
Sosiaalihuollon ammattioikeudet
Sosiaalihuollon ammattioikeudet pääsisältö uusi
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä tuli voimaan 1.3.2016. Lain tavoitteena on parantaa asiakasturvallisuutta sekä sosiaalihuollon asiakkaan oikeutta laadultaan hyvään sosiaalihuoltoon. Valvira myöntää sosiaalihuollon ammattioikeuksia hakemusten perusteella Suomessa ja ulkomailla koulutetuille sosiaalihuollon ammattihenkilöille.
Sosiaalihuollon ammatinharjoittamisoikeuksia on kolmenlaisia:
- oikeus toimia laillistettuna sosiaalihuollon ammattihenkilönä
- oikeus käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä
- rajoitettu ammatinharjoittamislupa
Laillistusta tai nimikesuojauksen rekisteröintiä haetaan tutkinnon suorittamisen jälkeen. Sosiaalialan opiskelijoita ei merkitä sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin.
Varhaiskasvatuksessa työskentelevillä ei lain mukaan ole rekisteröitymisvelvoitetta. Rekisteröityminen on silti suositeltavaa, jos myöhemmin aikoo toimia sosiaalihuollon tehtävissä.
Mikäli olet suorittanut tutkintosi ulkomailla, katso ohjeita sivulta Ulkomailla tutkinnon suorittaneet (valvira.fi).
Laillistetut sosiaalihuollon ammattihenkilöt ja ammattioikeuden hakemusohjeet:
Sosiaalityöntekijä | Sosiaalityöntekijän hakemusohjeet |
Sosionomi | Sosionomin hakemusohjeet |
Geronomi | Geronomin hakemusohjeet |
Kuntoutuksen ohjaaja | Kuntoutuksen ohjaajan hakemusohjeet |
Laillistetun ammattihenkilön ammatissa voi toimia tilapäisesti myös muu kuin laillistettu ammattihenkilö. Tällöin henkilön on kuitenkin opiskeltava kyseiseen ammattiin ja hänen on täytettävä laissa säädetyt tarkemmat edellytykset. Lue lisää sivulta Tilapäinen toimiminen sosiaalialan ammattihenkilön tehtävissä (valvira.fi).
Nimikesuojatut sosiaalihuollon ammattihenkilöt ja ammattioikeuden hakemusohjeet:
Lähihoitaja | Lähihoitajan hakemusohjeet |
Kodinhoitaja | Kodinhoitajan hakemusohjeet |
Kehitysvammaistenhoitaja | Kehitysvammaistenhoitajan hakemusohjeet |
Sosiaalihuollon nimikesuojatun ammattinimikkeen käyttäminen on luvallista vain, kun henkilö on merkitty sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin nimikesuojattuna ammattihenkilönä. Nimikesuojatun ammattihenkilön tehtävissä voi toimia muukin henkilö, jolla on tehtävien kannalta riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito. Tällöin ei kuitenkaan saa käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä.
Lähihoitajan nimikesuojaus voidaan myöntää ainoastaan henkilölle, joka on suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon. Nimikesuojausta ei myönnetä lähihoitajatutkintoa edeltäneiden tutkintojen perusteella. Tällaisia tutkintoja ovat esimerkiksi apuhoitaja, perushoitaja ja vajaamielishoitaja.
Hakemusten käsittely
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, eikä hakijan yksilöllinen tilanne vaikuta käsittelyjärjestykseen. Mikäli hakemuksessa on puutteita, käsittelijä ottaa hakijaan yhteyttä ja pyytää täydentämään hakemusta. Pyydämme välttämään käsittelytilannetta koskevia tiedusteluja, sillä ne hidastavat hakemusten käsittelyä.
1.3.2016 jälkeen valmistuneet
Henkilön tulee pian valmistumisensa jälkeen hakea Valviralta oikeutta toimia laillistettuna sosiaalihuollon ammattihenkilönä tai oikeutta käyttää nimikesuojatun sosiaalihuollon ammattihenkilön ammattinimikettä. 1.3.2016 jälkeen valmistuneilla laillistettavilla hakemuksen käsittelyaika on noin 30 arkipäivää hakemuksen saapumisesta Valviraan.
1.3.2016 jälkeen tutkinnon suorittanut ja Valvirasta laillistamista hakenut henkilö on oikeutettu toimimaan kyseisen sosiaalihuollon ammattihenkilön tehtävissä tilapäisesti siihen asti, kunnes hänen ammattioikeushakemuksensa on Valvirassa käsitelty. Sosiaalityöntekijän laillistusta hakeneella henkilöllä ei ole kuitenkaan ennen myönteisen laillistamispäätöksen tekemistä sosiaalityöntekijälle säädettyä oikeutta päättää kiireellisissä tapauksissa tahdosta riippumattoman huollon antamisesta tai siihen liittyvistä toimenpiteistä.
Ennen 1.3.2016 valmistuneet
Henkilöt jotka ovat aiemmin voimassa olleiden säädösten mukaan täyttäneet kelpoisuusehdot, voivat toimia kyseisen laillistettavan tai nimikesuojattavan ammattihenkilön tehtävissä siihen asti, kunnes heidän ammattioikeushakemuksensa on Valvirassa käsitelty - edellyttäen että hakemus on jätetty viimeistään 30.6.2018. Ennen 1.3.2016 valmistuneilla sosiaalihuollon laillistusta hakevilla ja sosiaalihuollon nimikesuojausta hakevilla hakemuksen käsittelyaika on noin kuusi kuukautta.
Päätökset ja todistukset
Kun hakemus on tehty paperihakemuksena, päätös tai todistus nimikesuojauksen rekisteröinnistä lähetetään hakijalle postitse. Lasku lähetetään erillisenä postilähetyksenä hakijan osoitteeseen.
Kun hakemus on tehty sähköisesti, päätös tai todistus nimikesuojauksen rekisteröinnistä lähetetään sähköisesti hakijan asiointitilille, jos hakija on antanut suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon. Tästä tulee myös ilmoitus sähköpostiin. Jos suostumusta ei ole annettu, päätös tai todistus lähetetään postitse hakijan osoitteeseen. Lasku lähetetään aina postitse erillisenä lähetyksenä. Valvira lähettää sosiaalihuollon ammatinharjoittamisoikeuteen liittyvät päätösasiakirjat ja laskun vain päätöstä hakeneelle henkilölle.
Ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia, ja maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta. Maksun suuruus riippuu siitä, hakeeko hakija laillistusta vai nimikesuojauksen rekisteröintiä, haetaanko tätä Suomessa vai ulkomailla suoritetun tutkinnon perusteella ja myönnetäänkö oikeus ammattihenkilölain vai sen siirtymäsäännöksen perusteella (ns. kelpoisuuslaissa säädetyn kelpoisuuden perusteella). Valviran päätösten, todistusten ja rekisteriotteiden hinnat määräytyvät Sosiaali- ja terveysministeriön antaman asetuksen perusteella. Maksuluokkiin voi tutustua tarkemmin Valviran sivuilla Maksut (valvira.fi).
Ammattihenkilöt saattavat jossain vaiheessa työuraansa tarvita rekisteriotteen tai erillisen todistuksen, erityisesti mikäli aikomuksena on työskennellä ulkomailla tai hakea ammatinharjoittamisoikeuksia ulkomailta. Suosittelemme, että tilaat rekisteriotteen tai EU-todistuksen sähköisen asioinnin kautta. Jos et voi käyttää sähköistä asiointia, voit tehdä tilauksen sähköpostitse suosikki@valvira.fi tai puhelimitse arkisin klo 9-11 numerosta 0295 209 550.
Päätökset ja rekisteröintitodistukset kertovat, että henkilö on suorittanut vaaditun koulutuksen ja hänet on merkitty sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin.
Lisätietoja rekisteriotteesta ja EU-todistuksesta täältä
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteri
Sosiaalihuollon laillistetut ja nimikesuojatut ammattihenkilöt merkitään Valviran ylläpitämään sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin Suosikkiin. Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin merkitään lakiin kirjatut tiedot (finlex.fi).
Julkisessa rekisterissä näkyy henkilön nimi, rekisteröintinumero, syntymävuosi ja ammattihenkilön ammattipätevyys sekä mahdollinen tieto ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamisesta.
Henkilö voi eri syistä menettää oikeuden toimia laillistettuna sosiaalihuollon ammattihenkilönä tai oikeuden käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Siksi on tärkeää, että esimerkiksi työnantajat tarkistavat työntekijää rekrytoidessaan sosiaalihuollon ammattihenkilörekisterin julkisesta tietopalvelusta henkilön ajantasaiset tiedot. Myös uudet hakijat voivat seurata tietojensa päivittymistä rekisterin julkiseen tietopalveluun.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden sähköinen asiointi
Valvira ottaa vaiheittain käyttöön sähköisen asioinnin terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammattioikeushakemuksille. Sähköinen asiointi on käytettävissä hakijoille, jotka ovat suorittaneet terveydenhuollon ammattihenkilön tutkintonsa suomalaisessa yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai ammatillisessa oppilaitoksessa ja tutkinnon suoritustiedot on merkitty korkeakoulujen valtakunnalliseen VIRTA-opintotietopalveluun ja ammatillisen tutkinnon osalta KOSKI-opintotietopalveluun. Sähköinen asiointi ei koske tässä vaiheessa erikoislääkärin, erikoishammaslääkärin tai psykoterapeutin ammattioikeuksia. Asiointipalvelussa voi tilata myös EU-todistuksen tai rekisteriotteen. Tutustu hakuohjeisiin tästä.
Sosiaalihuollon ammattihenkilöt voivat hakea sähköisessä asioinnissa ammattioikeutta (sosiaalityöntekijät, sosionomit, geronomit, kuntoutuksen ohjaajat ja lähihoitajat). Ulkomaiseen tutkintoon perustuvat ammattioikeushakemukset tulee tehdä paperisina. Tutustu sosiaalihuollon ammattioikeuden hakuohjeisiin tästä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden asiointi Suomi.fi-viesteillä
Valvira voi lähettää täydennyspyynnöt, todistukset ja päätökset Suomi.fi-viestinä, jos olet ottanut palvelun käyttöösi. Suomi.fi-viesteillä voidaan asioida vain vireillä olevissa hakemusasioissa.
Jos et vielä ole ottanut Suomi.fi-viestejä käyttöösi, saat palvelun osoitteesta suomi.fi tai lataamalla käyttöösi Suomi.fi-mobiilisovelluksen.
Asioi verkossa
Valviran sähköinen asiointi
Yksityishenkilöille: ammattioikeusasiat, itsenäisen ammatinharjoittamisen ilmoitukset ja sosiaalihuollon kantelut
Yrityksille: yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien lupa- ja ilmoitusasiat
Jos Y-tunnuksella asioinnissa on ongelmia, katso ohjeet valtuuksien lisäämiseen.
Terveydenhuollon kantelun voi toistaiseksi tehdä vain lomakkeella.
Toimintakertomukset toimitetaan Valveri-toimintakertomuspalvelun kautta.
Säädökset
Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä, 817/2015 (finlex.fi)
Asetus sosiaalihuollon ammattihenkilöistä, 153/2016 (finlex.fi)
Katso myös
Valviran päätösten, lupien, todistusten ja muiden suoritteiden maksut (Valvira.fi)
Ohjeita sosiaalialan työnantajille (Valvira.fi)
Brexit (Valvira.fi)
Yhteystiedot
Yhteydenotot sosiaalihuollon ammattioikeusasioissa:
Ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen suosikki(at)valvira.fi
Ammattioikeusryhmän puhelinajat ovat arkisin klo 9.30-11, puh. 0295 209 550.