
Pikalinkit
Keittiöalkoholin käyttölupa
Keittiöalkoholin käyttölupa
Keittiöalkoholilla tarkoitetaan ruoan valmistukseen käytettävää alkoholijuomaa. Käyttöluvan saaminen edellyttää, että alkoholiverottomaan hintaan myytävän keittiöalkoholin tarve on perusteltua. Keittiöalkoholin käyttöluvan hakeminen pienimuotoiseen ruoanvalmistukseen ei kannata, sillä luvasta peritään lupamaksu ja vuotuinen valvontamaksu.
Keittiöalkoholin käyttöluvan hakeminen
Lupa teollisuusalkoholin ostoon ja käyttöön haetaan kirjallisesti Valviralta Teollisuus-/keittiöalkoholin käyttölupa -lomakkeella. Käyttölupa on toimipaikkakohtainen ja lupaan kirjataan luvanhaltijan ja toimipaikan nimen ja osoitteen lisäksi alkoholilajit, niille hyväksytty käyttötarkoitus ja vuosikiintiö.
Lupahakemuksen liitteenä tulee toimittaa seuraavat asiakirjat:
- selvitys alkoholin käyttötarkoituksesta ja vuositarpeesta, liitteeksi esim. kopioita resepteistä tai ruokalistasta
- selvitys säilytyspaikasta (voidaan täyttää lomakkeen lisätiedot kohtaan)
- asiamiehen valtakirja (jos lupaa hakee luvanhakijan puolesta asiamies)
Käsittelyaika on tapauskohtainen, mutta käyttölupa-asiat käsitellään keskimäärin kahden viikon kuluessa hakemuksen saapumisesta. Päätösmaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti.
Keittiöalkoholin käyttöluvan voimassaolo
Lupa myönnetään toistaiseksi voimassa olevaksi ja se on voimassa niin kauan kuin luvanhaltijan katsotaan täyttävän luvan edellytykset tai kunnes luvanhaltija peruuttaa sen.
Luvanhaltijan velvollisuudet
Käyttöluvanhaltija on velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti Valviraan luvanhaltijan tiedoissa tai toiminnassa tapahtuneista muutoksista. Myös toiminnan päättymisestä tai käyttöluvan lopettamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti Valviralle.
Luvanvaraiset alkoholit on varastoitava lukitussa tilassa ja käyttöluvanhaltija on velvollinen pitämään kirjanpitoa käyttämistään alkoholeista. Keittiöalkoholit on säilytettävä erillään anniskeluun tarkoitetuista alkoholeista. Verottoman keittiöalkoholin käyttö juomien tai juomasekoitusten valmistukseen on kiellettyä. Kiellon rikkominen voi johtaa käyttö- ja anniskeluluvan peruuttamiseen. Luvanhaltijan velvollisuudet on selvitetty tarkemmin Valviran ohjeessa Teollisuusalkoholi ja sen käyttö.
Keittiöalkoholin käyttö anniskeluravintolassa
Keittiöalkoholijuomat on tarkoitettu yksinomaan ruoan valmistamiseen. Myös anniskelua varten hankittuja alkoholijuomia voidaan käyttää ruoan valmistuksessa. Kuten keittiöalkoholin, myös anniskelua varten hankittujen alkoholijuomien käyttämisestä ruoan valmistukseen on pidettävä kirjaa ja luvanhaltijan kirjanpidosta on kyettävä jälkikäteen selvittämään käytetyn alkoholin määrä ja laatu.
Keittiöalkoholin käytössä on ohjeen Teollisuusalkoholi ja sen käyttö lisäksi noudatettava seuraavia ehtoja:
- Keittiöalkoholin käyttö sellaisenaan ruoka-annoksina, esim. jälkiruokakastikkeena on kiellettyä.
- Keittiöalkoholin käyttö juomien tai juomasekoitusten valmistukseen on kiellettyä.
- Keittiöalkoholi on säilytettävä lukitussa varastossa erillään anniskeluun tarkoitettavista juomista.
- Keittiöalkoholeina hankittavan alkoholin on tuotteena poikettava anniskeluun tai vähittäismyyntiin toimitettavista alkoholeista. Keittiöalkoholeilla tulee olla omat etiketit.
- Keittiöalkoholia saadaan käyttää elintarvikkeiden valmistukseen tai elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävien tuotteiden valmistukseen, jos valmistettava elintarvike sisältää täytteenä tai muuten enintään 5 litraa etyylialkoholia 100 kilossa elintarviketta tai, jos valmistettava elintarvike on suklaata, enintään 8,5 litraa etyylialkoholia 100 kilossa elintarviketta.
- Käyttölupa on anniskelupaikkakohtainen. Omistajan vaihtuessa on uuden luvanhaltijan haettava uutta lupaa.
Keittiöalkoholin kirjanpito anniskeluravintolassa
Verottoman keittiöalkoholin käytöstä ja varastosta on pidettävä kirjaa siten että varastotapahtumat sekä käyttö käyvät ilmi luotettavalla tavalla. Keittiöalkoholin kirjanpito pidetään tuotteittain ja erillään anniskeluun tarkoitetuista juomista.
Varastokirjaan merkitään reaaliaikaisesti tulot ja varastosta otot täysinä pulloina. Avattu pullo on poistettu varastosta. Jos jotain laatua käytetään vähäisiä määriä kerrallaan voidaan avatusta pullosta pitää erillistä kirjanpitoa johon merkitään myös päivämäärät ja mihin tarkoitukseen tiettyä määrää on käytetty. Varastosta ottojen kohdalle merkitään aina käyttäjän nimikirjaimet. Varastoa tulee inventoida säännöllisin väliajoin.
Valvontamaksu
Alkoholijuomien käytön valvonnasta peritään käyttöluvanhaltijalta vuotuinen valvontamaksu. Valvontamaksu laskutetaan jälkikäteen ja maksun suuruus määräytyy luvanhaltijan alkoholiostojen ja omaan käyttöön maahantuotujen alkoholin litramäärän mukaisesti. Valvontamaksukausi on 1.9.-31.8. ja valvontamaksu laskutetaan vuosittain marraskuun loppuun mennessä.
Valvontamaksu on alkoholijuomien osalta 0,09 €/litra. Toimipaikkakohtainen vähimmäismaksu on kuitenkin 200 € ja enimmäismaksu 1900 €.
Ohjeet
Yhteyshenkilöt
Yhteyshenkilöt
-
Keskimäki Markku
Ylitarkastaja / Valvira, Terveydenhuollon oikeudet ja tuoteturvallisuus, Alkoholielinkeino ryhmä puh. 0295209516 etunimi.sukunimi@valvira.fi
-
Rokka Timo
Ylitarkastaja / Valvira, Terveydenhuollon oikeudet ja tuoteturvallisuus, Alkoholielinkeino ryhmä puh. 0295209518 etunimi.sukunimi@valvira.fi