Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Biotiinia sisältävä ravintolisä saattaa vääristää laboratoriotuloksia

Biotiinia sisältävä ravintolisä saattaa vääristää laboratoriotuloksia

6.4.2018 09:30 / Uutinen

Ravintolisänä nautittu suuri annos biotiinia saattaa vääristää huomattavasti joitakin laboratoriotuloksia. Viime aikaisten tutkimustietojen perusteella biotiinin käyttöön liittyvät riskit on nostanut esille muun muassa Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA.  Ilmiö ei liity mihinkään tiettyyn testiin tai valmistajaan. Ongelma koskee mahdollisesti laajasti monia eri testejä.

Mahdollisesti virheellisten tulosten taustalla on yleistynyt runsaasti biotiinia sisältävien ravintolisien käyttö ja joissakin tapauksissa biotiinin käyttö lääkärin määräyksestä sairauden hoidossa. Useat laite- ja testivalmistajat ovat hiljattain päivittäneet tältä osin käyttöohjeitaan tai muuten tiedottaneet asiakkaitaan.

Biotiini-ravintolisät eivät ole terveydelle haitallisia tai vaarallisia korkeinakaan pitoisuuksina. Tavalliset monivitamiinivalmisteet tai vastaavat eivät yleensä sisällä niin paljoa biotiinia, että sillä olisi vaikutusta laboratoriotuloksiin. Hiusten ja kynsien hyvinvointiin tarkoitetut vahvat biotiinivalmisteet sen sijaan voivat vaikuttaa joihinkin laboratoriotesteihin. Oikean diagnoosin ja hoidon varmistamiseksi lääkärin tulee kysyä potilaalta muiden lääkkeiden käytön lisäksi myös sitä, mitä ravintolisiä potilas mahdollisesti käyttää. Potilaan on tärkeää kertoa hoitavalle lääkärille tai näytteenottajalle ravintolisien, kuten biotiinin käytöstä. Jos mahdollista, biotiinivalmisteen käytöstä on suositeltavaa pitää vähintään vuorokauden tauko ennen laboratoriokokeita.

Valviraan ei ole toistaiseksi tullut asiaan liittyviä ilmoituksia.

Valvira seuraa tilannetta yhdessä muiden eurooppalaisten viranomaisten kanssa ja varmistaa, että viimeisin tieto asiasta on riittävässä laajuudessa saavuttanut laboratorialan toimijat.

Lisätietoja:

Nelli Karhu, ylitarkastaja, Valvira
puh. 0295 209 385
etunimi.sukunimi@valvira.fi

Sari Sippola, ylitarkastaja, Evira
puh. 0295 304 283
etunimi.sukunimi@evira.fi