Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Uusimmassa uutiskirjeessämme mm. Valviran vaiheikkaasta alkuvuodesta ja ikäihmisten hoivapalvelujen valvonnasta

Uusimmassa uutiskirjeessämme mm. Valviran vaiheikkaasta alkuvuodesta ja ikäihmisten hoivapalvelujen valvonnasta

22.5.2019 12:30 / Uutinen

Valviran alkuvuosi ja kevätkausi 2019 on ollut poikkeuksellisen mielenkiintoista ja osin hämmentävääkin aikaa, kirjoittaa ylijohtaja Markus Henriksson pääkirjoitusblogissaan Luova kaatui, mutta valvonta vaikuttaa.

Omavalvonta on asiakas- ja potilasturvallisuustyön perusta ja toiminnan arviointia ja kehittämistä asiakkaan näkökulmasta. Toimivalla omavalvonnalla voidaan ehkäistä epäkohtien muodostuminen, kirjoittavat Valviran ylitarkastaja Riitta Husso ja ylijohtaja Markus Henriksson Valvojan vinkkelistä -blogissa. Detta blogginlägg kan läsas även på svenska.

Valvontaviranomaiset tekivät alkuvuoden aikana useita tarkastuskäyntejä vanhusten hoivakoteihin, joissa havaittiin toistuvasti samanlaisia puutteita. Valvonta on tuottanut tulosta. Ikäihmisten kotiin annettavien palvelujen valvonnan osana Valvira ja aluehallintovirastot järjestävät yhdeksän alueellista tilaisuutta vanhustenhuollon kotiin annettavien palvelujen esimiehille vielä tänä vuonna.

Valvira antoi huhtikuussa 2019 Esperi Care Oy:lle määräyksen toiminnassa havaittujen puutteiden ja epäkohtien poistamiseksi 31.7.2019 mennessä. Valviran palvelun tuottajalta saaman selvityksen ja selityksen perusteella toimenpiteisiin on ryhdytty.

Kerromme uutiskirjeessämme myös, että Valvira ja aluehallintovirastot ottivat käyttöön ikäihmisten hoivapalvelujen arviointiin uuden arviointia yhtenäistävän työvälineen, jolla ne arvioivat vanhusten palveluasumisen toimintayksikköjen hoito- ja hoivahenkilöstön riittävyyttä. Arviointityöväline on viitteellinen ja suuntaa-antava.

Valvira on valmistellut yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa kattavaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien rekisteriä, Soteria. Maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kariuduttua Soteri-rekisterin rakentaminen on nyt keskeytetty. Uuden hallitusohjelman linjauksia odotetaan.

Valvira ottaa syksyllä 2019 käyttöön Suomi.fi-valtuudet sähköisessä asioinnissaan. Katso-palvelu poistuu käytöstä vuoden 2019 loppuun mennessä ja se korvataan Väestörekisterikeskuksen (VRK) tuottamilla Suomi.fi-valtuuksilla ja Suomi.fi-tunnistuksella.

Botuliinitoksiinihoitojen antaminen on vaativaa lääketieteellistä osaamista edellyttävä toimenpide, joka on terveydenhuollon toimintaa myös silloin, kun hoitoja annetaan esteettisessä tarkoituksessa.

Kerromme uutiskirjeessämme myös, että terveysteknologiaan liittyviä ohjaus- ja valvontatehtäviä ehdotetaan siirrettäväksi Valvirasta Fimeaan. Siirto ja siihen liittyvät rekisterisiirrot ja -uudistukset etenevät suunnitellusti.

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely on tullut voimaan 20.5.2019 alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja laajenee toisessa vaiheessa koskemaan myös kaikkia muita tupakkatuotteita. Jäljitettävyysjärjestelmällä ehkäistään tupakkatuotteiden laitonta kauppaa.

Kerromme uutiskirjeessämme lisäksi mm.

  • Toivo-ohjelman seminaarista Tiedä ensin, johda sitten
  • toimintansa lopettaneiden palveluntuottajien potilasasiakirjojen arkistoinnista
  • vankiterveydenhuollon ja puolustusvoimien terveydenhuollon valvonnasta
  • Valviran toimintakertomuksesta
  • Valviran muutosta Pasilaan

Lue Valviran uutiskirje 1/2019

Tilaa uutiskirje tästä linkistä