Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Katso-tunnistautuminen Valviran sähköiseen asiointiin poistuu käytöstä

Katso-tunnistautuminen Valviran sähköiseen asiointiin poistuu käytöstä

17.11.2020 08:45 / päivitetty 24.11.2020 10:08 / Uutinen

Suomi.fi-valtuudet otetaan käyttöön Valviran sähköisessä asioinnissa 15.12.2020. Nykyinen Katso-palvelu korvataan Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tuottamilla ja ylläpitämillä Suomi.fi-valtuuksilla ja Suomi.fi-tunnistuksella. Suomi.fi –valtuuden käyttöönotto Valviran sähköisessä asioinnissa koskee aluehallintovirastoille tai Valviralle kuuluvien yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien hoitamia lupa- ja ilmoitusasioita.

Katso-palvelun valtuudet päättyvät

Kun Katso-tunnisteet poistuvat käytöstä, päättyvät samalla käyttäjän Katso-palvelun kautta annetut valtuudet. Valtuudet tulee antaa uudelleen Suomi.fi -palvelussa. Valvira suosittelee käyttäjiä hakemaan Suomi.fi-valtuudet mahdollisimman pian, jotta ne ovat käytettävissä, kun Katso-palvelu poistuu käytöstä.

Tunnistautuminen jatkossa

Suomi.fi palvelun käyttöönoton jälkeen Valviran sähköiseen asiointiin voi tunnistautua pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella ja varmennekortilla. Henkilökohtaiseen tunnistautumiseen liitetyn Suomi.fi-valtuuden avulla yritysasiakas voi antaa henkilölle tai yritykselle valtuuden eli oikeuden asioida yrityksen puolesta. Palvelussa voi myös pyytää oikeutta asioida toisen yrityksen puolesta.

Uudella valtuudella sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajilla on jatkossa oikeus käyttää myös Valviran sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen asioinnin palvelua. Valtuudella valtuutettu voi yrityksen puolesta:

  • hakea lupaa yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen antamiseen sekä ilmoittaa muutoksista ja
  • toimittaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakertomuksen.

Ohje valtuuden hakemiseen

Yritykset, säätiöt ja järjestöt voivat hakea valtuutta, vaikka se ei vielä olekaan käytössä Valviran sähköisessä asioinnissa.

Alla ohjeet valtuuden hakemiseen:

Yritykset

  1. Mene Suomi.fi:n Valtuudet-sivulle. Paina Tunnistaudu.
  2. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.
  3. Paina Pyydä valtuutta, Lisää yritys ja etene suomi.fi:n ohjeiden mukaan. Valittava valtuuskoodi on ”SOTE lupa- ja ilmoitusasioiden hoito” ja valtuustyyppi Asiointivaltuus.

Säätiöt ja yhdistykset

Valtuutta voi hakea Suomi.fi:n lomakkeella Hakemus valtuuden rekisteröimiseksi. Kun valtuudet otetaan käyttöön, kaikki tunnistautuvat Valviran sähköiseen asiointiin omana itsenään ja voivat hoitaa siellä asioita, joihin heille on myönnetty valtuudet.

Lisäohjeita Suomi.fi -valtuuksien tekemiseen ja hyödyntämiseen löytyy DVV:n verkkosivuilta.

Lisätietoja

Pauliina Tuomainen, järjestelmäasiantuntija, puh. 0295 209 114
etunimi.sukunimi(at)valvira.fi

23.11.2020 päivitetty Katso-tunnistautuminen poistuu käytöstä 24.11. > 15.12.2020. 24.11.2020 korjattu kirjoitusvirhe.