Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Valvira kehottaa varmistamaan terveydenhuollon tietojärjestelmien virussuojauksen ajantasaisuuden

Valvira kehottaa varmistamaan terveydenhuollon tietojärjestelmien virussuojauksen ajantasaisuuden

28.6.2017 09:45 / Uutinen

Valvira kehottaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköitä varmistamaan, että kaikkiin asianmukaisiin toimenpiteisiin on ryhdytty viimeaikaisten tietoturvauhkien (Petya- ja WannaCry-tyyppiset kiristyshaittaohjelmat, jotka käyttävät hyväkseen Windows-käyttöjärjestelmässä olevaa haavoittuvuutta) vuoksi ja tuleviin tietoturvauhkiin varautumiseksi. Petya- ja WannaCry-virusten ja muiden vastaavantyyppisten virusten uhka jatkuu, mistä syystä tietojärjestelmien virussuojaukset on pidettävä jatkuvasti ajan tasalla.

Toimintayksiköissä on huomioitava, että kaikkien tietoverkkoon kytkettyjen lääkintälaitejärjestelmien virussuojausta ei voi omatoimisesti päivittää, vaan usein sen voi tehdä ainoastaan laitevalmistajan valtuuttama asentaja. Verkkoyhteyden kautta huollettavien laitteiden virussuojaukset ovat päivitettävissä nopeasti, mutta paikan päällä tehtävistä toimenpiteistä on sovittava laitevalmistajien kanssa heti, kun mahdollista.

Kyberturvallisuus kuuluu ensisijaisesti Viestintäviraston vastuulle. Se tuottaa tilannekuvaa tietoturvallisuuden ilmiöistä ja tiedottaa niistä sekä toimii tietoliikenneturvallisuusviranomaisena. Valviran tehtävänä on varmistaa potilasturvallisuutta myös kyberuhkatilanteissa. Potilasturvallisuuden tai tietoturvan vaarantavista merkittävistä poikkeamista on ilmoitettava Valviraan.

Tutustu Viestintäviraston ohjeisiin ja tiedotteisiin täällä.

Lue lisää:
Tietojärjestelmät (Valvira.fi)
Vain Valviran rekisterissä olevien sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttöönotto sallittua (9.6.2017)

Lisätietoja Valvirassa:

Jari Knuuttila, ylitarkastaja
puh. 0295 209 504

etunimi.sukunimi(at)valvira.fi