
Adoptioprosessi
Adoptioprosessiin kuuluvat adoptioneuvonta ja kansainvälinen adoptiopalvelu.
Adoptioprosessin ensimmäinen vaihe on adoptioneuvonta, joka on pakollista kaikissa adoptioissa. Adoptioneuvontaa antavat kuntien sosiaaliviranomaiset ja Pelastakaa Lapset ry. Adoptioneuvonta on adoptionhakijoille maksuton sosiaalipalvelu.
Adoptiolautakunnan lupa
Adoptiolautakunnan lupa on haettava lähtökohtaisesti aina, kun Suomessa asuva henkilö haluaa adoptoida alle 18-vuotiaan lapsen. Lupavaatimus koskee niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin adoptioita.
Adoptiolupaa ei tarvita kotimaisissa adoptioissa, jos hakija on adoptoimassa puolisonsa lapsen (ns. perheen sisäinen adoptio) tai lapsen, joka muuten on ennestään ollut vakiintuneesti hänen hoidettavanaan ja kasvatettavanaan.
Adoptiolupa myönnetään enintään kahden vuoden määräajaksi. Ennen määräajan umpeutumista on tarvittaessa haettava jatkolupaa.
Luvan myöntämisen edellytykset
Adoptioluvan saadakseen hakijan on täytettävä adoptiolaissa säädetyt luvan myöntämisen edellytykset. Hakijan on täytynyt saada adoptioneuvontaa. Kansainvälisissä adoptioissa edellytetään pääsääntöisesti myös, että hakija saa kansainvälistä adoptiopalvelua.
Kaikissa alaikäisen lapsen adoptiota koskevissa päätöksissä ja muissa toimenpiteissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Alaikäisen lapsen adoptio voidaan vahvistaa, jos sen harkitaan olevan lapsen edun mukaista ja on selvitetty, että lapsi tulee saamaan hyvän hoidon ja kasvatuksen Asiaa ratkaistaessa on otettava huomioon lapsen toivomukset ja mielipide lapsen iän ja kehitystason edellyttämällä tavalla.
Laissa säädetään lapsen ja adoptionhakijan välisestä vähimmäis- ja enimmäisikäerosta alaikäisen lapsen adoptiossa. Ikäeron tulee olla vähintään 18 vuotta ja se saa olla enintään 45 vuotta. Adoptionhakija ei myöskään saa olla 50 vuotta vanhempi. Vähimmäisikä on 25 vuotta. Näistä ikärajoista voidaan poiketa ainoastaan laissa mainituissa erityistapauksissa.
Aviopuolisot voivat avioliiton aikana adoptoida alaikäisen lapsen vain yhdessä. Aviopuoliso voi kuitenkin yksin adoptoida aviopuolisonsa lapsen tai oman lapsensa, joka on aikaisemmin annettu adoptiolapseksi. Aviopuoliso voi lisäksi adoptoida yksin, jos toinen aviopuoliso ei voi sairautensa tai vammansa vuoksi pätevästi ilmaista tahtoaan taikka jos toisen aviopuolison olinpaikka on tuntematon. Muut kuin aviopuolisot eivät voi adoptoida yhdessä. Yksinhakijat voivat kuitenkin adoptoida.
Luvan myöntämisen edellytyksistä, adoptioprosessista ja siinä huomioitavista seikoista löytyy tarkemmin tietoa Sosiaali- ja terveysministeriön adoptioneuvontaa käsittelevästä oppaassa.
Adoptioneuvonta. Opas adoptioneuvonnan antajille. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2013:21 (stm.fi)
Lupahakemusten käsittelyajat
Lupahakemusten käsittelyajat ovat tällä hetkellä 1-2 kuukautta.
Uudet lupahakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Jatkolupahakemukset pyritään käsittelemään ennen luvan umpeutumista. Mikäli lautakunta on pyytänyt lisäselvitystä jonkin hakemuksen kohdalla, kyseinen hakemus käsitellään seuraavassa mahdollisessa kokouksessa lisäselvityksen saapumisen jälkeen.
Jos oman lupahakemuksen käsittelyaika lautakunnassa mietityttää, voit olla yhteydessä lautakunnan sihteereihin. Yksittäisen hakemuksen käsittelyajankohdasta ei kuitenkaan voi antaa kovinkaan aikaisessa vaiheessa tarkkaa tietoa. Kokouksiin otettavat hakemukset ovat selvillä pääsääntöisesti noin viikkoa ennen seuraavaa kokousta. Adoptiolautakunnan lupajaoston kokousaikataulun löydät tämän sivun lopusta.
Ilmoitusvelvollisuus
Adoptiolain 49 §:n mukaan, jos adoptionhakijan olosuhteissa tapahtuu luvan voimassaoloaikana olennainen muutos, hänen on viipymättä ilmoitettava siitä adoptiolautakunnalle. Lautakunnan on käsiteltävä olosuhdemuutosilmoitukset kiireellisesti.
Säännöksessä tarkoitettuna olennaisena muutoksena hakijan olosuhteissa voidaan pitää esimerkiksi:
- kuolemantapausta hakijan perheessä;
- avioeroa;
- raskautta;
- vakavaa sairautta;
- rikostuomiota;
- työttömäksi jäämistä;
- muuttoa toiselle paikkakunnalle sekä
- uuden perheenjäsenen (esim. hakijan parisuhdekumppanin tai perheeseen sijoitetun lapsen) muuttoa asumaan hakijan kanssa samaan talouteen.
Olennaisen muutoksen käsitettä ei ole mahdollista määritellä tyhjentävästi. Näin ollen myös muunlaiset muutokset hakijan olosuhteissa saattavat synnyttää ilmoitusvelvollisuuden.
Adoptioneuvonnan antajan ja palvelunantajan on salassapitosäännösten estämättä viipymättä ilmoitettava adoptiolautakunnalle tietoonsa tulleesta hakijan olosuhteiden muutoksesta, joka voi aiheuttaa adoptioluvan peruuttamisen, ja seikasta, joka voi aiheuttaa lautakunnan päätöksen poistamisen hallintolain (434/2003) 50 §:n nojalla.
Kun adoptioneuvonnan antaja tai palvelunantaja on tehnyt em. ilmoituksen tai saanut tiedon toisen tekemästä ilmoituksesta, sen on keskeytettävä adoptioneuvonnan tai kansainvälisen adoptiopalvelun antaminen, kunnes adoptiolautakunta on tehnyt ilmoituksen johdosta päätöksen. Keskeyttämistä koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.
Lomakkeet
Hakemus kansainväliseen adoptioon palvelunantajan välityksellä (pdf)
Hakemus kansainväliseen adoptioon ilman palvelunantajaa (esim. sukulaisadoptio) (pdf)
Hakemus kotimaiseen adoptioon (pdf)
Hakemus kotimaiseen adoptioon myönnetyn luvan pidentämiseksi (pdf)
Hakemus kansainväliseen adoptioon myönnetyn luvan pidentämiseksi (pdf)
Ilmoitus adoptiohakijan olosuhteissa tapahtuneesta olennaisesta muutoksesta (Adoptiolaki 49§) (pdf)
Katso myös
Maksuista löytyy tarkempaa tietoa palvelunantajien verkkosivuilta:
Pelastakaa Lapset ry: kansainvälinen adoptiopalvelu
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto
Adoptiolautakunnan kokousajat
Yhteystiedot
Sähköposti
Sosiaalineuvos
Merja Vuori
adoptiolautakunnan puheenjohtaja
Puh. 0295 209 623
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi
Lakimies
Johanna Huovinen
adoptiolautakunnan sihteeri
Puh. 0295 209 626
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi
Ylitarkastaja
Minna Malviniemi
adoptiolautakunnan sihteeri
puh. 0295 209 611
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi
Postit osoitteella:
Adoptiolautakunta
Valvira
PL 210
00281 Helsinki