Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Kansalaisviestintäkampanjasta tietoa Genomikeskuksesta ja genomilaista

Kansalaisviestintäkampanjasta tietoa Genomikeskuksesta ja genomilaista

25.5.2018 15:36 / Uutinen

Valviran tehtävänä on ohjata ja valvoa biopankkitoimintaa. Valvira on myös mukana sosiaali- ja terveysministeriön genomikeskustyöryhmässä, joka valmistelee parhaillaan genomilakia. Genomilailla on tarkoitus luoda edellytykset eri lähteistä kertyvän genomitiedon kokoamiseksi Genomikeskukseen tarkoin rajattuja käyttötarkoituksia varten.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt Genomikeskuksen valtakunnallisen kansalaisviestintäkampanjan Genomikeskus – Tiedosta terveyttä, jonka pääkanava on ensisijaisesti väestölle tarkoitettu genomikeskus.fi –verkkosivusto. Sivusto tarjoaa yleiskatsauksen valmisteilla olevasta Genomikeskuksesta ja genomilaista, joilla osaltaan tuetaan täsmälääketieteen kehittymistä. Ihmisen koko perimästä saatavaa tietoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää sairauksien todentamiseen, hoitoon ja ehkäisyyn.

Verkkosivustolta löytyvät vastaukset Genomikeskuksesta ja genomilaista useimmin kysyttyihin kysymyksiin sekä asiantuntijoiden blogikirjoituksia ajankohtaisista näkökulmista. Sivustolle on koottu potilasvideoita, jotka kertovat, miten genomitietoa käytetään jo nykyisin.

Kampanjan tavoitteena on välittää väestölle tietoa valmisteilla olevasta uudesta viranomaisesta ja sitä sääntelevästä genomilaista sekä osallistaa väestö asian valmisteluun. Sosiaali - ja terveysministeriö avaa touko-kesäkuussa Ota kantaa –verkkopalveluun kyselyn, jotta kansalaiset voivat kertoa mielipiteensä valmisteilla olevan Genomikeskuksen tavoitteista ja ehdotuksista sen tehtäviksi ja toimintatavoiksi.

Lue lisää

Genomikeskus (genomikeskus.fi)

Genomikeskus (stm.fi)

Lisätietoja Valvirassa

Riina Laitiainen, lakimies
Puh. 0295 209
618

etunimi.sukunimi(at)valvira.fi