
Pikalinkit
Anniskelun omavalvonta
Anniskelun omavalvonta
Anniskeluluvan saamisen yhtenä edellytyksenä on omavalvontasuunnitelma. Anniskelulupien haltijoiden on laadittava kirjallinen omavalvontasuunnitelma, noudatettava sitä ja pidettävä se ajan tasalla.
Omavalvonnalla tarkoitetaan järjestelyä, jonka avulla varmistetaan, että elinkeinotoiminnassa toimitaan lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Omavalvontasuunnitelmassa pitää kuvata, mitkä ovat riskit alkoholilaissa tarkoitettujen haitallisten vaikutusten syntymiseen, miten lain noudattamista seurataan, miten kriittisten tilanteiden riskien hallinta toteutetaan ja miten havaitut puutteellisuudet korjataan.
Valvira ja aluehallintovirastot ovat yhteistyössä elinkeinon kanssa laatineet omavalvontasuunnitelman tekemistä varten lomakkeen (avi.fi), jonka huolellisella täyttämisellä ja päivittämisellä luvanhaltija voi toteuttaa omavalvontasuunnitelmalle asetetut velvoitteet.
Omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan ja valvontaviranomaisten saatavilla samoin kuin omavalvontasuunnitelman liitteenä oleva kirjanpito henkilökunnan alkoholilain mukaisesta osaamisesta. Kirjanpito voi perustua kopioihin luvanhaltijalle esitetyistä anniskelupasseista (tai muista todistuksista) tai luetteloon henkilöistä, jotka ovat esittäneet luvanhaltijalle anniskelupassin (tai muun pätevyyden osoittavan todistuksen).
Sosiaali- ja terveysministeriön alkoholilain valvonnasta 27.2.2018 antaman asetuksen mukaan omavalvontasuunnitelmaa koskevat seuraavat asiat:
Alkoholilain 56 §:ssä tarkoitetussa omavalvontasuunnitelmassa on oltava:
- luvanhaltijan ja suunnitelman toimipaikan tiedot;
- merkintä omavalvontasuunnitelman laatimispäivästä ja luvanhaltijan hyväksymisestä;
- tieto luvanhaltijan määräämistä henkilöistä, jotka vastaavat alkoholilain 11 §:ssä tarkoitettujen muutosten ilmoittamisesta, alkoholilain 62 §:n 4 momentissa tarkoitettujen ilmoitusten ja tietojen hallinnasta ja toimittamisesta lupaviranomaiselle sekä omavalvontasuunnitelman yleisestä toteuttamisesta ja noudattamisesta;
- selvitys siitä, miten henkilökunnan alkoholilain 57 §:ssä tarkoitettu osaaminen varmistetaan ja miten koulutusta ja osaamista koskeva kirjanpito on järjestetty;
- selvitys siitä, miten luvanhaltija ja omavalvontasuunnitelman toteuttamisesta vastaava henkilö seuraavat omavalvontasuunnitelman ja henkilökunnalle annettujen määräysten noudattamista.
Luvanhaltijan on myös esitettävä suunnitelma kriittisten tilanteiden ja viranomaisten esittämien huomioiden johdosta toteutettavista toimista, omavalvontasuunnitelman toimeenpanon vuosittaisesta arvioinnista sekä sen ajan tasalla pitämisestä. Jos omavalvontasuunnitelmaa muutetaan, muutoksen ajankohta on voitava jälkikäteen selvittää.
Omavalvontasuunnitelma ja toimipaikkaa koskeva alkoholilaissa tarkoitettu lupa tai hyväksyminen on pidettävä suunnitelmaa toteuttavan henkilökunnan ja valvontaviranomaisten saatavilla.
Alkoholijuomien anniskelun omavalvontasuunnitelmassa on oltava:
- kuvaus alkoholijuomien varastoinnista ja varastotiloista;
- kuvaus anniskelupaikan toiminta-ajatuksesta ja tarvittaessa siihen ja anniskelupaikan sijaintiin liittyvistä valvonnan painotuksista ja riskeistä;
- kuvaus luvanhaltijan määräämistä vastaavan hoitajan tai muun tehtävään nimetyn henkilön tehtävistä sekä henkilökunnan määrää ja tehtäviä koskeva suunnitelma alkoholilain 35-38 §:ssä säädettyjen kieltojen ja velvoitteiden noudattamisen valvonnasta sekä järjestyksenvalvonnasta anniskelualueella anniskeluajan aikana;
- kuvaus vähittäismyyntitoiminnan järjestämisestä sekä kassa- ja myyntijärjestelyjen toteuttamisesta, jos anniskelupaikassa harjoitetaan alkoholijuomien vähittäismyyntiä.
Alkoholijuomien anniskelun omavalvontasuunnitelmassa on lisäksi oltava:
- luvanhaltijan määrittelemä enimmäisluoton määrä ja luottomyynnin valvonta- ja toimintatavat, jos alkoholijuomia myydään kuluttajalle velaksi muutoin kuin yleisesti käytettävällä luottolaitoksen korttimaksulla tai maksusovelluksella taikka ohjelmapalvelun tai majoitushuoneen yhteydessä;
- luvanhaltijan määrittelemät suurimmat anniskeluannokset, jotka saadaan myydä yhdelle asiakkaalle kerrallaan, jos sallittu annos on suurempi kuin neljä alkoholilain 41 §:n 3 momentissa tarkoitettua perusannosta;
- kuvaus alkoholilain 45 §:n 1 momentissa tarkoitetun asiakasmäärän seurannasta, järjestyksenvalvonnan toteuttamisesta sekä järjestyksenvalvojille määrätyistä tehtävistä, jos anniskelua jatketaan jatkoajalla.
Ohjeet
- Alkoholijuomien anniskelu -ohje PDF, 434 kt (16.5.2018)
- Ohje alkoholin markkinoinnista PDF, 576 kt (20.2.2018)
Yhteyshenkilöt
Anniskelun lupa- ja valvonta-asiat
Aluehallintovirastot (avi.fi)
Aluehallintovirastojen ohjaus
Sähköposti: alkoholi(at)valvira.fi
Nieminen Juuso
johtava asiantuntija
puh. 0295 209 614
etunimi.sukunimi@valvira.fi
Hulkkonen Janne
ylitarkastaja
puh. 0295 209 625
etunimi.sukunimi@valvira.fi
Halme Aleksi
ylitarkastaja
puh. 0295 209 618
etunimi.sukunimi@valvira.fi
Hyvärinen Iina
lakimies
puh. 0295 209 371
etunimi.sukunimi@valvira.fi