Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Alkoholin tilastoitu kulutus laski tammi-huhtikuussa 2021

Alkoholin tilastoitu kulutus laski tammi-huhtikuussa 2021

22.6.2021 10:00 / Uutinen

Alkoholijuomien tilastoitu kulutus vuoden 2021 neljän ensimmäisen kuukauden aikana oli 152 miljoonaa litraa. Alkoholin kulutus laskettuna 100-prosenttisena alkoholina oli 10,8 miljoonaa litraa. Tilastoitu kulutus litroina laski 4,6 prosenttia ja 100-prosenttisena alkoholilitroina laskettuna 3,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Valviran julkaisemat alkoholijuomien myyntitilasto ja jakelutietotilasto sisältävät alkoholijuomien valmistus- ja tukkumyyntiluvanhaltijoiden toimitukset ravintoloille ja vähittäismyyntiin. Koronavirusepidemian vuoksi ravintoloihin kohdistettiin rajoitustoimenpiteitä huhtikuussa 2021 lähes koko maassa. Vastaavana ajankohtana huhtikuussa 2020 ravintolat olivat suljettuina, joka näkyi anniskelumyynnin tilastossa alkoholijuomien palautuksina ravintoloista juomien toimittajille. Poikkeustilanteen vuoksi anniskelumyynnin muutosprosentti on poistettu tämän vuoden huhtikuuta koskevasta tilastosta.

Luvanhaltijat ilmoittavat tuotekohtaiset myyntitiedot kuukausittain Valviraan. Tietoja kerätään, tarkistetaan ja analysoidaan Valvirassa valvonnan näkökulmasta ja ne tallennetaan Valviran ylläpitämään alkoholielinkeinorekisteriin. Tilastoon lasketaan enemmän kuin 2,8 til-%:a ja korkeintaan 80 til-%:a etyylialkoholia sisältävien juomien myynti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kokoaa Valviran alkoholielinkeinorekisteristä saatavista tiedoista kansalliset kapasiteetti-, myynti- ja kulutustilastot.

Lisätietoja

Eeva Saari, ryhmäpäällikkö, puh. 0295 209 515

Lue lisää:

Alkoholitilastot vuosi 2021 (Valvira.fi)