Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Valvira ei pidä kansalaisten sananvapautta lainsäädännöllisenä porsaanreikänä

Valvira ei pidä kansalaisten sananvapautta lainsäädännöllisenä porsaanreikänä

29.1.2015 13:52 / Uutinen

Monet tiedotusvälineet ovat huolissaan siitä, että alkoholilaissa on porsaanreikä, kun se ei rajoita yksittäisen kansalaisen sananvapautta. Useassa lehdessä asiasta on uutisoitu mm. seuraavalla tavalla: ”Alkoholilakia valvovilla viranomaisilla on vain vähän keinoja puuttua yksityisten ihmisten masinoimiin alkoholimainoksiin. Lain porsaanreikä on käynyt ilmeiseksi, kun Valvira on kyvytön puuttumaan Lahdentien varteen ilmestyneeseen Koff I -oluen mainoslakanaan.”

Valvira on kyvytön, mutta ennen kaikkea haluton rajoittamaan kansalaisten sananvapautta. Sananvapaus on ihmisen perustuslaillinen oikeus, johon Valvira ei missään tapauksessa halua puuttua.

Kuten aikaisemmin useaan otteeseen olemme todenneet, alkoholilaki ei rajoita yksityisen kansalaisen tekemisiä. Jokainen voi omilla Facebook-sivuillaan yksityishenkilönä kehua alkoholijuomia nimeltä mainiten niin paljon kuin haluaa. Hän voi ottaa vaikka joka päivä valokuvan itsestään juomassa viskiä tai vodkaa, tai mitä nyt juokin, ja laittaa kuvan omille sivuilleen. Hän voi myös ripustaa omille mailleen vaikkapa Koffin lakanan. Jos hän ripustaa sen kaupungin maille, kaupunki päättää, saako lakana olla siellä. Valviran virkamiehet eivät mene sitä poistamaan.

Valviran näkökulmasta on kummallista, että media on arvostellut kärkkäästi kaikkia niitä toimenpiteitä, joihin Valvira on alkoholilain perusteella eduskunnan sille määräämiä tehtäviä hoitaessaan ryhtynyt. Nyt media suree sitä, että Valviralla ei ole keinoja puuttua yksittäisten ihmisten tekemisiin. Valviran mielestä sen ei kuulukaan puuttua niihin.

Lisätietoja: ryhmäpäällikkö Kari Kunnas, p. 0295 209610