Joukko ihmisiä
Valittu osio: Valvojan vinkkelistä

Sisältöjulkaisija

null Helle saa väen uimarannoille

Helle saa väen uimarannoille

Heli Laasonen 30.6.2022 / päivitetty 30.6.2022 11:10

Suomessa yleisten uimarantojen vedet ovat suurimmalta osin hyvälaatuisia, eli voimme hyvillä mielin mennä uimaan turvallisesti. Kuntien terveystarkastajat valvovat näiden rantojen uimavesiä säännöllisesti ottamalla näytteitä ja havainnoimalla sinileväkukintoja uimakauden aikana. Yleisten uimarantojen vedenlaatutulokset ovat nähtävillä uimarantojen ilmoitustauluilla ja kunnan verkkosivuilla, mistä jokainen voi halutessaan tarkistaa viimeisimmät laatutiedot. Suomessa on myös paljon epävirallisia uimapaikkoja, joita ihmiset saavat jokamiehen oikeudella käyttää. Käyttäjien on kuitenkin syytä muistaa, että näiden rantojen vedenlaatua ei valvota säännöllisesti.

Sinilevä on syytä ottaa tosissaan

Sinilevät ovat jokakesäinen riesa monella uimarannalla ja niiden runsautta seuraavat uimavalvojat ja viranomaiset. Levätilanne voi muuttua rannalla nopeastikin tuulten vaikutuksesta. Sinilevät ovat siitä hankalia, että ne voivat tuottaa suuren määrän erilaisia yhdisteitä myrkkyjen lisäksi. Nämä eri yhdisteet, ei siis ainoastaan sinilevämyrkyt, voivat aiheuttaa erilaisia oireita uimareille. Sinileväpitoiseen veteen onkin aina suhtauduttava terveyshaittaa aiheuttavana tekijänä eikä siinä pidä uida. Lisäksi sinileväpitoista vettä ei pidä missään nimessä käyttää pesuvetenä, saunan löylyvetenä, juomavetenä, ruoan valmistuksessa tai kasteluvetenä syötäville kasviksille. Sinilevän havaitsemiseen on olemassa kaksi testiä, joista keppitesti on helposti toteutettavissa uimarannalla. Testissä levämassaa nostetaan kepillä, ja jos levä jää roikkumaan keppiin, on kyseessä vaaraton levä. Sinilevä hajoaa kosketuksesta hiukkasiksi veteen.

Koirat voivat levittää loisia

Moni miettii miksi omaa lemmikkikoiraa ei saisi ottaa mukaan uimarannalle. Kielto tulee järjestyslaista, jossa todetaan, että koiraa ei saa päästää lainkaan yleiselle uimarannalle, pois lukien virantoimituksessa olevat koirat ja avustajakoirat. Tämä sama kielto koskee myös kissoja, hevosia sekä soveltuvin osin muita koti- ja lemmikkieläimiä. Usein kieltoa on perusteltu eläinten jätöksillä, ja se onkin yksi syy. Hiljattain uutisoitiin, että toinen syy uimarantojen koirakiellolle ovat koirien turkissa viihtyvät loiset, suolinkaismadon munat. Nämä loiset viihtyvät kosteudessa ja voivat rannoilla muhiessaan tarttua ihmiseen. Joissakin kunnissa koirille on nimetty erillisiä uimapaikkoja, jotta myös karvakuonot pääsevät veteen viilentymään.

Jokainen kantaa kortensa kekoon

Voimme itse käyttäjinä vaikuttaa uimarannan viihtyisyyteen sekä uimaveden puhtauteen huolehtimalla roskista viemällä ne niille varattuihin jäteastioihin ja tekemällä tarpeemme alueen vessoihin. Erityisesti ruontähteistä on syytä huolehtia, ne nimittäin houkuttelevat alueelle lintuja, joista voi muodostua ongelma. Uimarannoilla ei myöskään saa tupakoida – nykyisin yleisillä uimarannoilla on voimassa tupakkalain mukainen tupakointikielto touko-syyskuun ajan.

Uimarannalle ei pidä mennä sairaana tai toipilaana. Etenkin, jos on juuri sairastanut vatsataudin, koska tautia aiheuttavat virukset kuten norovirus säilyvät elimistössä jonkin aikaa taudin sairastamisen jälkeen. Tällöin tahtomattamme voimme sairastuttaa muita ihmisiä.

Rannoilla riittää nyt kesäloma-aikaan vilskettä, etenkin helteillä. Kun muistamme huomioida muut uimarantojen käyttäjät, voimme kaikki nauttia Suomen laadukkaista uimavesistä ja -rannoista.

Heli Laasonen

Heli Laasonen

ylitarkastaja

Kommentit (2)

Lisää kommentti
NM 7.3.2023 11:48 2

Olipa laajasti kertova teksti, opin paljon uutta!

Katariina 30.9.2022 14:17 1

En tiennytkään tätä seikkaa liittyen koirien uimarantakieltoon. Mielenkiintoista!