Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Sähkösavuketuotteiden vähittäismyyntipakkauksissa on paljon puutteita

Sähkösavuketuotteiden vähittäismyyntipakkauksissa on paljon puutteita

27.6.2018 10:49 / Uutinen

Valvira käynnisti vuoden 2017 lopussa tuotevalvontaprojektin, joka keskittyi tupakkalaissa tarkoitettujen uusien tuotteiden kuten sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nesteiden vähittäismyyntipakkauksiin. Projektin aikana tutkittiin 12 tuotetta useilta eri valmistajilta.

Sekä sähkösavukelaitteiden että niissä käytettävien nesteiden vähittäismyyntipakkauksissa havaittiin runsaasti lainvastaisuuksia.
– Lainvastaisuudet liittyivät ennen kaikkea vähittäismyyntipakkauksissa oleviin markkinointikiellon vastaisiin merkintöihin sekä niiden sisällä olevien lehtisten sisältämien tietojen puutteellisuuteen, kertoo valvontaprojektin toteuttanut ylitarkastaja Ari Hirvonen.

Projektissa saatujen valvontatulosten vuoksi Valvira on julkaissut ohjeen, jossa kerrotaan tupakkalain vaatimuksista sähkösavuketuotteiden vähittäismyyntipakkauksille. Ohjeeseen on myös koottu mahdollisimman kattavasti sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nesteiden ominaisuuksia ja vaatimuksia koskeva sääntely.
 – Vähittäismyyntipakkauksista on myös hyvä muistaa, että lähtökohtaisesti kaikki tupakkalaissa tarkoitetut tuotteet on myytävä lainmukaisissa vähittäismyyntipakkauksissa. Tämä koskee sekä sähkösavukkeita, niiden osia että nikotiininestepullojakin, ylitarkastaja Reetta Honkanen muistuttaa.

Valvira valvoo, että tupakkalaissa tarkoitetut tuotteet ja niiden vähittäismyyntipakkaukset ovat tupakkalain säännösten mukaisia. Kunta valvoo tupakkalaissa tarkoitettujen tuotteiden myyntiä alueellaan ja ilmoittaa Valviralle, mikäli se havaitsee markkinoilla tupakkalain vastaisia tuotteita.

Lue lisää:

Loppuraportti vähittäismyyntipakkauksia koskevasta projektista (pdf)

Ohje sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nesteiden ominaisuuksista ja vaatimuksista sekä vähittäismyyntipakkausten merkinnöistä (pdf)

Lisätietoja:

Ari Hirvonen, ylitarkastaja
puh. 0295 209 359

Reetta Honkanen, ylitarkastaja
puh. 0295 209 630