
Pikalinkit
Adoptiolautakunnan ohjeistuksia
Adoptiolautakunnan ohjeistuksia Pääteksti
Ohjeistuksissaan adoptiolautakunta nostaa esille seikkoja, jotka ovat lupakäytännössä nousseet esille ja joihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ohjeistuksia päivitetään tarpeen mukaan, joten niitä kannattaa seurata.
Adoptioneuvonnan yleinen ohjaus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. STM on julkaissut oppaan adoptioneuvonnan antajille (pdf), jota tulisi käyttää kotiselvityksen laatimisessa.
1. Lääkärinlausunnot
Hakemukseen on liitettävä aina T-todistus mukaan. T-todistuksen on oltava täydellinen, eli nähtäväksi on toimitettava kaikki siihen merkityt tiedot. T-todistus ei saa olla yli vuotta vanhempi lautakuntaan saapumishetkellä. Adoptionhakijan on varmennettava T-todistuksessa olevat tiedot allekirjoituksellaan.
Jos adoptiohakijalla on jokin krooninen sairaus tai sellainen sairaus tai vamma, joka rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan hoitaa lasta tai jonka ennuste on huono, tulee hänen toimittaa erikoislääkärin lausunto terveydentilastaan adoptiolautakunnan käyttöön.
Erikoislääkärinlausunnosta tulisi ilmetä ainakin seuraavat seikat:
- Miten terveydentilanne vaikuttaa toimintakykyynne?
- Yleistilanne ja toimintakykynne tällä hetkellä? Aiheuttaako sairaus oireita ja jos aiheuttaa, millaisia?
- Onko Teillä lääkitys sairauteenne?
- Lääkärin kokonaisvaltainen arvio terveydentilanne ja oireilunne sekä mahdollisten liitännäissairauksien kehittymisestä tulevaisuudessa. Miten sairautenne mahdollisesti vaikuttaa adoptiolapsen kasvattamiseen ja kykyynne huolehtia hänestä aikuisuuteen saakka?
- Vaikuttaako sairautenne elinikäennusteeseenne ja jos vaikuttaa, niin miten?
- Adoptiolapsen tuleminen perheeseen voi olla erittäin stressaava ja voimavaroja vaativa elämänvaihe. Miten sairautenne reagoi voimakkaaseen stressiin? Miten lääkäri arvioi mahdolliseen adoptiolapsen tuloon liittyvän kriisin vaikutuksen terveydentilaanne?
Lautakunnan käyttöön toimitettava erikoislääkärinlausunto ei saa olla vanhempi kuin 6 kk hakemuksen saapuessa lautakuntaan. Erikoislääkärin tulee lausunnossaan ottaa kantaa sairauden vaikutuksesta adoptiovanhemmuuteen. Mikäli lääkäri ei ole ottanut adoptiovanhemmuuteen kantaa, joutuu lautakunta pyytämään lisäselvitystä
Lautakunta arvioi hakijoiden terveydentilan vaikutusta suhteessa adoptiolapsen etuun. On tärkeää, että hakijat ovat fyysiseltä ja psyykkiseltä terveydentilaltaan vakaita ja kykenevät tarjoamaan adoptiolapselle hyvä hoidon ja huolenpidon aina tämän aikuisuuteen saakka. Ensisijaisena ratkaisuperusteena adoptiolautakunnan päätöksenteossa on aina lapsen etu ja terveydentilan arviointi on tapauskohtaista.
2. Sosiaalihuollon toimielimen lausunnot
Adoptiolain 24 §:n 3 momentin mukaan, jos adoptioneuvontaa antaa adoptiotoimisto, sen on hankittava lapsen ja hakijoiden kotikunnan sosiaalihuollon toimielimeltä lausunto heidän olosuhteistaan. Lausunto ei lähtökohtaisesti saa olla vuotta vanhempi hakemuksen saapuessa adoptiolautakuntaan.
Tuore sosiaalilautakunnan lausunto vaaditaan myös jatkolupiin laadittavien lisäselvitysten yhteydessä.
3. Rekisteröidyssä parisuhteessa tai avoliitossa elävän hakijan parisuhteen toisen osapuolen suostumus
Rekisteröidyssä parisuhteessa tai avoliitossa elävän hakijan parisuhteen toisen osapuolen suostumus adoptioon on adoptioluvan edellytys. Sen vuoksi hakijan kotiselvitykseen liitetään kopio parisuhteen toisen osapuolen allekirjoittamasta asiakirjasta, jossa hän suostuu lapsen adoptioon.
Suostumuksen antamisesta säädetään adoptiolain 14 §:ssä. Suostumus annetaan kirjallisesti. Suostumus on päivättävä ja suostumuksen antajan on se allekirjoitettava. Suostumuksen vastaanottaa henkilökohtaisesti adoptioneuvonnan antaja.
Hakijan parisuhteen toiselle osapuolelle annetaan myös adoptioneuvontaa. Kaikkien adoptionhakijan kanssa samassa taloudessa asuvien täysi-ikäisten henkilöiden rikosrekisteriote on adoptioneuvonnan yhteydessä tarkistettava.
4. Poliisitiedot
Adoptioneuvonnan aikana tulee rikosrekisterin lisäksi tarkistaa myös adoptionhakijoiden poliisitiedot ja tiedot mahdollisista kotihälytyksistä. Tarkistamisesta saa olla kulunut korkeintaan yksi vuosi sillä hetkellä, kun hakemus saapuu adoptiolautakuntaan.
Kun adoptioneuvonnanantajana toimii kunnan sosiaalihuollon toimielin, sillä on oikeus saada poliisitiedot suoraan sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (812/2000) 20§:n nojalla.
Kun adoptioneuvontaa antaa adoptiotoimisto (käytännössä Pelastakaa Lapset ry), sen on pyydettävä poliisitietojen tarkistamista hakijoiden kotikunnan sosiaalihuollon toimielimeltä samalla, kun se hankkii adoptiolain (22/2012) 24§:n nojalla lausunnon hakijoiden olosuhteista.
Adoptiolautakuntaan ei saa toimittaa hakijoiden poliisitietoja sellaisenaan. Riittävää on kotiselvitykseen kirjoitettu maininta siitä, että poliisitiedot on tarkistettu. Jos adoptionhakijan poliisitiedoista löytyy sellainen merkintä, jolla voi olla vaikutusta adoptiovanhemmuuteen, se täytyy kirjata kotiselvitykseen. Muussa tapauksessa kotiselvitykseen riittää kirjaus siitä, että hakijan poliisitiedot on tarkistettu ja tarkistuspäivämäärä. Arvion mahdollisesta vaikutuksesta adoptiovanhemmuuteen tekee kunnan sosiaalihuollon toimielin.
Merkintä poliisitietojen tarkistamisesta ja mahdollisista kotihälytyksistä tulee olla kaikissa kotiselvityksissä. Mikäli merkintää ei ole, joutuu adoptiolautakunta pyytämään lisäselvitystä.
5. Ilmoitusvelvollisuus
Ilmoitusvelvollisuus (pdf)
6. Koronaepidemia ja olosuhdemuutosilmoitusvelvollisuus
Koronaepidemia saattaa osaltaan vaikuttaa perheiden työllisyys-, talous- tai terveystilanteeseen ja heijastua myös jollain muulla tavoin perheen kokonaistilanteeseen. Adoptiolautakunta täsmentää koronaepidemian poikkeustilanteessa, että olosuhdemuutosilmoitusvelvoitteen täyttymistä tulisi epidemian aiheuttamissa muutostilanteissakin arvioida tapauskohtaisesti. Adoptionhakijoiden tulee tätä varten olla yhteydessä adoptioneuvonnanantajaansa, joka yhdessä hakijoiden kanssa arvioi sitä, onko perheen olosuhteissa tapahtuneet muutokset sellaisia, jotka vaikuttavat perheen kokonaistilanteeseen ja valmiuteen vastaanottaa adoptiolapsi. Adoptiolautakunta ei edellytä nyt käynnissä olevissa poikkeusolosuhteissa olosuhdemuutosilmoituksen tekemistä kolme kuukautta tai tätä lyhyemmistä määräaikaisista lomautuksista, jos muutos ei olennaisesti vaikuta hakijoiden tilanteeseen. Hakijoiden tulisi muutostilanteissa aina lisäksi olla yhteydessä myös adoptiopalvelunantajaansa, jotta palvelunantaja on myös tietoinen mahdollisista muutoksista perheen tilanteessa. Tämä linjaus on toistaiseksi voimassa ja koskee koronaepidemian poikkeusaikaa.
Katso myös
Yhteyshenkilöt
Sähköposti
Päällikkö
Irene Pärssinen-Hentula
adoptiolautakunnan puheenjohtaja
Puh. 0295 209 247
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi
Lakimies
Arttu Malava
adoptiolautakunnan varapuheenjohtaja
Puh. 0295 209 231
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi
Lakimies
Johanna Huovinen
adoptiolautakunnan sihteeri
Puh. 0295 209 626
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi
Ylitarkastaja
Minna Malviniemi
adoptiolautakunnan sihteeri
puh. 0295 209 611
etunimi.sukunimi[at]valvira.fi
Postit osoitteella:
Adoptiolautakunta
Valvira
PL 43
00521 Helsinki