Sisältöjulkaisija

null Päivystävän lääkärin olisi pitänyt tehdä keisarinleikkaus

Päivystävän lääkärin olisi pitänyt tehdä keisarinleikkaus

2.4.2009 07:38

25.3.2009

Nainen kanteli synnytyksensä hoidosta. Terve 34-vuotias ensisynnyttäjä hakeutui verenpaineen nousun vuoksi keskussairaalan äitiyspoliklinikalle. Hänet otettiin osastoseurantaan ja synnytys käynnistettiin yliaikaisuuden (42+1 rvk), verenpaineen nousun ja lapsiveden vähyyden vuoksi.

Sikiön sydänäänet laskivat osastolla kardiotokografia-seurannassa, minkä vuoksi synnytystä edistettiin puhkaisemalla sikiökalvot. Sikiön vointia alettiin seurata samalla STAN-laitteen avulla. Sikiön sykekäyrä oli aluksi normaalia, mutta noin tunnin kuluttua kalvojen puhkaisusta, klo 22.08, sikiön sykekäyrään alkoi tulla vaihtelevia pitkittyneitä sykkeen hidastumisia. Hidastumien välillä sikiön sykekäyrä kuitenkin parani eikä STAN-laite hälyttänyt. Kätilö ilmoitti sykkeen laskuista päivystävälle lääkärille. Vähän ennen klo 3.00:a ilmaantui kaksi pitkittynyttä sykkeen hidastumisjaksoa, jonka jälkeen STAN-laite hälytti ST-tapahtumaa (T/QRS-peruslinjan nousu 0,06).

Päivystävä lääkäri totesi, että kohdunsuu oli 8 cm auki ja päätti jatkaa synnytystä sykelaskuista ja ST-tapahtumasta huolimatta. Virtsarakon katetroinnin jälkeen noin klo 4.20 sikiön syke laski pysyvästi tasolle 60 lyöntiä/minuutti. Päivystävä lääkäri tuli paikalle ja totesi, että kohdunsuu oli täysin auki. Hän päätti tehdä imukuppisynnytyksen ja klo 4.42 syntyi eloton, pulssiton ja hengittämätön lapsi (0 Apgarin pistettä). Lääkäri ja kaksi kätilöä aloittivat lapsen elvytyksen. Myös lastenlääkäri tuli paikalle, mutta elvytys ei tuottanut tulosta ja lapsi todettiin kuolleeksi 25 minuutin iässä.

Valviran naistentautien ja synnytysten alan asiantuntijan mukaan sikiön sykekäyrä oli aluksi normaalia. STAN-laitteen antaman hälytyksen aikaan klo 3.02 sikiön sykekäyrä oli kuitenkin patologinen ja synnytyksen kulkuun olisi tuolloin pitänyt puuttua. Koska kohdunsuu ei ollut vielä täysin auki ja sikiön tarjoutuva osa oli korkealla, olisi päivystävän lääkärin pitänyt tehdä keisarinleikkaus. Näin toimimalla lapsen kuolema olisi mahdollisesti voitu välttää.

Valvira antoi edellä mainituin perustein päivystävälle erikoislääkärille huomautuksen hänen vastaisen toimintansa varalle.