Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Uusimman uutiskirjeemme aiheena alkoholilain kokonaisuudistus

Uusimman uutiskirjeemme aiheena alkoholilain kokonaisuudistus

14.3.2018 16:31 / päivitetty 15.3.2018 09:41 / Uutinen

Uusimmassa uutiskirjeessämme keskitymme alkoholilain kokonaisuudistuksen elinkeinolle ja alkoholiviranomaisille tuomiin muutoksiin. Alkoholijuomien anniskelua koskevan vanhentuneen lainsäädännön purkaminen ja vähittäismyynnin prosenttirajan nostaminen ovat uuden alkoholilain suurimmat muutokset edelliseen lakiin verrattuna. Säännösten keventämisen vastapainona uusi laki korostaa elinkeinon omavalvonnan ja siihen sisältyvän suunnitelmallisen toiminnan merkitystä. Viranomaisten tehtävissä korostuu elinkeinon ohjaaminen ja neuvonta ongelmia ehkäistäessä.

Alkoholilain uudistuksen vaikutusten arviointi vie aikaa. Alkoholin kokonaiskulutus on tutkimusten mukaan yhteydessä alkoholihaittoihin. ”Nähtäväksi jää myös, vaikuttaako uudistus alaikäisten alkoholin kulutukseen haitallisella tavalla. Ensisijaisen tärkeää olisi lasten ja nuorten varttuminen ilman alkoholin haittoja”, kirjoittavat Valviran ylijohtaja Markus Henriksson ja ryhmäpäällikkö Kari Kunnas blogikirjoituksessaan Alkoholilain uudistus on mahdollisuus myös viranomaisille.

Alkoholijuomien anniskelun, vähittäismyynnin ja markkinoinnin yksityiskohtaista sääntelyä purettiin uudessa laissa. Oleellisimmat muutokset 1.3.2018 alkaen on koottu tähän verkkouutiseen. Osa alkoholilain muutoksista tuli voimaan aiemmin 1.1.2018 alkaen. Valvira on myös julkaissut alkoholijuomien anniskelua, vähittäismyyntiä ja markkinointia koskevat uudet ohjeet.

Myös alkoholijuomien valmistusta ja tukkumyyntiä sekä väkiviinaa ja teollisuusalkoholia koskeviin säännöksiin tuli muutoksia 1.3.2018 alkaen.

Alkoholilain kokonaisuudistuksesta pidetystä infotilaisuudesta (13.2.2018) on videotallenne (avi.fi).  

Valviran uutiskirje 1/2018 (14.3.2018)

Tilaa uutiskirje tästä linkistä.

15.3.2018 lisätty uutiskirjeen tilauslinkki