Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Vain Valviran rekisterissä olevien sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttöönotto sallittua

Vain Valviran rekisterissä olevien sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttöönotto sallittua

9.6.2017 08:46 / Uutinen

Vuoden 2017 alusta alkaen ainoastaan Valviran rekisteriin ilmoitettujen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttöönotto on ollut sallittua. Vaatimustenmukaisten tietojärjestelmien tiedot on julkaistu Valviran ylläpitämässä rekisterissä. Tällä hetkellä rekisterissä on noin 100 tietojärjestelmää.

- Todennäköistä on, että maassamme on edelleen käytössä järjestelmiä, joita ei ole ilmoitettu Valviran rekisteriin, sanoo yli-insinööri Antti Härkönen.
- Järjestelmän valmistajan vastuulla on ilmoittaa se Valviran rekisteriin. Sote-toimijoiden tulisi kuitenkin varmistaa ennen tietojärjestelmän käyttöönottoa, että järjestelmä löytyy meidän rekisteristämme.

Härkönen muistuttaa sote-toimintayksiköitä myös tietoturvallisuuden omavalvontasuunnitelman laatimisesta, josta on olemassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) määräys.

- Toimijoilla tulee olla tietoturvallisuuteen liittyvä omavalvontasuunnitelma. Tarkastuksissa on kuitenkin käynyt ilmi, että kaikilla toimijoilla tietoturvasuunnitelmaa ei ole, Härkönen kertoo.
- Tietoturvasuunnitelman on tarkoitus kuvata toimintayksikön yleisiä toimintatapoja ja tietoturvan huomioimista käytännössä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien osalta Valvira pitää yllä rekisteriä vaatimustenmukaisista tietojärjestelmistä. Tietojärjestelmien olennaiset vaatimukset on määritelty THL:n määräyksissä. Valvira myös vastaanottaa ja käsittelee palvelun antajien ilmoituksia merkittävistä tietoturvaa, tietosuojaa tai potilasturvallisuutta vaarantavista poikkeamista. Valvira käsittelee lisäksi valtakunnallisiin tietojärjestelmäpalveluihin liittyvien tietojärjestelmien valmistajien ilmoituksia tietojärjestelmän olennaisten vaatimusten merkittävistä poikkeamista.

- Järjestelmiin tai tietoturvasuunnitelmaan liittyvistä poikkeamista tulee tehdä ilmoitus Valviraan, Härkönen muistuttaa.

Lue lisää:

Tietojärjestelmät (Valvira.fi)
Sosiaali- ja terveydenhuollon potilas- ja asiakastietojärjestelmät löytyvät nyt Valviran rekisteristä (9.1.2017)
Sosiaali- ja terveydenhuollon potilas- ja asiakastietojärjestelmät Valviran rekisteriin (15.12.2016)

Lisätietoja:

Antti Härkönen, yli-insinööri

puh. 0295 209 530

etunimi.sukunimi(at)valvira.fi