Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Varaudu alkoholielinkeinorekisterin uudistukseen hakemalla Suomi.fi-valtuudet

Varaudu alkoholielinkeinorekisterin uudistukseen hakemalla Suomi.fi-valtuudet

22.9.2022 09:00 / Uutinen

Alkoholielinkeinorekisteri Allun uudistaminen etenee. Uudistuksen myötä alkoholiluvat tullaan jatkossa hakemaan sähköisesti, ja alkoholimyyntitietojen raportointiin ja tuoteilmoitusten tekemiseen käytetty järjestelmä muuttuu aiempaa asiakasystävällisemmäksi.

Uudistukseen kannattaa varautua etukäteen hakemalla Suomi.fi-valtuudet kaikille, jotka tekevät yrityksen puolesta tuoteilmoituksia, raportoivat myyntitietoja tai hakevat lupia. Ilman valtuuksia muut kuin yrityksen nimenkirjoittajat eivät pääse käyttämään uudistunutta Allu-järjestelmää. Ohjeet valtuuksien hakijalle:

  1. Mene Suomi.fi:n Valtuudet-sivulle. Paina ”Tunnistaudu”.
  2. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.
  3. Paina ”Henkilökohtaiset valtuudet” ja auenneella sivulla paina ”Pyydä valtuuksia.”
  4. Paina Osapuolet-sivulla ”Lisää yritys” ja syötä edustamasi tahon nimi.
  5. Valtuusasiat-sivulla valitse valtuusasiaksi ”Alkoholielinkeinon lupien hakeminen ja ilmoitusten tekeminen”, jos teet yrityksessäsi sekä alkoholilupien hakemista että tietojen raportointia. Valitse sen sijaan ”Alkoholielinkeinon viranomaisilmoitusten tekeminen”, jos teet vain tietojen raportointia. Muut vaihtoehdot on tarkoitettu viranomaisille, joten käytä vain jompaakumpaa näistä.
  6. Etene Suomi.fi:n ohjeiden mukaan ja vahvista valtuuspyyntö, jolloin pyyntö siirtyy hyväksyttäväksi yrityksesi nimenkirjoittajalle.
  7. Nimenkirjoittajan tulee tämän jälkeen kirjautua Suomi.fi:n Valtuudet-sivulle ja käydä hyväksymässä valtuuspyyntösi.

Uudistunut alkoholielinkeinorekisteri otetaan käyttöön vuodenvaihteessa. Tarkempi ajankohta kerrotaan syksyn aikana. Valtuuksien hakeminen on tässä vaiheessa paras keino varautua muutokseen. Lisää ohjeita valtuuksien hakemiseen löydät Suomi.fi-sivustolta.

Lisätietoja:

Valviran alkoholihallinto, alkoholi(at)valvira.fi