
Lastensuojelun palvelut
Lastensuojelun palvelut Pääsisältö
Lastensuojelun palvelut ovat laaja kokonaisuus. Ehkäisevä lastensuojelu ja varhainen tuki ehkäisevät ongelmia ja varsinaisen lastensuojelun tarvetta.
Ehkäisevä lastensuojelu ja erityinen tuki
Ehkäisevän lastensuojelun tavoitteena on edistää ja turvata lasten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia sekä tukea vanhemmuutta. Ehkäisevää lastensuojelua toteutetaan esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, koulussa, nuorisotyössä, äitiys- ja lastenneuvolassa sekä muussa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kunta huolehtii, että ehkäisevä lastensuojelu järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaiseksi kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää.
Lapsi voi ohjautua erityisen tuen asiakkaaksi esimerkiksi perhe- tai vammaissosiaalityöhön lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin kautta. Erityisen tuen asiakkaana lapsi saa sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita. Lapsi voi olla erityisen tuen tarpeessa, mikäli lapsen kasvuolosuhteet eivät turvaa lapsen terveyttä tai kehitystä, tai mikäli lapsi itse vaarantaa terveyttään tai kehitystään. Erityisen tuen tarve voi johtua myös siitä, että lapsella on erityisiä vaikeuksia hakea ja saada tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluja kognitiivisen tai psyykkisen vamman tai sairauden, päihteiden ongelmakäytön, usean yhtäaikaisen tuen tarpeen tai muun vastaavan syyn vuoksi.
Palvelutarpeen arviointi ja lastensuojelun tarpeen selvittäminen
Kun lastensuojeluasia on tullut vireille, sosiaalityöntekijä arvioi välittömästi kiireellisen lastensuojelun tarpeen ja tarvittaessa toteuttaa kiireelliset lastensuojelutoimenpiteet. Jollei palvelutarpeen arvioinnin aloittaminen ole ilmeisen tarpeetonta, on se aloitettava viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä ja valmistuttava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa asian vireille tulosta. Palvelutarpeen arvioinnin perusteella perhe voidaan ohjata peruspalveluiden, erityisen tuen tai lastensuojelun piiriin. Lastensuojeluasiakkuus alkaa, kun sosiaalityöntekijä toteaa palvelutarpeen arvioinnin perusteella, että lapsen kasvuolosuhteet vaarantavat tai eivät turvaa lapsen terveyttä ja kehitystä tai lapsi omalla käyttäytymisellään vaarantaa terveyttään tai kehitystään.
Lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu
Lastensuojelun avohuollon tukitoimilla tuetaan lapsen myönteistä kehitystä sekä edistetään vanhempien, huoltajien sekä muiden lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kasvatuskykyä ja –mahdollisuuksia. Tukitoimet perustuvat kirjalliseen asiakassuunnitelmaan. Olennaista on se, että tukitoimet vastaavat lapsen ja perheen yksilöllisiin tarpeisiin. Avohuollon tukitoimet ovat aina ensisijaisia huostaanottoon ja sijaishuoltoon nähden.
Jos lapsi on lastensuojelulaissa mainituista syistä välittömässä vaarassa, tulee hänelle turvaamistoimenpiteenä järjestää kiireellisesti sijaishuoltona hänen tarvitsemansa hoito ja huolto. Kiireellisellä sijoituksella puututaan voimakkaasti perheen elämään ja yksityisyyteen, joten sitä on käytettävä viimesijaisena toimenpiteenä, kun ei ole muita mahdollisuuksia turvata lapsen tilannetta.
Lastensuojelulain mukaan sosiaalihuollosta vastaavalla toimielimellä on velvollisuus ottaa lapsi huostaan ja järjestää hänelle sijaishuolto, jos puutteet lapsen kasvuolosuhteissa tai lapsen itselleen vaaraksi oleva käytös sitä edellyttävät, eivätkä avohuollon tukitoimet ole riittäviä.
Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tulee yhdessä asianosaisten kanssa laatia lapsen yksilölliset tarpeet huomioiva asiakassuunnitelma, johon kirjataan sijaishuollon tarkoitus, tavoitteet ja tukitoimet. Sijaishuollon asiakassuunnitelmaa täydennetään tarvittaessa erillisellä hoito- ja kasvatussuunnitelmalla sekä vanhemmille suunnatulla asiakassuunnitelmalla.
Lapsella tai nuorella on oikeus jälkihuollon tarjoamaan kokonaisvaltaiseen tukeen sijaishuollon tai vähintään puoli vuotta kestäneen avohuollon sijoituksen päättymisen jälkeen. Sijaishuollon järjestämisestä vastuussa ollut kunta on velvollinen järjestämään myös jälkihuollon. Lapsen tai nuoren asioista vastaava sosiaalityöntekijä vastaa jälkihuollon asiakassuunnitelman laatimisesta.