Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Markus Henriksson aloittaa Valviran ylijohtajana

Markus Henriksson aloittaa Valviran ylijohtajana

2.5.2017 09:00 / Tiedote

Lääkintöneuvos, psykiatrian erikoislääkäri, dosentti Markus Henriksson aloitti Valviran ylijohtajana 1.5.2017. Määräaikainen pesti kestää 31.12.2018 saakka: vuoden 2019 alusta alkaen Valviran tehtäviä hoidetaan paraikaa valmisteltavassa uudessa Valtion lupa- ja valvontavirastossa.  

-    Elämme sote- ja maakuntauudistuksen myötä historiallista muutosvaihetta, Markus Henriksson toteaa.

-    On suuri kunnia päästä luomaan sosiaali- ja terveysalan valvonnan uusia suuntaviivoja yhdessä Valviran ja aluehallintovirastojen ympäristöterveydenhuollon, alkoholihallinnon ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa. Heillä on paljon korkeatasoista asiantuntijuutta, jota muutoksessa tarvitaan.

Sote- ja maakuntauudistus ja niihin liittyvä uuden lupa- ja valvontaviraston valmistelu lisäävät vuosien 2017 ja 2018 haasteita myös Valviran näkökulmasta.

-    Nyt keskitymme uuden viraston valmisteluun ja valvonnan jatkuvaan kehittämiseen, mutta samalla myös lakisääteisen, tärkeän arkityömme hoitamiseen, Henriksson sanoo.

-    Vuonna 2019 sosiaali- ja terveysalan tilanne näyttää aivan toisenlaiselta kuin tänään. Esimerkiksi palvelujen järjestämisen valvonnan merkitys korostuu uudessa tilanteessa, samoin sosiaali- ja terveysalan toimintayksiköiden omavalvonta, jonka varmistamiseen olemmekin viime vuosina panostaneet Valvirassa merkittävästi. Omavalvonnan, esimerkiksi kotiin vietävien palvelujen omavalvonnan, menetelmiä on kehitettävä edelleen.

Asiantuntijuuden säilyminen on varmistettava muutostilanteessa

Henriksson (s. 1958) on työskennellyt Valviran edeltäjässä Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksessa ja Valvirassa ylilääkärinä vuosina 2007–2010. Vuodesta 2010 hän on toiminut Valvirassa ryhmäpäällikkönä ja lääkintöneuvoksena terveydenhuollon valvontaosastolla.

-    Valvontatyössä näkee sosiaali- ja terveysalan kentän ja siihen liittyvät haasteet erittäin konkreettisella tavalla, Henriksson toteaa.

-    Uskon tämän kokemuksen olevan hyödyksi myös uuden viraston palvelukokonaisuuksia ja toimintamalleja mietittäessä.

Haastaviin muutostilanteisiin Henriksson on törmännyt ennenkin: Hän toimi Keskussotilassairaalan psykiatrian ylilääkärinä (1995–2005) ja sairaalan johtajalääkärinä (2003–2005) sekä Sotilaslääketieteen Keskuksen johtajana (2006) ja vastasi tuolloin Keskussotilassairaalan potilasturvallisesta lakkauttamisesta ja uuden organisaation, Sotilaslääketieteen Keskuksen, käynnistämisestä monipaikkakuntamallilla. Hän on aiemmin toiminut mm. tutkijana valtakunnallisessa itsemurhien ehkäisyprojektissa ja viime vuosina erityisesti valmiusasioiden asiantuntijatehtävissä.

-    Lupa- ja valvontatoiminnan asiantuntijuuden säilyminen ja edelleen kehittäminen on varmistettava muutostilanteessa, Henriksson linjaa.

Entä muuttuuko Valviran suunta?

-    Suunta on jo valittu Valviran strategiapäivityksessä 2016. Nyt näistä strategiassa linjatuista tavoitteista – nopeasta reagointikyvystä, toiminnan uudistamisesta ja ennakoivan valvonnan vahvistamisesta – on pidettävä kiinni.

Lue lisää:

Valviran ylijohtajaksi lääkintöneuvos Markus Henriksson (6.4.2017)

 

Lisätietoja:

Markus Henriksson, ylijohtaja

puh. 0295 209 300

etunimi.sukunimi(at)valvira.fi