Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan 20.5.2019

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan 20.5.2019

29.4.2019 12:34 / Uutinen

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20.5.2019 alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa. Toisessa vaiheessa, 20.5.2024 alkaen, sääntely koskee kaikkia muitakin tupakkatuotteita. Jäljitettävyysjärjestelmä mahdollistaa tuotteen liikkeiden seuraamisen koko toimitusketjussa valmistuksesta ensimmäiseen vähittäismyyntipaikkaan saakka.

Tunnistekoodeista

Sosiaali- ja terveysministeriö on valinnut tupakkatuotteiden jäljitettävyysjärjestelmään liittyvien pakollisten tunnisteiden antajaksi (”ID-issuer”) slovakialaisen Allexis s.r.o:n. Yritys antaa seuraavat viisi vuotta tupakkalain vaatimat tunnisteet Suomen markkinoille saatettaville tupakkatuotteille.

Savukkeiden ja kääretupakan toimitusketjuun kuuluvilla (ml. vähittäismyyjät) on oltava jäljitettävyysjärjestelmän mukaiset tunnistekoodit 20.5.2019 alkaen. Tunnistekoodeja on haettava sekä toiminnanharjoittajalle (talouden toimijan tunnistekoodi) että toimipaikalle (toimintayksikön tunnistekoodi).

Tunnistekoodien hakeminen alkaa 10. toukokuuta. Kun tukku- ja vähittäismyyjät ovat saaneet tunnistekoodit, tulee ne ilmoittaa kunnan valvontayksikköön, joka syöttää tiedot vähittäismyyntiluparekisteriin. Tukku ei voi myydä savukkeita ja kääretupakkaa 19.7.2019 jälkeen vähittäismyyjille, joilla ei ole jäljitettävyysjärjestelmän mukaisia talouden toimijan ja toimintayksikön tunnistekoodeja. Tunnistekoodien hakeminen ja vastaanottaminen on maksutonta.

UKK-verkkosivu on päivitetty

Valvira on päivittänyt verkkosivujaan kysymyksillä ja vastauksilla, jotka koskevat tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia. Sieltä löydät vastauksia yleisiin kysymyksiin laittoman kaupan ehkäisystä.

Lue lisää

Yleinen tupakkalain ohjaus: tupakka@valvira.fi

Myynnin tai vähittäismyyntipakkausten valvonta sekä tietoa vähittäismyyntilupaan liittyvistä asioista: katso kunnan valvontayksiköiden yhteystiedot

Tunnistekoodien hakeminen, erityisesti toiminnalliset ja tekniset lisätiedot: katso yhteystiedot Allexis:n verkkosivuilta

Allexis:n verkkosivut

Laittoman kaupan ehkäisy, tunnistekoodit


Lisätietoja:

Isabella Lencioni, lakimies, puh. 0295 209 358

Anne Ritari, lakimies, puh. 0295 209 413