
Egenkontroll
Egenkontroll är den del av företagets verksamhet med vilken företaget säkerställer kvaliteten på och sammansättningen av de tillverkade produkterna ända fram till kunden. Den ingår även i bra kundservice.
Med hjälp av egenkontrollen säkerställer man att livsmedelsbestämmelserna iakttas i företaget. Företagens skyldighet att genomföra egenkontroll har införts i livsmedelslagen.
I planen för egenkontroll definieras de förfaringssätt med hjälp av vilka en försämring av kvaliteten kan förebyggas. Dessa förfaringssätt anges med hjälp av åtgärdsgränser och klara arbets- och verksamhetsanvisningar. Punkter som är kritiska med tanke på produktens kvalitet skall följas upp regelbundet, och både uppföljningen av dem och åtgärderna som har vidtagits skall bokföras. Alla anställda skall känna till planen för egenkontrollen. Kontrollen skall omfatta verktygen, utrustningen, maskinerna och produkterna som tillverkas i varje arbetsfas.
Det förutsätts att företagen själva tar prov av råvaror, tillverkningsfaser, produkter och lokaler. Planen för egenkontroll skall innehålla information om i vilket laboratorium man har för avsikt att undersöka proven som ingår i planen.
Egenkontroll för partiförsäljare och tillverkare av alkoholdrycker
Enligt alkohollagen (1143/1994) svarar tillverkare och partiförsäljare av alkoholdrycker för kvaliteten på och sammansättningen av en alkoholdryck som de har överlåtit till konsumtion samt för att produkten, dess etikettering och övriga presentation stämmer överens med gällande stadganden och bestämmelser. Närmare bestämmelser för att säkerställa produktsäkerheten och tillräcklig tillsyn i fråga om livsmedel, till exempel alkoholdrycker, ges i livsmedelslagstiftningen.
Egenkontroll förutsätts även i Social- och hälsovårdsministeriets beslut om förutsättningarna för beviljande av tillstånd att tillverka, importera och bedriva partihandel med alkoholdrycker och sprit samt om den tillförlitlighet som krävs av sökanden (274/1997). I beslutet förutsätts den som ansöker om tillstånd bland annat lämna en redogörelse för de kvalitetssäkringsmetoder som sökanden tillämpar för att säkerställa tillräcklig egenkontroll och kvalitetskontroll inom företaget.
Egenkontroll av skattefria alkoholdryckslager och tillverkningsplatser för alkoholdrycker i enlighet med livsmedelslagen
I livsmedelslagen (23/2006) stadgas om de allmänna kraven på livsmedel samt om ordnandet av tillsynen av dessa. Till lagens tillämpningsområde hör alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan för livsmedel.
Enligt livsmedelslagen skall alla företag som säljer och tillverkar livsmedel, även alkoholdrycker, bedriva sin verksamhet i en livsmedelslokal, dvs. i en lokal i fråga om vilken en anmälan har lämnats in till livsmedelstillsynsmyndigheten. Anmälan om livsmedelslokal skall lämnas in till myndigheten före den planerade starttidpunkten för verksamheten. I samband med anmälan skall en skriftlig plan för egenkontrollen läggas fram för myndigheten. Anmälningar om tillverkningsställen för alkoholdrycker och skattefria lager för alkoholdrycker lämnas in till Valvira. I fråga om skattepliktiga lager skall anmälan göras till den kommunala livsmedelstillsynsmyndigheten.
En partihandlare skall enligt livsmedelslagen ha en skriftlig plan för egenkontrollen i enlighet med livsmedelslagen. Planen för egenkontroll är inte formbunden, men delområdena som har beskrivits i Valviras anvisning skall beaktas vid utarbetandet av planen.
Förberedelser för tillbakadragande och information är en del av företagets egenkontroll. Om en produkt som företaget säljer medför fara för konsumenternas hälsa eller om produkten är olämplig som livsmedel är företaget skyldigt att dra tillbaka produkten från marknaden och informera Valvira och konsumenterna om saken. Anvisningen om tillbakadragande skall bifogas planen för egenkontroll som bilaga.