Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut tulevilla hyvinvointialueilla - ohjelma

Lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut tulevilla hyvinvointialueilla 

Aika: tiistai 1.11.2022 klo 9.00–14.00

Paikka: Tapahtuma pidetään etäyhteydellä 

Kunnilla on vielä vuoden 2022 ajan vastuu lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestämisestä. Ennen hyvinvointialueisiin siirtymistä valvontaviranomaiset haluavat käydä keskustelua kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden kanssa siitä, miten lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestämisessä, mukaan lukien opiskeluterveydenhuollon palvelut, varmistetaan palveluiden oikea-aikaisuus ja riittävyys. Lisäksi on tarpeen varmistua palveluiden yhdenvertaisesta saatavuudesta sekä integraatiosta sekä perus- ja erityistason palveluiden että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen välillä.

Valvira ja aluehallintovirastot toteuttavat syyskuussa kyselyn lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista tuleville hyvinvointialueille. Kyselyn tulokset julkaistaan webinaarissa. Webinaari on osa Valviran ja aluehallintovirastojen toteuttamaa valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelmaa.

Tavoite: Tukea tulevia hyvinvointialueita perustason lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen rakenteiden kehittämisessä.

Kohderyhmä: Tulevien hyvinvointialueiden ja kuntien lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista vastaavat johtajat, esimiehet, asiantuntijat ja toimijat, sekä kaikki muut lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisestä kiinnostuneet 

Järjestäjä: Aluehallintovirastot ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset tapahtumaan 24.10.2022 mennessä. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille to 27.10.2022. Tilaisuus on maksuton.
 

Ohjelma

Päivän puheenjohtajana toimii Irja Hemmilä, ylitarkastaja, Valvira
    
9.00–9.05    Webinaarin avaus ja johdatus päivään, webinaarin puheenjohtaja Irja Hemmilä
    
9.05–9.20    Tilaisuuden avaus, Markus Henriksson, ylijohtaja Valvira, tilaisuuden avauksen esitysdiat (ei saavutettava)

9.20–9.45     Lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut hyvinvointialueilla -kyselyn tulokset, Miia Kaartinen, aluehallintoylilääkäri Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Tauko 5 min

9.50–10.10    Laki turvaa oikeuden palveluihin ja velvoittaa viranomaiset yhteistyöhön, Päivi Vuorinen, lakimies Valvira, Vuorisen esityksen diat (ei saavutettava)

10.10–10.30    Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen tilanne THL:n näkökulmasta, Outi Linnaranta, ylilääkäri Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Linnanrannan esityksen diat (ei saavutettava)
    
10.30–10.50    Monialainen yhteistyö ja systeeminen ajattelu punaisena lankana lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämistyössä, Hanne Kalmari, johtava asiantuntija, palvelujärjestelmän kehittäminen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kalmarin esityksen diat (ei saavutettava)

10.50–11.10    Mitä ovat lasten ja nuorten terveysoikeudet?, Katja Mettinen, ylitarkastaja lapsiasiavaltuutetun toimisto, Mettisen esityksen diat (ei saavutettava)
    
Keskustelua aamupäivän teemoista 10 min

11.20–11.50     Lounas

11.50–12.10     Kokemusasiantuntijan puheenvuoro
    
12.10–13.50    Lasten ja nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestäminen tulevilla hyvinvointialueilla

Keski-Suomen tuleva hyvinvointialue , Anneli Kuusinen-Laukkala, LT, oyl, palveluesimies, Kuusinen-Laukkalan esityksen diat (ei saavutettava)

Pirkanmaan tuleva hyvinvointialue, Titta Pelttari, lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelulinjajohtaja, Pelttarin esityksen diat (ei saavutettava)

Tauko 5 min

Lapin Tulevaisuuden sotekeskus -hanke, Tuula Mäntymäki, terveydenhuollon erityisasiantuntija, Mäntymäen esityksen diat (ei saavutettava)

Pohjois-Savon hyvinvointialue, Minna Pitkänen, sosiaali- ja perhepalvelujohtaja, Siilinjärven kunta, Pitkäsen esityksen diat (ei saavutettava)

Keskustelua iltapäivän teemoista 15 min

13.50–14.00    Webinaarin loppusanat Miia Kaartinen, aluehallintoylilääkäri Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

 

Lisätietoja:

Irja Hemmilä
Ylitarkastaja, Valvira
0295 209 531
irja.hemmila@valvira.fi

Ilmoittautumiseen liittyvät asiat ja lisätietoja:
Sanna Ylitalo
Ylitarkastaja, Lapin aluehallintovirasto
0295017386
sanna.ylitalo@avi.fi