Ihmisiä neuvottelupöydän ääressä
Valittu osio: Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Alkoholijuomien tukkuinfo 27.3.2018

Alkoholijuomien tukkuinfo 27.3.2018

11.4.2018 10:49

Valvira järjesti alkoholijuomien tukkuinfon 27.3.2018. Alkoholijuomien tukkumyyjille ja valmistajille tarkoitettuun tilaisuuteen osallistui yli 80 edustajaa eri puolelta Suomea. Valviran terveys, oikeudet ja teknologia -osaston johtaja Jussi Holmalahti avasi tilaisuuden ja esitteli aluksi Valviran organisaatiota ja kertoi Valviran tehtävien siirtymisestä Valtion lupa- ja valvontavirastoon, Luovaan vuoden 2020 alusta lähtien. Holmalahti totesi myös alkoholilain lyhyen toimeenpanoajan olevan  haasteellinen viranomaisen näkökulmasta.

Tämän vuotisessa tukkuinfossa keskityttiin uuteen  alkoholilakiin. Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä aloitti katsauksella alkoholijuomien kulutuksesta ja kulutuksen rakenteesta ja esitteli lyhyesti niissä tapahtuneet muutokset. Tuominen kävi läpi alkoholilain voimaantuloa ja toimeenpanoa, paneutuen erityisesti määritelmiin ja omavalvontaan.

Alkoholilain toimeenpanoa Valviran näkökulmasta esittivät ryhmäpäällikkö Eeva Saari, lakimies Arttu Malava ja ryhmäpäällikkö Kari Kunnas. Esityksissä käytiin läpi alkoholilaissa tapahtuneet muutokset, valmistuksen, tukkumyynnin, vähittäismyynnin, anniskelun ja mainonnan osalta sekä perehdytettiin kuulijat alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimuksiin.

Valviran tehtäviin kuuluu alkoholielinkeinon lupien myöntäminen, toimijoiden valvonta ja aluehallintovirastojen lupahallinnon ja valvonnan ohjaus, yhteensovittaminen ja kehittäminen. Valviran myöntämiä lupia ovat alkoholijuomien ja väkiviinan valmistus- ja tukkumyyntiluvat, käyttöluvat, väkiviinan maahantuontiluvat sekä alkoholijuomien myynti ulkomaanliikenteessä. Valvira ohjaa ja valvoo alkoholijuomien valmistajien ja maahantuojien ensi- ja omavalvontaa ja vastaa alkoholin tuotevalvonnasta.


Lue lisää:
Valviran esitykset alkoholijuomien tukkumyyjille:
• Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, johtaja Jussi Holmalahti (pdf)
• Katsaus alkoholilain voimaantuloon ja toimeenpanoon – Hallitusneuvos Ismo Tuominen, STM (pdf)
• Alkoholijuomien valmistus ja tukkumyynti – ryhmäpäällikkö Eeva Saari, Valvira (pdf)
• Luvan hakemisen ja saamisen edellytykset, omavalvonta ja viranomaisvalvonta – lakimies Arttu Malava, Valvira (pdf)
• Uusi alkoholilaki, mikä muuttuu alkoholijuomien anniskelussa, vähittäismyynnissä ja mainonnassa – ryhmäpäällikkö Kari Kunnas, Valvira (pdf)

Lisätietoja:
Jussi Holmalahti, johtaja, p. 040 1849 149
Eeva Saari, ryhmäpäällikkö, p. 0295 209 515
Kari Kunnas, ryhmäpäällikkö p. 0295 209 610
etunimi.sukunimi@valvira.fi