Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työtä lasten ja perheiden hyväksi – adoptiolautakunnan toimintakertomus on julkaistu

Työtä lasten ja perheiden hyväksi – adoptiolautakunnan toimintakertomus on julkaistu

14.3.2017 10:05 / Uutinen

Adoptiolautakunnan toimintakertomus on julkaistu. Toimintakertomus kuvaa pääasiassa vuotta 2016, mutta nostaa esiin keskeisiä tapahtumia myös muilta adoptiolautakunnan toimintavuosilta eli vuodesta 2012 alkaen. Adoptiolautakunnan 5-vuotinen toimikausi päättyy 30.6.2017.

Suomeen on adoptiolautakunnan luvalla saapunut yli 500 lasta tällä toimikaudella. Saapuneiden lasten määrä romahti vuosina 2015–2016. Vuonna 2016 Suomeen saapui kansainvälisen adoptiopalvelun antajien kautta vain 58 lasta, kun vuonna 2005 lapsia oli 308. Kansainväliset adoptiot ovat 2000-luvulla vähentyneet kaikkialla maailmassa. Adoptiolautakunnan puheenjohtaja Merja Vuori pohtii blogikirjoituksessaan syitä adoptioiden määrän vähenemiseen.

Adoptiolautakunta on toimikaudellaan panostanut yhteistyöhön eri sidosryhmien kanssa: Lautakunnan ja kansainvälisen adoptiopalvelun antajien välisen yhteistoiminnan muodot on vakiinnutettu. Adoptiolautakunta on myös syventänyt keskusviranomaisrooliaan käynneillä Suomen adoptioyhteistyömaissa. Yhteistyö Pohjoismaisten adoptiokeskusviranomaisten kesken toimii hyvin. Suomen adoptiojärjestelmä on luotettava ja kaikki mukana olevat toimivat yhdessä lasten ja perheiden hyväksi.

Adoptiolautakunta toimii Valviran yhteydessä erityisenä asiantuntija-, lupa- ja valvontaviranomaisena adoptioasioissa. Se myöntää luvat sekä kotimaiseen että kansainväliseen adoptioon. Lisäksi adoptiolautakunta myöntää toimiluvat kansainvälisen adoptiopalvelun antajille ja valvoo niiden toimintaa.

Lue lisää:

Adoptiolautakunnan toimintakertomus 2016 (pdf)

Adoptio (Valvira.fi)

Adoptiojärjestelmä murroksessa?

Lisätietoja:

Merja Vuori, adoptiolautakunnan puheenjohtaja
puh. 0295 209 623

etunimi.sukunimi(at)valvira.fi