Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null EU:n komissio muutti vahvasti denaturoidun etanolin asetusta

EU:n komissio muutti vahvasti denaturoidun etanolin asetusta

11.7.2017 09:48 / Uutinen

Euroopan Unionin komissio muutti asetusta vahvasti denaturoidusta etanolista. Muutos julkaistiin 22.6.2017 Euroopan komission täytäntöönpanoasetuksella ja sitä sovelletaan 1.8.2017 alkaen.

Useimmissa EU:n jäsenvaltioissa (ml. Suomi) hyväksytty vahva denaturointi on seuraava (denaturointiaineiden määrä on ilmoitettu hehtolitraa absoluuttista etanolia kohden):

  • 1,0 litra isopropyylialkoholia (IPA)
  • 1,0 litra metyylietyyliketonia (MEK)
  • 1 gramma denatoniumbentsoaattia

Jäsenvaltiot voivat sisämarkkinoita varten lisätä tuotteeseen väriainetta antaakseen sille sen ominaisen värin, josta se voidaan tunnistaa välittömästi. Suomessa ei ole vaatimuksia värin lisäämiselle.

Tietyillä jäsenvaltioilla (Bulgaria, Tsekki, Romania ja Yhdistynyt Kuningaskunta) jäi voimaan aikaisemmin EU:ssa hyväksytty yhteinen denaturoimismenettely, jossa denaturoimisaineiden pitoisuus on korkeampi. Asetuksessa hyväksyttiin myös tiettyjen kansallisten denaturoimismenettelyjen käytön jatkaminen.

Suomessa hyväksytyt vahvasti denaturoidun etanolin valmistuksessa käytettävät denaturointiaineet löytyvät Valviran verkkosivuilta. Etanolivalmisteita, jotka on valmistettu Suomessa aikaisemmin hyväksyttyjen vahvojen denaturoimismenettelyjen mukaisesti, voidaan käyttää vuoden 2018 loppuun saakka.

Denaturoinnilla tarkoitetaan puhtaan etanolin tekemistä nautintakelvottomaksi lisäämällä siihen muita aineita.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Markku Keskimäki, 14.7. asti
puh. 0295 209 516

ryhmäpäällikkö Eeva Saari, 17.7. alkaen
puh. 0295 209 515

etunimi.sukunimi@valvira.fi