
Sisältöjulkaisija
Turun yliopistollisen keskussairaalan päivystysyksikön kehittämistoiminnan keskiössä on potilas
Valvira ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto tekivät tammikuussa ohjaus- ja arviointikäynnin Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) yhteispäivystykseen. Ohjaus- ja arviointikäynnillä arvioitiin yksikön toiminnan organisoimista, asiakas- ja potilasturvallisuutta ja toimintakäytäntöjä.
Potilaiden kehittämisehdotuksia kuunnellaan
Tyksin päivystysyksikössä akuuttilääketieteen osaaminen on korkeatasoista. Toiminta on organisoitu niin, että lääkärit voivat mm. siirtyä joustavasti työpisteestä toiseen. Suunnitelmat sosiaalipäivystyksen integroimisesta päivystysyksikköön ovat pitkällä ja vaikuttavat lupaavilta.
Yksikön kehittämistoiminnan keskiössä on potilas. Yksikössä toimii asiakasraati, jonka kehittämisehdotuksia on toteutettu esimerkiksi päivystystilojen suunnittelussa. Toiminnan asiakaskeskeisyyttä on myös vahvistettu henkilöstöä kouluttamalla. Henkilöstöä palkitaan potilaiden hyvistä kohtaamisista.
Hoidontarpeen ja -kiireellisyyden arvioinnin osuvuutta on seurattava
Ohjaus- ja arviointikäynnillä havaittiin myös kehittämiskohteita. Hoidontarpeen ja -kiireellisyyden arviointiprosessin (triage) kehittämiseksi yksikön triageohjeistusta tarkennetaan yksiselitteisemmäksi. Triageen koulutetaan ja perehdytetään hyvin, mutta triagen osuvuutta on myös syytä seurata järjestelmällisesti – tämä lisää potilasturvallisuutta.
Tyksin päivystysyksikössä vaaratapahtumailmoitukset (ns. HaiPro-ilmoitukset) käsitellään ja niiden mukaiset kehittämistoimet toteutetaan systemaattisesti. Yksikön omavalvonnan kehittämiseksi edelleen valvontaviranomaiset kannustavat keräämään kaikki eri potilasturvallisuustietolähteet (esim. potilasvakuutus- ja valvontaviranomaispäätökset sekä potilasasiamiehellä olevat tiedot) yhteen ja käsittelemään ne määrävälein kootusti koko henkilöstön kanssa.
Päivystystoiminnan valvonta on yksi vuosien 2016–2017 suunnitelmallisen sote-valvonnan painopisteistä. Valvira ja aluehallintovirastot toteuttavat vuoden 2017 aikana nelisenkymmentä yhteistä sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelman toimeenpanoon liittyvää tilaisuutta.
Lue lisää:
Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen valvontaohjelma 2016–2019
Seuraa valvontaohjelman toimeenpanoa Twitterissä: #sotevalo17
Lisätietoja Valvirassa:
Markus Henriksson, lääkintöneuvos, ryhmäpäällikkö
puh. 0295 209 401
etunimi.sukunimi(at)valvira.fi
Lisätietoja Lounais-Suomen aluehallintovirastossa:
Hanna Lintula, ylitarkastaja
puh. 0295 018 088
etunimi.sukunimi(at)avi.fi