
Toivo-ohjelma
Toivo-ohjelma Pääsisältö
Toivo-ohjelmassa kehitetään hyvinvointialueiden tietojohtamista ja uudistetaan kansallista sote-tietopohjaa.
Toimiva ja vaikuttava sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä edellyttää alueellisten ja kansallisten toimijoiden välistä yhteistyötä, laadukasta tietopohjaa sekä tietoon perustuvaa päätöksentekoa.
Sosiaali- ja terveysministeriön Toivo-ohjelmassa (Sote-tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan toimeenpano-ohjelma) suunnitellaan ja toteutetaan tiedolla johtamisen käytäntöjä, menetelmiä ja järjestelmiä, jotka mahdollistavat tiedolla johtamisen hyvinvointialueilla ja kansallisessa viranomaistyössä.
Toivo-ohjelma toteutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kelan, Valviran ja DigiFinland Oy:n yhteistyönä. Se on Suomen historian suurimpia ponnistuksia sosiaali- ja terveydenhuollon johtamis-, valvonta- ja arviointitoiminnan uudistamiseksi.
Toivo-ohjelma on osa sote-rakenneuudistusta ja sitä toteutetaan vuosina 2020–2023.
Toivo-ohjelmaa toteutetaan Virta- ja Valtava-hankkeissa
Virta-hankkeessa mahdollistetaan kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden johtaminen luotettavalla ja ajantasaisella tiedolla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain 29§ mukaisesti. Virta-hankkeessa parannetaan myös tietojohtamisen kyvykkyyttä hyvinvointialueilla sekä edistetään hyvinvointialueiden tiedolla johtamisen ja kansallisen arvioinnin tietosisällön yhtenäisyyttä. Hanketta koordinoi DigiFinland Oy.
Valtava-hankkeessa uudistetaan kansallista sote-tietotuotantoa palvelemaan viranomaisten seuranta-, arviointi-, ohjaus-, ja valvontatehtävä. Hankkeessa kehitettävää tietopohjaa hyödynnetään järjestämislain 30§ mukaisissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija-arvioissa.
Uudistuksen myötä viranomaisilla ja hyvinvointialueilla on käytössään kansallisesti kattavaa, ajantasaista ja laadukasta tietoa sosiaali- ja terveydenhuollosta. Tiedon harmonisoinnin ansioista sote-tieto on kansallisesti yhtenäistä ja vertailukelpoista.
Valtava-hankkeessa uudistetaan olemassa olevia sekä perustetaan kokonaan uusia tietotuotantolinjoja. Kansallisesti vertailukelpoista sote-tietoa saadaan taloudesta, henkilöstöstä ja toiminnasta, osasta ensihoidon tietoja, sosiaalihuollosta, vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksesta ja kotihoidon riittävyydestä, perusterveydenhuollon hoitoon pääsystä, Kanta-palveluista saatavista laboratoriotiedoista sekä valvonnasta. Valtavassa kehitetään myös tiedonhallintaratkaisuja, jotka mahdollistavat tiedon siirtymisen eri viranomaisten välillä.
Valtava-hanke toteutetaan Kelan, THL:n ja Valviran yhteistyönä.
Valviran rooli Valtava-hankkeessa
Valviran keskeisenä tavoitteena Valtava-hankkeessa on kehittää viranomaisvalvonnassa syntyvän ja muun sote-tiedon hyödyntämistä viranomaisvalvonnassa. Tarkoituksena on kehittää kattavaan ja laadukkaaseen tietopohjaan sekä tiedon systemaattiseen analysointiin pohjautuvaa riskienarviointia, jota Valvira ja aluehallintovirastot voivat hyödyntää valvontatehtävässään. Kun valvonta pohjautuu tietoon perustuvaan riskienarviointiin, voidaan sosiaali- ja terveydenhuollossa esiintyviä ongelmia ennakoida, puuttua ongelmiin nykyistä varhaisemmassa vaiheessa sekä tukea palveluntuottajien ja -järjestäjien omavalvontaa entistä paremmin viranomaisvalvonnan avulla. Näin valvonnan vaikuttavuus lisääntyy ja asiakas- ja potilasturvallisuus paranee.
Valvira vastaa myös viranomaisvalvonnassa syntyvien valvontatietojen tuottamisen kehittämisestä yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa. Tavoitteena on varmistaa valvontatietojen yhteensopivuus muuhun kansalliseen sote-tietoon sekä tietojen nykyistä ajantasaisempi tuotanto eri sidosryhmien tarpeisiin.
Katso myös
Lisätietoa tiedolla johtamisesta ja Toivo-ohjelmasta (soteuudistus.fi)
Sote tiedolla johtamisen, ohjauksen ja valvonnan toimeenpano-ohjelma Hankeikkunassa (stm.fi)
Tiivistelmät
Tiivistelmä datapohjaisen valvonnan nykytilan kuvauksesta (pdf)
Nykytilan kuvaus: Valvonnan tuottamat tiedot -tiivistelmä (pdf)
Tavoitetilakuvaukset
Datapohjaisen valvonnan tavoitetilakuvaus (pdf)
Valvontatilastointi 1.1.2023 alkaen
Nykytilan kuvaukset
Datapohjaisen valvonnan nykytilan kuvaus (pdf)
Nykytilan kuvaus: Valvonnan tuottamat tiedot (xlsx)
Yhteenveto: Valvonnan tuottamat tiedot - aluehallintovirastojen ja Valviran havainnot (pdf)
Raportit
Valviran ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisen kokeilun loppuraportti (pdf)
Yhteyshenkilöt
Petri Huovinen
Kehittämispäällikkö
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira
p 029 520 9340
etunimi.sukunimi@valvira.fi
Juhana Valo
Ohjelmapäällikkö, Toivo-ohjelma
Sosiaali- ja terveysministeriö
p. 029 516 3523
etunimi.sukunimi@stm.fi
Ulla Ukkola
Hankepäällikkö, Valtava-hanke
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
p. 029 524 7296
etunimi.sukunimi@thl.fi
Elina Välikangas
Hankepäällikkö, Virta-hanke
DigiFinland Oy
p. 0505174417
etunimi.sukunimi@digifinland.fi