Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Tupakkatuotteiden esilläpitokielto ei estä tavanomaista asiakaspalvelua

Tupakkatuotteiden esilläpitokielto ei estä tavanomaista asiakaspalvelua

9.1.2012 13:39 / Tiedote

Tupakkatuotteiden ja niiden tavaramerkkien esilläpitokielto tuli voimaan 1.1.2012. Lakimuutos merkitsee ennen kaikkea sitä, että tupakkatuotteita ja niiden tavaramerkkejä ei saa pitää esillä niin, että asiakas voisi tarkastella esillä olevia tuotteita tai tavaramerkkejä ja valita niiden joukosta haluamansa tuotteen.

Mediassa on esitetty, että myyjä ei tupakkalain mukaan voisi esimerkiksi vastata asiakkaan kysymykseen siitä, onko tiettyä tupakkatuotetta myynnissä, tai että asiakkaan pitäisi osata pyytää tuotetta sen virallisella nimellä. Nämä käsitykset eivät perustu Valviran ohjeistukseen. Tupakkalaissa säädetyt esilläpito- ja mainontakiellot eivät estä myyntitilanteessa tapahtuvaa, normaaliin asiakaspalveluun kuuluvaa keskustelua. Myyjä voi tarvittaessa esittää asiakkaalle tarkentavia kysymyksiä, jos on epäselvää, mitä tuotetta asiakas haluaa ostaa. Mainontakiellon vastaista on kuitenkin esimerkiksi se, jos myyjä oma-aloitteisesti suosittelee asiakkaalle jotakin tupakkatuotetta.

Esilläpitokieltoa koskeva Valviran ohje löytyy internetistä osoitteesta http://www.valvira.fi/files/tiedostot/v/a/Valvira_ohje_1_2011.pdf

Lisätietoja asiasta antaa ylitarkastaja Reetta Honkanen, puh. 09 7729 2109, GSM 040 7799 515.