
Pikalinkit
Väkiviinan valmistusluvan hakeminen
Väkiviinan valmistuslupa
Yleistä hakuprosessista
Valmistuslupaa haetaan Alkoholijuoman ja väkiviinan valmistus -hakulomakkeella, joka löytyy tämän sivun lopusta. Hakemuksen voi tehdä luvanhakija tai tämän valtuuttama asiamies.
Täytetty ja allekirjoitettu lomake liitteineen palautetaan osoitteeseen alkoholi(at)valvira.fi tai PL 43, 00521 Helsinki.
Hakemus on syytä panna vireille riittävän aikaisin ennen valmistustoiminnan aloittamista. Hakemuksen käsittelyajan pituus vaihtelee tapauskohtaisesti. Keskimääräinen käsittelyaika on kuitenkin noin 3 kuukautta. Valvira voi tarvittaessa tehdä valmistustilaan ennakkokatselmuksen yhdessä luvanhakijan edustajan kanssa valmistustilojen alkoholilain ja mikäli väkiviina valmistetaan elintarvikekäyttöön, elintarvikelain mukaisten edellytysten arvioimiseksi. Lisäksi lupaprosessin aikana luvanhakijan kanssa käydään läpi hakemukseen, lainsäädäntöön, omavalvontaan ja raportointiin liittyvät asiat.
Lupapäätöksen käsittelymaksu määräytyy Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti.
Luvan myöntämisen yleiset edellytykset
Valmistuslupa myönnetään sellaiselle oikeustoimikelpoiselle yhteisölle (esim. kaupparekisteriin merkitty osakeyhtiö tai osuuskunta tai perustettu henkilöyhtiö, josta on tehty perusilmoitus rekisteriviranomaisille) tai henkilölle (toiminimi), jolla harkitaan olevan tähän toimintaan vaadittavat edellytykset ja luotettavuus. Lupahakemukset kirjataan ainoastaan Y-tunnuksella, mistä syystä edellytetään, että hakijalla on Y-tunnus jo silloin, kun asia saatetaan vireille.
Lupa myönnetään hakijalle, joka ei ole konkurssissa, joka kykenee varallisuutensa puolesta huolehtimaan toiminnasta ja lakisääteisten velvollisuuksiensa täyttämisestä ja joka tunnetaan luotettavaksi ja on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva. Luvan myöntämiselle on este, jos hakijan tai henkilön aikaisempi toiminta osoittaa kokonaisuutena hakijan tai henkilön ilmeisen sopimattomaksi harjoittamaan tämän lain mukaista elinkeinotoimintaa.
Luotettavuutta ja sopivuutta arvioidessa huomioidaan muun muassa hakijan tai tämän vastuuhenkilöiden toistuva ja huomattava verojen tai muiden julkisten maksujen laiminlyönti, ulosmittauksessa todettu muu kuin tilapäinen varattomuus, viimeisen viiden vuoden sisällä peruutettu alkoholilain mukainen lupa sekä viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana saadut tuomiot tahallisesta elinkeinotoiminnan harjoittamiseen liittyvästä rikoksesta, josta voi seurata vankeutta.
Alkoholilain mukainen omavalvontasuunnitelma
Valmistusluvan saamisen edellytyksenä on, että luvanhakija on laatinut kirjallisen suunnitelman toimintansa lainmukaisuuden varmistamiseksi (omavalvontasuunnitelma). Suunnitelma tulee toimittaa valmistusluvan hakulomakkeen liitteenä Valviraan, mutta suunnitelma on ensi sijassa pidettävä valmistuspaikassa suunnitelmaa toteuttavien henkilöiden nähtävillä.
Valmistustoiminnan erityiset edellytykset
Hakemuksessa tulee eritellä tuoteryhmät, joita valmistuslupa koskee. Hakemuksessa tulee esittää selvitystä siitä, että hakijalla on kyseisten tuotteiden tuoteturvallisuuden ja laadun varmistamisen edellyttämä osaaminen. Hakemuksen yhteydessä on lisäksi toimitettava selvitystä siitä, että toimijan valmistustilat, laitteet ja valmistusmenetelmät soveltuvat mainittujen tuotteiden valvonnan, tuote- ja tarvittaessa elintarviketurvallisuuden ja laadun varmistamiseen.
Valmistuspaikka/varasto ja sitä koskevat vaatimukset
Väkiviinaa saa valmistaa valmistuspaikassa, jossa tuotteiden valmistus ja varastointi on järjestetty niin, että tehokas valvonta on mahdollinen. Valvira tekee tarvittaessa uuden valmistusluvan käsittelyn yhteydessä ennakkokatselmuksen valmistustiloihin sen arvioimiseksi, täyttävätkö valmistustilat ja -laitteet niille asetetut vaatimukset riittävästä tuoteturvallisuuden ja laadun varmistamisesta.
Elintarvikelain mukaan kaikkien elintarvikkeita, myös alkoholijuomia, varastoivien, kuljettavien ja myyvien yritysten tulee tehdä ilmoitus elintarvikehuoneistosta elintarvikevalvontaviranomaisille. Mikäli valmistettu väkiviina menee elintarvikekäyttöön, on valmistuspaikasta tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus Valviralle ennen suunniteltua toiminnan aloittamista. Ilmoituksen yhteydessä Valviralle on esitettävä kirjallinen omavalvontasuunnitelma. Väkiviinan valmistuspaikan tila- ja laitteistovaatimuksissa sovelletaan elintarvikelain perusteella Maa- ja metsätalousministeriön asetusta ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta.
Väkiviinan valmistusluvan hakulomakkeen liitteenä tulee toimittaa täytetty varasto/valmistuspaikka-lomake, joka toimii samalla elintarvikelain 13 §:n mukaisena ilmoituksena elintarvikehuoneistosta. Lomakkeessa kuvataan valmistus-/varastotilojen ja muiden säilytystilojen laatu ja rakenteet sekä sijainti.
Väkiviinan valmistuspaikka on samanaikaisesti myös veroton varasto. Verotonta varastoa koskeva hakemus on tehtävä Verohallintoon. Valvira myöntää valmistusluvan vasta, kun Verohallinto on hyväksynyt hakijan valmisteverotuslain (182/2010) 22 §:ssä tarkoitetuksi verottoman varaston pitäjäksi.
Hakemuksen liitteet
Selvitys uudesta hakijasta
- Osakas- tai jäsenluettelo
- Pääosakkaiden ja hallintoelimiin kuuluvien henkilöiden, toimitusjohtajan, avoimessa yhtiössä yhtiömiesten ja kommandiittiyhtiössä vastuunalaisten yhtiömiesten nimet, henkilötunnukset ja kotikunta sekä osakkaaksi tulopäivä (esim. osakas- ja vastuuhenkilöluettelo)
- Yhtiöjärjestys tai yhtiösopimus taikka yhdistyksen, osuuskunnan tai säätiön säännöt
Edellä mainittuja liitteitä tietoja ei tarvitse toimittaa, jos hakijalla on alkoholilaissa tarkoitettu lupa ja tiedot on toimitettu lupaviranomaiselle enintään kaksi vuotta ennen hakemuksen jättämistä.
Selvitys valmistustoiminnasta ja valmistuspaikasta
- Väkiviinan valmistuksen omavalvontasuunnitelma
- Selvitys hakijan osaamisesta ja kyvystä huolehtia valmistettujen tuotteiden tuoteturvallisuudesta ja laadun varmistamisesta (tarvittaessa esim. elintarvikelain mukainen omavalvontasuunnitelma)
- Varasto/valmistuspaikka-lomake soveltuvin osin
- Valmistuspaikan pohjapiirros, josta käy ilmi valmistuslaitteiden sijoittelu
Muut liitteet
-
asiamiehen valtakirja (tarvittaessa)
Luonnonmukainen valmistus (luomu)
Luonnonmukaisesti valmistettua (luomu) väkiviinaa valmistavan valmistajan on hakeuduttava Valviran luomuvalvontajärjestelmään ennen luomutuotteiden valmistuksen aloittamista. Katso myös luonnonmukainen tuotanto.
Katso myös
Yhteyshenkilöt
Keskimäki Markku
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 516
etunimi.sukunimi@valvira.fi
- erityisesti tislattujen alkoholijuomien, väkiviinan ja alkoholivalmisteiden valmistus
- valmistus opetus-/tutkimustarkoituksessa
Rokka Timo
Ylitarkastaja
puh. 0295 209 518
etunimi.sukunimi@valvira.fi
- erityisesti panimotuotteiden valmistus