Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Kuka kuulee meitä? - Kuntoutujat mielenterveys- ja päihdehuollon asumispalveluissa -seminaari Valvirassa

Kuka kuulee meitä? - Kuntoutujat mielenterveys- ja päihdehuollon asumispalveluissa -seminaari Valvirassa

17.10.2018 08:46 / Uutinen

Valvira ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestivät Helsingissä 9.10.2018 seminaarin mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluista. Tilaisuus oli osa eri paikkakunnilla järjestettävää seminaarisarjaa, joka alkoi lokakuun alussa Jyväskylästä ja jonka viimeinen seminaari järjestetään joulukuussa Rovaniemellä.

Seminaarissa esiteltiin asumispalveluiden valvontaa, kokemustietoa ja tutkimusta. Ylitarkastaja Lilli Autti Valvirasta kertoi mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluyksiköihin vuosina 2017 ja 2018 valvontaviranomaisten tekemien ohjaus- ja arviointikäyntien tuloksista. Käynneillä nousivat esiin mm. yksiköiden pitkät välimatkat palveluihin ja kaupunkikeskuksiin sekä puutteelliset kuljetusmahdollisuudet, jotka estävät kuntoutujien osallistumisen yksikön ulkopuoliseen toimintaan ja harrastuksiin. Käynneillä annettiin runsaasti ohjausta yksiköiden omavalvontasuunnitelmien sisällön tarkentamiseen. Käyntikohteet valittiin riskinarvion (mm. aiemmat valvonnassa saadut havainnot) perusteella eivätkä tämän vuoksi edusta kaikkia Suomen yksiköitä.

Asumisyksiköiden ohjaus- ja arviointikäynneillä mukana olleen kokemusasiantuntija Tomi Kallion kokemukset ja näkemykset kiinnostivat seminaariin osallistuneita. Lisäksi osallistujat pääsivät itse ääneen learning cafe -työskentelyn aikana, johon osallistujat ottivat aktiivisesti osaa.

Seminaari järjestettiin mielenterveys- ja päihdehuollon asumispalveluja tuottavien ja järjestävien julkisten ja yksityisten toimijoiden esimiehille, työntekijöille, kuntien mielenterveys- ja päihdepalveluista vastaaville johtaville viranhaltijoille sekä luottamushenkilöille.

Seminaarisarja jatkuu:

Varkaudessa 24.10.2018
Turussa 30.10.2018
Oulussa 7.11.2018
Rovaniemellä 4.12.2018

Paikkakuntakohtaiset lisätiedot seminaareihin ilmoittautumisesta ja seminaariohjelmista päivittyvät tänne.

Kuntoutujat mielenterveys- ja päihdehuollon asumispalveluissa -seminaarisarja on osa sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista valvontaohjelmaa 2016–2019.

Vuoden 2018 valvonnan edistymistä voi seurata Twitterissä #sotevalo2018.