosiaalihuollon tehtävissä toimiminen Pääsisältö
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä tuli voimaan 1.3.2016 ja laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuuksista kumottiin 1.5.2016 alkaen. Kumotussa kelpoisuuslaissa säädettiin kelpoisuusehdoista tiettyihin tehtäviin. Ammattihenkilölaissa säädetään, millä koulutuksilla voi saada tiettyjen ammattien ammatinharjoittamisoikeuden tai nimikesuojauksen ja päästä Valviran ylläpitämään sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Suosikki).
Tehtäväkohtaisia kelpoisuusvaatimuksia aiempaa vähemmän
Kelpoisuuslain kumoutumisen seurauksena kumoutui suuri osa sosiaalihuollon tehtävien kelpoisuusvaatimuksista. Voimassa olevat kelpoisuusvaatimukset löytyvät nyt yhden lain sijasta useasta eri laista, kuten sosiaalihuoltolaista tai lastensuojelu- ja oppilashuoltolaista. Työnantajan on siis tunnettava sosiaalihuollon toimintaan liittyvä erityislainsäädäntö myös rekrytoidessaan työntekijöitä eri tehtäviin.
Kun tehtävään ei vaadita laillistetun tai nimikesuojatun sosiaalihuollon ammattihenkilön kelpoisuutta, työnantaja voi valita tehtävään myös muun kuin sosiaalihuollon ammattihenkilölaissa mainitun ammattihenkilön. Kun työnantaja määrittelee tällaisiin tehtäviin vaatimaansa kelpoisuutta, tulisi lähtökohtana olla kyseessä oleva tehtävänkuva ja sen edellyttämä osaaminen, ei niinkään henkilön suorittaman koulutuksen tutkintonimike.
Sosiaalihuollon tehtävissä voi toimia myös muita kuin sosiaalihuollon ammattihenkilöitä
Sosiaalihuoltolain 49 a §:ssa todetaan, että sosiaalihuollon toimeenpanoon kuuluvia tehtäviä varten kunnan käytettävissä tulee olla riittävästi sosiaalihuollon ammattihenkilöitä sekä muuta asiakastyöhön osallistuvaa henkilöstöä. Ammattihenkilölaki tai sosiaalihuoltolaki eivät rajaa sosiaalihuollon tehtäviä pelkästään sosiaalihuollon ammattihenkilölle. Lait eivät myöskään ota kantaa siihen, minkä asiakasryhmien kanssa muu asiakastyöhön osallistuva henkilöstö voi työskennellä.
Sosiaalihuollon pääasiassa hallinnollisissa johtotehtävissä voi toimia henkilö, jolla on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Muissa asiakastyön ohjausta sisältävissä sosiaalihuollon johtotehtävissä voi toimia henkilö, jolla on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito.
Tilapäisenä toimiminen laillistetun ammattihenkilön tehtävissä
Sosiaalihuollon laillistetun ammattihenkilön tehtäviin tulee mahdollisuuksien mukaan aina palkata pätevä henkilö.
Lain mukaan sosiaalityöntekijän ammatissa voi toimia tilapäisesti - enintään vuoden ajan - sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun. Tilapäisesti sosiaalityöntekijän ammattissa työskentelevän on työskentelevä laillistetun sosiaalityöntekijän johdon ja valvonnan alaisena.
Avoimessa yliopistossa suoritetut sosiaalityön perus- ja aineopinnot mahdollistavat tilapäisen toimimisen sosiaalityöntekijän tehtävissä, jos henkilö on ennen avoimen yliopiston opintoja suorittanut sosionomin tutkinnon tai sosiaalialalle soveltuvan ylemmän yliopistollisen tutkinnon. Soveltuvalla ylemmällä yliopistollisella tutkinnolla tarkoitetaan pääasiassa tutkintoa, jonka pääaineena on yhteiskuntapolitiikka, sosiaalipolitiikka, sosiologia, sosiaalipsykologia. Jos henkilöllä on suorituksena vain avoimessa yliopistossa suoritetut sosiaalityön aineopinnot, edellytykset tilapäisenä toimimiseen eivät täyty. Koska avoimen yliopiston opintoihin ei sisälly harjoittelua, hakijalla tulee olla ennen tilapäisenä työskentelyä sosiaalialan työkokemusta, jonka riittävyyden työnantaja arvioi tehtäväkohtaisesti.
Työnantaja vastaa siitä, että henkilöllä on laissa säädetyt edellytykset toimia tehtävässään. Työnantajan velvollisuutena on arvioida tapauskohtaisesti henkilön valmiudet ja se, millaisten tehtävien hoitamiseen hänellä on riittävät edellytykset. Työnantajan on varmistettava, että opinnot ja niihin liittyvä käytännön harjoittelu tai muu vastaava käytännön kokemus sosiaalihuollon tehtävistä on suoritettu hyväksytysti.
Henkilö voi pyytää oppilaitokselta todistuksen siitä, että hän on suorittanut hyväksytysti aineopinnot ja niihin liittyvän harjoittelun.
Jokaiselle sosiaalityöntekijän tehtävissä tilapäisesti toimivalle opiskelijalle on nimettävä kirjallisesti ohjaajaksi laillistettu sosiaalityöntekijä, jonka johdon ja valvonnan alaisena hän työskentelee. Ohjaajan on seurattava, ohjattava ja valvottava tilapäisesti toimivan toimintaa ja puututtava viipymättä mahdollisesti ilmeneviin epäkohtiin.
Tilapäinen toimiminen sosionomin tai geronomin ammatissa
Lain mukaan sosionomin tai geronomin ammatissa voi toimia tilapäisesti enintään vuoden ajan kyseiseen ammattiin opiskeleva tai sosiaalialalle soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, jolla on riittävät edellytykset ammatissa toimimiseen. Tutkinnon soveltuvuuden ja riittävien edellytysten olemassaolon arvioi työnantaja.
Muualla kuin Suomessa tutkinnon suorittanut ja Valviran (tai Opetushallituksen) määräämää sopeutumisaikaa suorittava henkilö voi sopeutumisaikaa koskevassa päätöksessä asetettuja ehtoja noudattaen toimia tilapäisesti sosionomin tai geronomin ammatissa.
Tilapäisesti sosionomin tai geronomin ammatissa toimivat henkilöt ovat valvonnan piirissä samalla tavoin kuin rekisteriin merkityt sosionomin tai geronomin laillistuksen saaneet henkilöt.
Ulkomailla tutkinnon suorittaneen oikeus toimia tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä
Suomessa Sosiaalihuollon laillistettu ammattihenkilö (sosiaalityöntekijä, sosionomi, geronomi ja kuntoutuksen ohjaaja), joka on suorittanut tutkinnon ulkomailla, voi toimia tilapäisesti kyseisessä tehtävässä vain suorittaessaan Valviran hänelle korvaavana toimenpiteenä määräämää sopeutumisaikaa. Henkilö voi aloittaa sopeutumisajan/tilapäisen työskentelyn sen jälkeen, kun hänellä on tehtävien vaatima riittävä kielitaito ja Valviran rekisteröintitodistus sopeutumisajasta.
Säädökset
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä (817/2015) (finlex.fi)
Sosiaalihuoltolaki (1301/2014) (finlex.fi)
Yhteyshenkilöt
Niina Rytilahti
Lakimies
puh. 0295 209 321
etunimi.sukunimi@valvira.fi