
Sisältöjulkaisija
Uskallanko mennä uimaan? – Muista aina turvavälit ja hygienia!
Hallitus linjasi toukokuun alussa, että voimme siirtyä hallitusti poikkeusoloista normaalitilanteeseen tai niin sanottuun uuteen normaaliin. Koronakevään jälkeen, sopivasti koulujen kesälomien alkaessa, uimahallit ja maauimalat saivat luvan avata ovensa asiakkaille. Ilmojen ja luonnonvesien lämmetessä monet suuntaavat myös uimarannoille. Voiko nyt mennä uimaan turvallisin mielin?
Sekä uimahalliin, maauimaloihin että uimarannoillekin voi mennä uimaan, ellei kuulu riskiryhmään ja, kun kaikki noudattavat viranomaisten antamia ohjeita. Riskiryhmiin kuuluvien on yhä edelleen harkittava tarkkaan, kannattaako ottaa riski vaiko ei. Vankka suositus riskiryhmille on välttää uimahalliin menoa.
Kaikkien on syytä noudattaa uimahalleissa ja uimarannoilla viranomaisten antamia ohjeistuksia käsi- ja yskimishygieniasta ja pitää riittäviä turvavälejä, jotta koronaviruksen leviäminen voidaan estää. On tärkeää, että sairaana jäädään kotiin. Kotiin jäädään myös, jos on mitään sairastumiseen viittavia oireita.
Vanhempien on myös hyvä ohjeistaa lapsiaan, että uimakaveriin on pidettävä kahden metrin turvaväli. Lapsi vain ei tahdo muistaa asiaa kauan ja etenkään, kun uimakaveria ei ole tavannut pitkiin aikoihin. Vanhempien vastuulla on huolehtia, että heidän lapsensa ovat tietoisia ohjeista ja noudattavat niitä. On tietenkin myös muistettava, että uimiseen liittyy paljon muutakin turvallisuudessa huomioon otettavaa kuin veden laatu ja tartuntavaarat.
Altaassa on syytä huolehtia turvavälistä ja hygieniasta
Nykytiedon mukaan virustartunnan saaminen allasvedestä on epätodennäköistä. Koronavirus ei kestä klooria ja kaikkien suomalaisten uimahallien on käytettävä allasveden puhdistukseen klooripohjaista kemikaalia, näin lainsäädäntömme vaatii. Allasveden laatu uimahalleissa on kunnossa.
Mutta vesi ei olekaan se ongelma, vaan ihmiset ja heidän käyttäytymisensä. Asiantuntijoiden mukaan koronavirustartunnan saaminen tapahtuu pääasiassa pisara- tai kosketustartuntana. Tämän vuoksi on syytä huolehtia riittävästä turvavälistä myös uidessa. Myös hygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää, etenkin käsihygieniasta ja oikeasta yskimishygieniasta.
Uimahallien pinnoilta tartuntaa tuskin saa, koska uimahallit ovat tehostaneet siivousta. Nykytietämyksen valossa pinnoilta tapahtuvaa tartuntaa ei myöskään pidetä todennäköisenä. Yhtä tärkeää kuin on käydä suihkussa ennen uima-altaaseen menoa on, että sairaana pysytään kotona. Eli jos tunnet itsesi yhtään sairaaksi, älä lähde uimahalliin. Näin suojelet niin omaasi kuin muidenkin terveyttä. Sairaana uiminen ei ole missään tilanteessa terveellistä.
Uimarannoilla tartuntariski on sitä suurempi mitä ruuhkaisempi ranta
Usein rannoilla vietetään aikaa pidempäänkin ja tällöin on syytä muistaa turvaetäisyydet muihin rannalla oleviin ihmisiin. Rannoillakin pitää muistaa myös huolehtia hygieniasta, etenkin yskimistekniikka ja käsihygienia on syytä pitää mielessä. Ja ehkä tärkein neuvo – uimarannallekaan ei pidä mennä, jos tuntee itsensä sairaaksi.
Mutta voiko korona tarttua uimavedestä rannoilla? Nykytietämyksen mukaan sitä pidetään epätodennäköisenä. Eli vesi tuskin on riski, vaan taas kerran on todettava, että suurin riskitekijä koronatartunnalle ovat ihmiset – riski on sitä suurempi mitä enemmän ihmisiä on paikalla. Riskiryhmiin kuuluvien on pohdittava, kannattaako mennä suositulle rannalle ruuhka-aikana. Riskiryhmään kuuluvia suositellaan myös välttämään lähikontakteja.
Veden laatua valvotaan ja uimareita ohjeistetaan myös korona-aikana – Noudata ohjeita
Kuntien terveydensuojeluviranomaiset seuraavat ja valvovat säännöllisesti Suomen yleisten uimarantojen veden laatua. Valvira on julkaissut Suomen suurimpien uimarantojen eli EU-uimarantojen luettelon 2020. Näiden lisäksi on ns. pieniä yleisiä uimarantoja, joiden vedenlaatua myös valvotaan. On kuitenkin edelleen erityisen tärkeää, että uimarit noudattavat viranomaisten antamia ohjeita turvaetäisyyksistä ja hygieniasta, jotta koronaviruksen leviäminen voidaan estää. Uimahallien ja maauimaloiden ylläpitäjät antavat myös mm. kävijämääriä ja auki olevia tiloja koskevia ohjeita kaikkien turvallisuuden takaamiseksi. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto (SUH) on ohjeistanut yleisten uimarantojen ylläpitäjiä uimarantojen turvallisuudesta koronaepidemian aikana.
Lisätietoja:
Koronavirus ja vesiturvallisuus (thl.fi)
Covid-19 ja uimahallien turvallisuus (suh.fi)
Covid-19 ohjeet rantojen ylläpitäjille (suh.fi)
Usein kysytyt kysymykset Koronavirus COVID-19 (avi.fi)
