
Pikalinkit
Omavalvonta
Omavalvonta
Omavalvonta on osa yrityksen toimintaa, jolla se varmistaa valmistamiensa elintarvikkeiden laadun ja koostumuksen asiakkaalle saakka. Se on osaltaan myös hyvää asiakaspalvelua. Omavalvonnan avulla varmistetaan elintarvikemääräysten toteutuminen yrityksessä. Yritysten omavalvontavelvoite on kirjattu elintarvikelakiin.
Omavalvontasuunnitelmassa määritetään keinot, joilla laadun heikkeneminen on ehkäistävissä. Nämä keinot ilmaistaan toimenpiderajojen ja selkeiden työ- ja toimintaohjeiden avulla. Tuotteen laadun kannalta kriittisiä pisteitä on seurattava säännöllisesti ja pidettävä kirjaa sekä niiden seurannasta että tehdyistä toimenpiteistä. Omavalvontasuunnitelman on oltava kaikkien työntekijöiden tiedossa. Valvonnan on katettava kaikkien työvaiheiden työvälineet, laitteet, koneet sekä valmistettavat tuotteet.
Yrityksiltä edellytetään omaa näytteidenottoa raaka-aineista, valmistuksen vaiheista, tuotteista ja tiloista. Omavalvontasuunnitelmaan on sisällytettävä tieto siitä, missä laboratoriossa suunnitelmaan sisältyvät näytteiden tutkimukset on tarkoitus suorittaa.
Alkoholijuomien tukkumyyjien ja valmistajien omavalvonta
Alkoholilain mukaan alkoholijuomien valmistaja ja tukkumyyjä vastaa kulutukseen luovuttamansa alkoholijuoman laadusta ja koostumuksesta sekä siitä, että tuote ja sen päällysmerkinnät ja muu esittely ovat siitä annettujen säännösten ja määräysten mukaisia. Määräyksiä elintarvikkeiden, kuten alkoholijuomien, tuoteturvallisuuden varmistamiseksi ja riittävän valvonnan toteamiseksi annetaan tarkemmin elintarvikesäädöksissä.
Alkoholijuomien valmistusluvan ja tukkumyyntiluvan edellytyksenä on myös alkoholilain mukaisen omavalvonnan esittäminen lupahakemuksen liitteenä. Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata, mitkä ovat riskit alkoholilaissa tarkoitettujen haitallisten vaikutusten syntymiseen, miten lain noudattamista seurataan, miten kriittisten tilanteiden riskien hallinta toteutetaan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan. Omavalvontasuunnitelma saadaan tarvittaessa yhdistää elintarvikelain mukaiseen omavalvontasuunnitelmaan.
Alkoholijuomavarastojen ja alkoholijuomien valmistuspaikkojen elintarvikelain mukainen omavalvonta
Elintarvikelaissa (23/2006) säädetään elintarvikkeita koskevista yleisistä vaatimuksista sekä niiden valvonnan järjestämisestä. Lain soveltamisalaan kuuluvat kaikki elintarvikkeiden tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheet.
Elintarvikelain mukaan kaikkien elintarvikkeita, myös alkoholijuomia, myyvien ja valmistavien yritysten tulee harjoittaa toimintaansa elintarvikehuoneistossa eli tilassa, josta on tehty ilmoitus elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitus elintarvikehuoneistosta on tehtävä viranomaiselle ennen suunniteltua toiminnan aloittamista. Ilmoituksen yhteydessä viranomaiselle esitetään kirjallinen omavalvontasuunnitelma. Alkoholijuoman valmistuspaikoista ja alkoholijuomien tukkumyyntivarastoista (sekä verollisista että verottomista) ilmoitus tehdään Valviralle.
Omavalvontasuunnitelma ei ole määrämuotoinen, mutta suunnitelman laadinnassa on otettava huomioon Valviran ohjeessa kuvatut osa-alueet.
Varautuminen takaisinvetoon ja tiedotukseen on osa yrityksen omavalvontaa. Jos yrityksen myymä tuote saattaa aiheuttaa vaaraa kuluttajien terveydelle tai tuote on elintarvikkeeksi sopimaton, on yrityksen velvollisuus poistaa tuote markkinoilta sekä tiedottaa asiasta Valviralle ja kuluttajille. Takaisinveto-ohje on säilytettävä omavalvontasuunnitelman liitteenä.
Ohjeet
- Omavalvontaohje alkoholijuomien valmistajille PDF, 825 kt
- Omavalvontaohje alkoholijuomien tukkumyyjille PDF, 625 kt
- Alkoholijuomien varasto- ja valmistustilan vaatimukset PDF, 39 kt