Joukko ihmisiä
Valittu osio: Valvojan vinkkelistä

Sisältöjulkaisija

null Kiireettömän hoitoon pääsyn kuminauhailmiöstä kestävään hoitoon pääsyn toteuttamiseen

Kiireettömän hoitoon pääsyn kuminauhailmiöstä kestävään hoitoon pääsyn toteuttamiseen

Marja-Liisa Partanen 11.6.2015 / päivitetty 11.6.2015 15:56

Terveydenhuollon valvonnassa on otettu ja otetaan käyttöön uusia menetelmiä ja toimintatapoja. Pelkät kirjalliset selvitykset eivät ole suinkaan aina riittäviä, vaan valvontatoimintaan tarvitaan lisää yhä monipuolisempia terveydenhuollon toimintayksiköiden ja valvovien viranomaisten lähestymistapoja. Tarvitaan myös nykyistä enemmän vuorovaikutusta. Viimeksi nämä kysymykset ovat nousseet esiin erikoissairaanhoidon hoitotakuun toteuttamisessa.

Sekä sairaanhoitopiirien että valvontaviranomaisten resursseja kuluttava kuminauhailmiö on saatava poikki sairaanhoitopiirien ja Valviran nykyistä tiiviimmän yhteistyön avulla.

Erikoissairaanhoidon kiireettömään hoitoon pääsyn toteuttamisessa on näkynyt joissakin sairaanhoitopiireissä ns. kuminauhailmiö. Valvira määrää sairaanhoitopiirit noudattamaan kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaikoja sakon uhalla, sairaanhoitopiirit panevat asiansa kuntoon määräaikaan mennessä, eikä sakkoa tuomita maksettavaksi. Kuluu hetki, ja tiedonkeruussa paljastuu, että samoissa sairaanhoitopiireissä on taas kiireettömään hoitoon pääsyn ongelmia, eikä niissä ole pystytty toteuttamaan hoitoon pääsyä kestävällä tavalla.

Tämä ei ole kenenkään etu. Sekä sairaanhoitopiirien että valvontaviranomaisten resursseja kuluttava kuminauhailmiö on saatava poikki sairaanhoitopiirien ja Valviran nykyistä tiiviimmän yhteistyön avulla.

Valvira käynnistää jatkossa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa keskustelut niiden sairaanhoitopiirien johdon kanssa, joissa ongelmat näyttävät toistuvan. Keskusteluissa katsotaan yhdessä perusteellisesti hoitoon pääsyn viivästymisen syyt  ja etsitään sellaisia ratkaisuja, joiden kestävyyteen myös valvontaviranomainen voi luottaa. Tämä merkitsee myös sitä, että Valvira kiinnittää jatkossa yhä enemmän huomiota hoitoon pääsyn tilastointiin sairaanhoitopiireissä.

Uskon, että nykyistä paremmalla verkostoitumisella ja varhaisemmalla yhteistyöllä pääsemme tässäkin asiassa hyvään, kestävään ja vaikuttavaan lopputulokseen.
 

 

Marja-Liisa Partanen

ylijohtaja

Kommentit (0)

Lisää kommentti
Ei kommentteja vielä.